Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği (DENMERDER) üyeleriyle Denizli Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda buluştu.
Denizli Traverteninin 10 yıldır koruma altında olduğunu anımsatan Başkan Erdoğan, “Denizli Ticaret Odası olarak, sektörlerimizin gelişmesi ve ürünlerimizin katma değerinin artırılması için, tüm imkanlarımızı seferber ettik. Coğrafi işaret çalışmamız da bunlardan biridir. Bu sayede, Denizli Traverteninin marka değeri arttı” dedi.
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıya, Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Serdar Sungur, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Temsilcisi Samet Tunay Gündüz, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Çobanoğlu, DENMERDER yönetim kurulu üyeleri ile DTO’nun mermerci üyeleri katıldı.
DTO Başkanı Erdoğan, açış konuşmasında, Denizli’nin coğrafi işaretli ürünlerinin Buldan Bezi, Kale Biberi, Tavas Baklavası, Denizli Leblebisi ve Denizli Traverteni olduğunu ifade etti. Denizli Traverteninin bugüne kadar yaklaşık 100 bin TL’lik bir harcama ve çabalarıyla son 10 yıldır koruma altında olduğunu da vurgulayan Başkan Erdoğan, “Daha yapacaklarımız da var. Bu ürünümüzü, şehrimizin tüm ana girişlerinde sergileyeceğiz. Ayrıca, yeni analizler de yapılacak. O nedenle, bu proje için kullanacağımız bütçemiz de daha da artacaktır. Denizli Ticaret Odamızın öncülüğünde, ilk olarak 16 firmamızdan gereken numuneleri aldırıp analizlerini yaptırdık, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil ettirdik. Denizli Traverteni, 09 Ocak 2008’den bu yana bu sayede koruma altında. O nedenle, ürününü Türk Patent Enstitüsü’nden tescil ettirmeyen firmalar, Denizli Traverteni adını kullanarak satış yapamaz. Sadece, testler sonucunda Türk Patent Enstitüsü’nün onayladığı ilgili listeye giren ürünlerin, coğrafi işaretle satışı yasaldır! Bunun kontrolü amacıyla, firmalarımıza bu yıl da ziyaretler gerçekleştirildi ve numuneler alındı. Pamukkale Üniversitesi’nde de analizleri yaptırıldı. Ürünlerinizin test sonuçları alınarak, coğrafi işaretimizin kontrol kriterleri güncellendi. Önümüzdeki dönemde, başka firmalardan da numuneler alınacak ve listemiz genişletilecek.” dedi.
Başkan Erdoğan, Çardak Havalimanı yolunda, Denizli’nin girişi sayılan ve herkesin görebileceği bir noktada, Denizli Traverteninin yörenin tescilli ürünü olduğunu gösteren 30 metrekarelik bir totem yaptırdıklarını ve bu önemli ticari değere sahip çıktıklarını da sözlerine ekledi.
DENMERDER Başkanı Serdar Sungur, Denizli Traverteninin tescil edilmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde bu bizim için daha büyük bir avantaj olacaktır. Coğrafi işaret ile birlikte ilimizin travertende bir marka haline gelmesi, hem Denizli’mize hem de firmalarımıza önemli bir avantaj sağlayacak ve rakiplerimizle aramızdaki farkı daha da artıracaktır. Ürünlerimizi, marka değeri sayesinde daha iyi fiyatlarla satabileceğiz. Belgemize sahip çıkmalı ve taşlarımızın üzerine coğrafi işaretlerimizi koymalıyız. Diğer illerde de benzer tescil çalışmaları başlatıldı ancak ilk olarak Denizli Ticaret Odası’nın öncülüğünde ilimiz bunu başardı. Denizli Traverteni adı altında coğrafi işaret aldı. Denizli Ticaret Odası’na bize sağladığı bu önemli katkı için teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Sungur’un konuşması sonrasında üyeler, marka değerinin artması için mermer blokları üzerine “Denizli Traverteni” logosunun kullanılması önerisi üzerinde görüş birliğine vardı.
DTO Başkanı Uğur Erdoğan, toplantının sonunda, Denizli Traverteni denetim faaliyetlerinde yer alan firmalara teşekkür beratları ile analiz belgelerini takdim etti.