enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1765
ALTIN
2.977,96
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

Çameli fasulyesinin tarladan sofraya yolculuğu başladı!

Denizli’nin Çameli ilçesine özgü, hem toprak yapısı hem de gece gündüz sıcaklık farkı nedeniyle doğal bir lezzeti bulunan tescilli fasulyesinin hasadı tamamlandı.

Çameli fasulyesinin tarladan sofraya yolculuğu başladı!
18.10.2022
A+
A-

Ürettiği fasulyesi, cevizi ve alabalığıyla ünlü Çameli ilçesinde toplam 2 bin dekar alan üzerinde bulunan tescilli fasulyenin hasadı tamamlandı. El emeğiyle hazırlanan fasulyeler, öncelikle kökleriyle birlikte topraktan ayrılarak kurumaya bırakıldı. İki gün güneş altında bekletilen mahsul, kabuklarından çıkarılmaya hazır hale getirildi. Traktör ile üstlerinden defalarca geçilmesi sonucunda kabuklarından ayrılan fasulye taneleri, patoz vasıtasıyla harman edildi. Bu aşamalardan sonra 4 bin ton fasulyenin sofraya yolculuğu başladı. Binbir zahmetle toplanan fasulyenin bu yıl kilogramının 40 TL’den satılması hedefleniyor.

Çameli fasulyesinin üretim sürecini anlattı

İlçenin Gökçeyaka Mahallesi Dağdibi mevkiinde üretici Bayram Arığ ve ailesi, 10 dönümlük tarlalarından ekmeklerini çıkarmaya devam ediyor. Tane yapısı, lezzeti ve kısa sürede pişmesiyle bilinen fasulyenin çiftçiler için iyi bir gelir kapısı olduğuna dikkat çeken Arığ, “Fasulye üretimi için bahar aylarında tarlalarımızı iki üç kez traktörlerle sürüp toprak hazırlığını yapıyoruz. Traktörler yaygın değilken fasulye üreteceğimiz tarlalarımızı atlarla sürerdik. Mayıs ayı ortalarında fasulye tohumlarını toprakla buluşturuyoruz. Fasulye, tohumdan çıkıp büyüyene kadar en az üç kere çapa yapıp yabancı otlarla mücadele ediyoruz. Kuru fasulye için bıraktığımız fasulyeleri ise eylül ayı sonu, ekim ayı içinde hasadını yapıyoruz. Kuru fasulyenin saplarını ve tanelerini patoz yardımıyla ayırıyoruz. Bazen de kuru fasulyeleri dövüp eleyerek sapından ve dallarından fasulyeyi ayırıyoruz” dedi.

”Enfes tadıyla yemeklerin vazgeçilmezi oluyor”

Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer de tescilli kurusu fasulyenin ilçe için önemli bir değer olduğunu belirterek, lezzet ve besin değeri açısından da oldukça zengin bir bakliyat olduğunu söyledi. Tuncer, “Yaklaşık 5 ay süren üretim sürecinin ardından hasat, ekim ayının ikinci haftasında tamamlandı. Lezzetiyle ün yapmış Çameli fasulyesi, çabuk pişmesiyle adından söz ettiriyor. Çameli’nin bereketli topraklarından çıkan bu doğa harikası fasulye, enfes tadıyla yemeklerin vazgeçilmezi oluyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.