Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, aylık toplantısını yaptı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, geride kalan Şubat ayının değerlendirildiği toplantıda, meclis üyelerine ekonomi ve ticaretteki gelişmelere dair bilgiler verdi. Başkan Erdoğan konuşmasında, küresel ekonomideki dalgalanmaların, büyüme oranlarıyla büyük beğeni toplayan Türkiye ekonomisine yeni riskler getirmediğine dikkat çekti. Erdoğan, “Denizli’deki karşılıksız çek sayısı, bu yılın Ocak ayında geçen yıla göre % 60.94 oranında azaldı. 2017’nin Ocak ayındaki protesto edilen senetlerin tutarı ile 2018’in Ocak ayındaki kıyaslandığında da %40.37 oranında bir düşüş dikkat çekti!” dedi.
Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi Şubat Ayı Toplantısı’na, Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve üyeler katıldı. Oturum, sürprizle başladı. DTO meclis üyeleri, 71 yaşına giren Hulusi Ay’ın yaş gününü kutladı. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile DTO Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Hulusi Ay’a güne özel hazırlanan pastayı takdim ederken, Denizli’ye sağladığı katkıdan dolayı teşekkür edip, sevdikleriyle sağlıklı ve mutlu bir ömür diledi.
Başkan Erdoğan dünya, ülke ve Denizli gündemini değerlendirdiği konuşmasında, küresel ekonomideki dalgalanmaların, Türkiye ekonomisine yeni riskler getirmediğini söyledi. Erdoğan, “FED‘in bilanço küçültmeye başlaması ve Mart ayından itibaren bu yıl üç defadan fazla faiz artırımına gideceği beklentisi piyasalara hakim. ABD’nin yeni uygulamaya başladığı ekonomi programında vergi indirimine giderken, kamu harcamalarında yüksek oranda artış planladığı dikkat çekiyor. Aynı ülkede altyapı yatırımlarına 1,5 trilyon Dolar kaynak ayrılırken, sosyal yardımlarda ise kesintiye gidiliyor. Gelecek yıla dair Bütçe Açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranının %-3.4’ün üzerinde olma beklentisi, ABD hazinesinin borçlanma tutarını artıracağı düşünülüyor. Bu da, tüm dünyadaki faiz oranlarını yükseltecektir! Bundan, Türkiye’nin yanı sıra kaynak ihtiyacı duyan diğer ülkeler de etkilenecektir. ABD’nin korumacı dış ticaret politikalarına yöneleceğinin dillendirilmeye başlanması ise, daha şimdiden, gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkiledi. Petrol fiyatlarının tekrar düşme eğilimi göstermesi ve Brent petrolün 65 Dolar’ın da altında istikrarlı seyretmeye başlaması, Türkiye’nin petrol yükünü risk olmaktan çıkarmış görünüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomilerindeki gelişme de, Türkiye ihracatını desteklemektedir. Orta Doğu ve Arap ülkelerindeki siyasi ve ekonomik sorunlar, Türkiye’nin bu ülkelerle ticaretini ne yazık ki beklentilerin altına indirmektedir” diye konuştu.
Türkiye’nin askeri birlikleriyle, vatandaşlarının güvenliği için sınır ötesinde Zeytin Dalı Harekatı’nı yürüttüğünü hatırlatan Başkan Erdoğan, “Zor koşullarda yapılan bu harekât, önemli bir askeri varlık ve destekle sürdürülmekte. Buna rağmen, ülkemiz ekonomisinde hiçbir olumsuzluk görülmemekte! Çok şükür; ekonomimizde ve milletimizin moralinde en küçük bir sarsıntı yok! Döviz kuru gerilerken, faiz oranlarında önemli bir değişiklik olmadı. Geçtiğimiz günlerde, Denizlili olan Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ’ı şehrimizde ağırladık. O’nun verdiği bilgilerde de gördük ki, Borsa İstanbul, diğer ülke borsalarıyla paralel hareket ediyor” dedi.
DTO Başkanı Uğur Erdoğan, sanayi üretiminin 2017 sonu itibarıyla, % 6.3 ile son beş yılın en yüksek büyüme oranına ulaştığını da vurguladı. Sanayi üretimi artışının lokomotifinin yıllık %14 oranında artış gösteren otomotiv sektörü olduğunu anımsattı. Başkan Erdoğan, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Sanayi üretiminin artması, yüksek ekonomik büyümeyi destekler bir görünüm sergilemekte. Düne kadar inşaat sektörünün sürüklediği ekonomi, yeniden sanayi sektörüne yönelmeye başlamıştır! Sanayideki kapasite kullanım oranları, bazı sektörlerde %80’nin üzerine çıkmıştır… Bundan, sanayi yatırımlarının artmaya başladığı anlaşılmaktadır!”
Öte yandan, bugünlerde açıklanacak büyüme verilerinde muhtemelen makina ve teçhizat yatırımlarının arttığının görüleceğini de kaydeden Erdoğan, “Enflasyon oranında az da olsa düşüş başladı. Ocak ayı enflasyon oranı, yıllık TÜFE’de %10,35’e geriledi. ÜFE ise yıllık bazda %12,14 oranında gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ÜFE’de 0,16 puanlık bir düşüş var” dedi.
Başkan Erdoğan, Denizli’de 2017’nin Kasım ayı sonu itibarıyla 4/a kapsamında bulunan aktif sigortalının yani kayıtlı istihdamın, geçen yılın aynı dönemine göre % 10.95 oranında arttığını ve 229 bin 382 kişi olarak kayıtlara geçtiğini de açıkladı. Erdoğan ayrıca, 2018 Ocak ayında Denizli’ye geçen yılın aynı dönemine göre %50 artışla 10 adet yatırım teşvik belgesi verildiğini, bunun değerinin ise, %30 artışla 13 milyon Türk Lirası olduğunu duyurdu. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, “Bu teşviklerin, 7 adedi imalat, 1 adedi hizmetler, 2 adedi de madencilik faaliyetleri için verildi. Teşvikler, bir önceki yıla göre %677 artışla 140 kişilik istihdam sağladı. 2017’nin Ocak ayında bu sayı sadece 18 idi! Öte yandan, 2017 Ocak ayında 832 olan karşılıksız çek adedi, 2018 Ocak ayında bir önceki yıla göre % 60.94 oranında azaldı ve 325 adette kaldı. 2017 Ocak ayında 15 milyon 10 bin Türk Lirası tutarındaki protestolu senetler, 2018 Ocak ayında % 40.37 oranında bir düşüşle 8 milyon 950 bin Türk Lirası’na kadar geriledi!” dedi.
DTO’nun Ocak ayı sonu itibarıyla üye sayısının 16 bin 516’ya ulaştığını da söyleyen Başkan Erdoğan, aynı ayda 1 tane daha yabancı ortaklı şirket kurulduğunu ve Denizli’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısının 85’e çıktığını açıkladı.