Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, ovadaki üretim, dolu yağışındaki zarar ve sulama beklentisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çil, geçtiğimiz yıl çiftçilere söz verilen ancak verilmeyen sulamanın bu sene verileceğini açıkladı. Çil; “Yetkililer 2022 yılı için sulamada sıkıntı olmayacağı söylendi. Pancar ve yoncaya 4 su verilmesi gerekiyor. Buralarda suyumuzu alacağımızı söylediler. 2 yıldır bu ürünler 2 suda kalıyordu ve sıkıntı yaşatıyordu.” dedi.
Denizli’nin Çal ilçesinde neredeyse her sene yaşanan dolu felaketi yine yaşandı. Bölgede oluşan zarar ve üretim konusunda merak edilen soruları Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, Egeyön TV’de anlattı.
Haşim Çil’in açıklamaları şu şekilde;
Bu dolu felaketlerine alışmak kötü bir şey. Alışmamız, önlem almamız lazım. Geçtiğimiz haftaki yağışlarda Çal genelinde yüzde 20-30 civarında dolu zararı oluştu. Bu zarar çok önemli değil, telafi edebiliriz derken son olarak Sazak, Selcen, Kaplanlar ve Karakaya mahallelerimizde arasında kalan bölgede yüzde 80’lik dolu zararı oluştu. Bu bölgede genelde bağcılık yapıyor ve büyük bir zarar oluştu. 10 bin dekarlık bir alan etkilendi. Üzgünüz.
TARSİM yaptıran çiftçi sayısıdan pozitif yönde bir değişim yok. Eski yıllara göre TARSİM yaptıran çiftçi sayısı daha da azaldı. Afetlerde TARSİM’in dışında alabileceğimiz bir önlem de yok. Çiftçilerimize her sene bilgilendirmeler yapmamıza rağmen kayıtsız kalıyorlar. Her yıl bölgemizde dolu felaketi olmasına rağmen TARSİM konusunda ilerleyemiyoruz. Dolu felaketi yaşandığında ilçe tarım müdürlüğümüz vasıtasıyla gerekli raporları tutup, zararları tespit ediyoruz. İl müdürlüğümüze ve Tarım Bakanlığı’na konuyu bildiriyoruz. O günün şartlarına göre bir miktar yardım yapıldığı zamanlar oluyor, yapılmadığı zamanlar oluyor. Yardımların yapıldığı seneler miktar çiftçinin zararının yanında devede kulak kalıyor. Onun için çiftçinin TARSİM yaptırması gerekiyor.
Tarım ilgili kurumların yıllardır gündeme getirdiği genel bir problem var. Tarımsal üretimin planlanması gerekiyor. İç piyasa ve dış piyasanın neye ihtiyacı olduğunu belirleyip ona göre üretim yaptırılması gerekiyor. Maalesef bunu yıllardır sorun olarak yaşıyoruz. Örneğin bu sene soğan ve patates 10-15 liradan alıcı buluyor. Seneye çok ekimden dolayı 2-3 liraya düşüyor. Bir kısmı da çöpe gidiyor. Çal ovasında yüzde 50’lik kısım su sıkıntısından dolayı sulu üretime kapatıldı. Kapatılan kısımda hububat ekimi yapılıyor. Diğer bölgelerde mısır, ayçiçeği, pancar ekiliyor. Bu sene ülkenin yağlık ayçiçeğindeki sıkıntısından dolayı bakanlığımız yüzde 50 hibeli yağlık ayçiçeği dağıttı. İlçemizde 10 bin dekarın üzerinde bu ürünümüz var. Yine ülkemizdeki şeker sıkıntısından dolayı pancar ekimi biraz arttı. Cumhuriyet tarinde bir ilk olarak pancarın fiyatı ekimden çok önce açıklandı. Yılbaşında Türk-Şeker kaç TL’den alım yapacağını açıkladı.
Bu sene Mayıs ayındaki yağışların iyi olmasından dolayı henüz sulama başlamadı. Yağışlardan dolayı barajdaki su seviyesi de yağışlardan dolayı bir miktar yükseldi. Yetkililer 2022 yılı için sulamada sıkıntı olmayacağı söylendi. Pancar ve yoncaya 4 su verilmesi gerekiyor. Buralarda suyumuzu alacağımızı söylediler. 2 yıldır bu ürünler 2 suda kalıyordu ve sıkıntı yaşatıyordu.