Dünyanın en büyük ve en önemli gıda ve içecek fuarlarından Anuga 2021’e katılan firmalar, sektördeki tüm gelişmeleri ve yenilikleri, diğer katılımcılar ve ziyaretçilerle paylaşıyor.
DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile beraberindekileri, Almanya’da Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, Türkiye’nin Köln Konsolosu Özkan Özcan ile Avrupa Denizlililer Derneği Başkanı Ali İnceören karşıladı. Başkan Erdoğan’ın önderliğinde fuarda stant açan Denizlili ihracatçı firmaları yalnız bırakmayan DTO kafilesine, Denizli Valisi Ali Fuat Atik ile Denizli Milletvekili Şahin Tin de eşlik etti.
Köln’deki uluslararası fuarda stant açan Denizlili firmaların yanı sıra gurbetçi firmaları da ziyaret eden Başkan Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ile de bir araya geldi.
Başkan Erdoğan ile beraberindekiler, Denizli’de gıda sektöründe hizmet veren Altıntop Kuruyemiş San Tic. AŞ, Arslanlar Baharat San. ve Tic. Ltd., Berkiz Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Biriz Kuruyemiş San. ve Tic. Ltd. Şti., Denizli Özstar Makina Ltd. Şti, Seyran Gıda San ve Tic. AŞ ile Türkiye’nin en büyük kuru meyve işleme ve ihracat şirketi Osman Akça AŞ’nin stantlarını ziyaret edip, temsilcileri ile görüştüler.
Başkan Erdoğan, fuarla ilgili olarak “Fuardaki firmalarımızın temsilcilerinden, işletmelerinin faaliyetleri ve ürünleri hakkında bilgi aldık; ayrıca fuar hakkındaki görüşlerini dinledik. Bereketli bir fuar geçirmelerini diledik. Arslanlar Baharat’ın stantını ziyaretimizde Denizli’mizin tıbbi ve aromatik bitkiler potansiyeli, sanayisi ile ticaretini istişare ettik. Firmalarımız oldukça umutlu. Onların pozitif enerjisi, bizi de motive etti. Her fuarda olduğu gibi bugün de onları yalnız bırakmadık. Kafilemizde yer alan firmalarımız da sektördeki yenilikleri yerinde görmeye geldi. Gıda ve tarım sektörü, en önemli ihracat kalemlerimizden biri. Ülkemizde tarım sektörü, eylül ayında aylık bazda tüm zamanların en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Bizim firmalarımızın da bunda önemli bir katkısı var. Başarılarının artarak devamını diliyorum” dedi.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Milletvekili Şahin Tin ve DTO kafilesinde yer alan iş insanları, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) üyeleri ile de bir araya geldi. Başkan Erdoğan, Almanya’ya Gıda İhracatı üzerine bilgilendirme toplantısında, Denizli’nin ekonomisi, sanayisi, turizmi, sektörleri ve ticari potansiyeli ile Denizli Ticaret Odası’nın projelerini anlattı. Gurbetçiler ile Avrupa’daki iş insanlarını Denizli’de yatırım yapmaya davet etti. Toplantıya TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve Denizli Milletvekili Şahin Tin, Türkiye’nin Düsseldorf Ticaret Ataşeleri Anıl Gürtuna Kaya ve İrem Ekmekçi Konuk, Frankfurt Ticaret Ataşesi Tansu Günendi, TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Avrupa Türk Gıdacılar ve Perakendeciler Platformu Koordinatörü Volkan Aydın’ın yanı sıra çok sayıda iş insanı katıldı.
Başkan Erdoğan, toplantıdaki konuşmasında, Denizli’nin ihracat, sanayi ve ticaret potansiyeline dikkat çekti. Erdoğan, “Denizli’den Almanya’ya kekik ve defne yaprağı, alabalık, leblebi, kuruyemiş, pastane ürünleri ve simit, meyve suyu, domates, turşu ürünleri, su ve benzeri ürünler ihraç ediyoruz. Gıda ürünleri olarak Denizli’den Almanya’ya 2019 yılındaki ihracatımız 15 milyon dolar, 2020 yılındaki ihracatımız 17 milyon dolar, 2021 yılındaki ihracatımız ise şu an için 14 milyon dolar. Öte yandan, Denizli’mizin Almanya’ya toplam ihracatı, geçen yıl 363 milyon 600 bin dolardı. Bu yılın 9 aylık döneminde ise 301 milyon 523 bin dolara ulaştı. Denizli’mizin Almanya’dan toplam ithalatı ise, 2020’de 46 milyon 778 bin dolardı. Bu yılın 8 aylık döneminde 41 milyon dolar oldu. Ülkemizin Almanya’ya toplam ihracatı, geçen yıl 14 milyar 421 milyon dolardı. Bu yılın 9 aylık döneminde ise 13 milyar dolara yaklaştı. Ülkemizin Almanya’dan toplam ithalatı, 2020’de 21 milyar 733 milyon dolardı. Bu yılın 8 aylık döneminde ise 14 milyar 647 milyon dolar oldu. Ülkemizin aylık ihracatı, eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 artarak 20,8 milyar dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız, 212,2 