Denizli’de kirlilikle boğuşan Büyük Menderes Nehrinde nehrin kirlendiği alan görüntülendi. Temiz su ile sanayi tesislerinden kirli suyun buluştuğu yerde çevreciler eylem yaptı. Belediye başkanları ve STK temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasında sanayi tesislerinden gelen kirli arıtılmamış suyun nehri nasıl kirlettiği gözler önüne serildi.
Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ve Büyük Menderes İnisiyatifi üyeleri Dünya Su Günü’nde Menderes Nehrinin kirletildiği noktada basın açıklaması yaptı. Toplantıya Belediye başkanları ve STK temsilcileri katıldı. Büyük Menderes Nehrinin kirlendiği noktada yapılan basın açıklamasında nehirdeki kirlilik gözler önüne serildi. Denizli Organize Bölgesi arıtma tesisinden gelen temiz arıtma suyu ile sanayi kuruluşlarından kaçak gelen kirli suyun Çürüksu ile birleştiği ve Büyük Menderes Nehrini kirlettiği öğrenildi. Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan, ““İçinde balıkların yüzdüğü doğal ortamda imkanımız olsa su gününü orada kutlardık. Maalesef buradaki gibi, havzanın en önemi bölgesinde kirliliğin hat safhada olduğu bir alandayız. Bu çok önemli bir konu. Ülkemizde çevre sorunları her geçen gün artıyor. Çevre tahribatı her geçen gün artıyor. Son olarak zeytinlik alanlarda maden sahaları açılıyor. Çevre talanına karşı mücadele ediyoruz” dedi.
Edremit Belediye Başkanı Hasan Arslan, ““İçinde balıkların yüzdüğü doğal ortamda imkanımız olsa su gününü orada kutlardık. Maalesef buradaki gibi, havzanın en önemi bölgesinde kirliliğin hat safhada olduğu bir alandayız. Bu çok önemli bir konu. Ülkemizde çevre sorunları her geçen gün artıyor. Çevre tahribatı her geçen gün artıyor. Son olarak zeytinlik alanlarda maden sahaları açılıyor. Çevre talanına karşı mücadele ediyoruz” dedi.
Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Merkezefendi Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici kirlilikten en fazla etkilenen kesimin tarım kesimi olduğunu belirtti. Gemici, “Nehrin başlangıç noktasındayız. Bu verimli topraklarda neredeyse muhtaç hale düştük. Para kazanamaz hale geldik. Oysa çevre ve doğaya saygılı üretim yapılsa bugün yaşadığımız sıkıntı olmayacak. Tekstil sanayinde ıslak boyama yapılacağına kuru boyama yapılsa, teknoloji takip edilse bu sorunlar olmayacak. Haşıl ve boyadan çıkan bu kadar suyu alıcı ortamın kabul etmeyeceği noktaya getirmek akıl karı değil. Bir an önce önlemler alınarak burada yapılan üretimin kirlilik üretmemesi gerekiyor” dedi.