Çal’da yaşanan sağanak yağmur ve dolu yağışının ardından çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi adına inceleme yapıldı. Zararın karşılanması için başlatılan girişimlerin sonuç vereceğine bölge halkının inancı tam.
Denizlidedahaber.com olarak bizler de Çal’da yaşanan dolu afetinin ardından bölge halkının nabzını tuttuk. Gerçekleştirdiğimiz röportajlarla zararın boyutları ve talepler üzerine görüşler aldık.
Haziran ayının başında 15 gün etkisini gösteren yağmur ve dolu yağışlarının faturası Çallı çiftçilere pahalıya mal oldu. Yağış sonrası yaşanan sel felaketi Çal’da üretilen tarım ürünlerinin zarar görmesine neden oldu. Tarlalarda ürünlerin çeşitliliğine göre yüzde 40-90 arasında zarar oluşurken, zararın maliyetinin ise yaklaşık 35-40 milyon TL arasında olduğu kaydedildi.
Zararla ilgili Çal muhtarlarından Karakaya Mahallesi Muhtarı Akif Eşmesli, “Mahallemiz bir haftadır yağan yağışlardan dolayı gerçekten çok etkilendi. Yağışla beraber dolu afeti ile birlikte çiftçilerimiz çok zarar gördü. Bağlarımızda artı kekiklerde baya zarar vardı” dedi.
Yeşilyurt Mahallesi Muhtarı Bünyamin Armağan ise “Çiftçinin işi çok zor. 12 ay onun gözüne batıyor. Hepsi masrafla oluyor, girdiler çok pahalı, mazot, gübre olsun. İşçilik zaten çok zor. Onun için devlet büyüklerimiz çiftçinin yanında olacaktır” dedi.
Bayıralan Mahallesi Muhtarı Mustafa Başkafa , hasarın mevkilere göre değiştiğini ancak mahsüllerde zararın var olduğunu kaydetti. Başkafa, “Mahallemizde ve diğer mahsüllerimizde mevkilerimizde hasar var. Hasarlarımız %30, %50,%70 gibi yerler var. Hasar tespitleri yapılıyor. Devletimizden gereken desteği yapmasını umuyoruz” dedi.
Çalkuyucak Mahallesi Muhtarı Osman Bayındır çiftçinin mağduriyetinin giderilmesini umut ettiklerini dile getirdi. Bayındır, “900 dönüm arazide %80 hasar, 2100 dönüm bağ kısmı o da gene arazide %30 hasar tespiti yapıldı. Çiftçi zaten 365 gün bunun gözünün içine bakıyor. Hasadı kaldıracak da geçimini bununla sağlayacak. Bizim istediğimiz çiftçinin bu mağduriyetinin giderilmesi” dedi.
Şarap üreticisi Bülent Akşit, bağlarda çok zarar olduğunu ve hasar tespitinin yapılma süresi sebebiyle zararın bütününün görülmeme tehlikesinin olduğunun altını çizdi. Akşit, “Bağlarımız çok zarar gördü. Dolu yağalı üzerinden 15 gün geçti, bağlara çamurdan girilmiyor. Sigortanın eksperi gelip tespit edemedi. Benim bağıma dolu yağalı 15 gün oldu. Ben zaten yağıştan dolayı gidip bağıma bakamadım. Dün en son gezdim. Gidip gezdiğimde de her tarafta zarar var. Bağda sanki üzüm doğmamış gibi” dedi.