Sigara içenler, sağlığınızı korumak, yaşam kalitenizi arttırmak ve yaşam sürenizi uzatmak için yapabileceğiniz ilk şey sigarayı bırakmakta başlamalı. Sigarayı bırakmak her ne kadar başta kulağa güzel gelse de bir o kadar zor da bir karardır. Hatta bunu yıllar boyu deneyip bırakamamış olabilirsiniz. Ama her şeyi ve önceki denemelerinizi bir kenara bırakın ve sigarayı bırakacağınıza dair önce kesin bir karar verin.
Sigarayı Bırakmanın En Zor Tarafı Da Nikotin Bağımlılığı…
Sigarayı bırakmanın en zor yanı sigaranın içeriğinde bulunan nikotin maddesidir. Nikotin fiziksel ve psikolojik bir bağlılık yaratır ve bu nedenle de sigara bırakma kararınızı sizin için zorlaştırır. Çünkü sigara içme arzusu yaratan ve bir sonraki sigarayı yakma isteği getiren şey aslında nikotine olan bağımlılığınızdır. Bu nedenle sigarayı bırakmak için düşük nikotinli sigaraya geçme yöntemi aslında yanlış bir seçim olacaktır. Çünkü bu yöntem normalinde alıştığınız nikotin seviyesini sağlayabilmek için sizde daha fazla sigara içme isteği uyandıracaktır. Bunun yerine daha farklı yöntemler denemeniz gerekir. Peki en etkili sigara bırakma yöntemi nedir? Sigara nasıl bırakılır? Sigara bırakmak için neler yapmak gerekir? İşte sigara bırakmak isteyenler için 10 Kolay Sigara Bırakma Yöntemi…
10 Kolay Sigara Bırakma Yöntemi
- Sigarayı bırakma kararı verdikten sonra bırakmak için bir gün seçin ve o güne sadık kalın. Etrafınızda sigarayı bırakan kişilerle konuşun ve deneyimlerinizi paylaşın. Aileniz ve arkadaşlarınızdan bu konuda destek alın ve gerektiğinde doktorunuza danışarak yardım isteyin.
- Sigara içmek istediğinizde sağlığınızı ve başınıza gelebilecek başta kanser olmak üzere olası sağlık problemlerinin listesini hazırlayın. Her sigara içmek istediğinizde bu listeyi hatırlayın ve hatta gözünüzün önünde durabilecek bir yere asın.
- Sigara içme ile ilgili bırakma gününüzden itibaren davranışlarınızı not alın.
- Her gün düzenli olarak sigara içtiğiniz zamanları not edin, yemek sonrası, öğle arası molası gibi ve bu zamanlarda vakit geçirmek için bir uğraş edinin.
- Her gün en az 20-30 dakikalık hafif tempolu yürüyüş yapın ve her sigara içmediğiniz gün vücudunuzdaki değişimi fark edin.
- Etrafınızdaki sigarayı anımsatan eşyaları (küllük, çakmak ve kibrit gibi) kaldırın.
- Sigara bırakmanın en zor yanı da ilk hafta yaşanan yoksunluk belirtileridir. İlk haftayı atlatmayı hedefleyin ve bu zaman diliminde aşırı yemekten kaçının.
- Kahve-sigara, çay sigara gibi alışkanlıklarınız varsa bir süre bunları içmemeye ya da azaltmaya çalışın. Bunun yerine bol su veya toksin arındırıcı içecekler tüketin.
- Sigarayı bırakmak isteyen ama bir türlü bırakamayan bir arkadaşınız ile ortak karar alın ve sigara bırakma yoldaşınız olsun.
- Sigara bırakma kararınızda ısrarcı olun ve ısrarınızı sürdürün.