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Aylık ithalatımız ise, eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 12 artışla 23,4 milyar dolar oldu. Ocak-eylül dönemi ithalatımız, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 193,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye, coğrafi avantajlarını da kullanarak özellikle pandemi dönemiyle birlikte Avrupa’nın en büyük tedarikçisi haline geldi. Ülkemizden sipariş geçilen mallar, vaktinde ve istenildiği gibi, satışı yapılacak raflara kadar götürülüp teslim ediliyor. Avrupalı müşterilerimiz, sağladığımız bu avantajın öneminin farkındalar. Bu iş birliğini daha da artırmanın yollarını aramalıyız. Buradaki köprü de en başta bizler ve Avrupa’da iş yapan gurbetçilerimiz ile ortaklarıdır. Sizlere bu konuda çok güveniyoruz. Desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
Başkan Erdoğan, Denizli’nin turizm potansiyelinin de iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Denizli’miz, Türkiye’nin en çok turist çeken 5’inci şehridir. Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Pamukkale’miz, Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasındadır. Her gelenin hayran kaldığı Beyaz Cennet’imizi, 2021’in ilk 8 ayında 786 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Geçen yıl, bu sayı pandemi nedeniyle 393 binde kalmıştı. İçinde Hierapolis antik kentimiz ile Antik Kleopatra termal havuzumuzu da barındıran Pamukkale’miz, bu yıl ziyaretçi sayısı bakımından geçen yılın ilk 8 aylık dönemini ikiye katladı. Aynı dönemde, Pamukkale ören yerimizdeki Hierapolis arkeoloji müzemizi yaklaşık 12 bin, 15 kilometre ötesindeki diğer antik kentimiz Laodikya’mızı ise yaklaşık 26 bin turist gezdi. Özellikle yazları turistlerin akınına uğrayan Pamukkale’miz, bu yıl haziran, temmuz ve ağustosu kapsayan 3 ayda 630 bin turist ağırladı. En güçlü pazarımız Uzak Doğu’dan gelen olmamasına rağmen bu sayıya ulaştık. Bu sene daha çok Almanya, Ukrayna ve Güney Amerika’dan gelen misafirlerimiz vardı. Bu yıl, sadece Pamukkale’de 1 milyon 200 bin ziyaretçi ağırlamayı hedefledik. Gelecek yıl, Uzak Doğu pazarının açılmasını, ayrıca Avrupa’dan da ülkemize daha çok turist gelmesini bekliyoruz. Özellikle Pamukkale’mize ve Laodikya’mıza gelenler, bir daha gelmek istiyorlar; sizi de bekliyoruz” diye konuştu.
TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu, konuşmasının ardından iki ülke arasındaki ticari ilişkinin artmasına verdiği katkıdan dolayı Başkan Erdoğan’a bir şiltle teşekkür etti. Başkan Erdoğan da toplantıya ve organizasyonlarına destek veren Türkiye’nin Düsseldorf Ticaret Ataşeleri Anıl Gürtuna Kaya, TD-IHK Genel Sekreteri Okan Özoğlu ile Avrupa Türk Gıdacılar ve Perakendeciler Platformu Koordinatörü Volkan Aydın’a ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, birer Denizli horozu biblosu takdim etti.
Başkan Erdoğan, Almanya’da ayrıca Köln Başkonsolosu Turhan Kaya’yı ziyaret edecek. Beraberindekilerle birlikte Avrupa’nın en büyük Türk fabrikası olan Egetürk Wurst- Und FleıschwarenFabrıkatıon
Gmbh & Co. Kg entegre sosis ve et ürünleri tesisini gezip bilgi alacak. Ayrıca, Türk yatırımcı Artar kardeşlerin ulusal ve uluslararası markası olan tamamen otomatik bir sistemle çalışan Altın Gıda Ödüllü Artar Brot GmbH Ekmek Fabrikası’nı gezecek ve kalite yönetim sistemleri, işletmeleri ile sektörleri hakkında, yerinde bilgilendirilecek.
DTO Başkanı Uğur Erdoğan’ın, programlarının elvermesi halinde, göçmen yanlısı duruşuyla tanınan, Köln’ün tarihinde ilk kadın belediye başkanı olan ve ikinci kez bağımsız seçilen Köln Belediye Başkanı Henriette Reker ile de bir araya gelmesi planlanıyor.
KOSGEB desteğiyle fuara katılan DTO kafilesi, gıda ve içecek sektöründe yatırımı bulunan Denizlili firmaların temsilcilerinden oluşuyor. 1996 yılından bu yana iki senede bir gerçekleştirilen Anuga 2021, en son 2019’da gerçekleştirilmişti. 9-13 Ekim tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleştirilen fuar, dünyanın önde gelen üreticileri ile yatırımcılarını Almanya’da buluşturarak, en yeni trendler ile sektördeki yenilikleri ilgililerinin beğenisine sunuyor. Ayrıca, kör tadım testleri gibi yarışmalarla katılımcılar ile firmalara kendilerini kanıtlama imkânı da veriyor.