Seçim çalışmalarına Denizli’de aralıksız devam eden CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, emekçilerin yaşadığı sorunları sahada not ediyor, CHP’nin çalışma hayatına dair politikalarını anlatıyor.
Kadın işçilere uygulanan negatif ayrımcılık, fazla mesai, işçi alacaklarının ve asgari ücretin gündeme geldiği ziyaretlerinde CHP’li Gülizar Biçer Karaca “TÜİK’in son açıkladığı verilere göre 31 milyon 460 bin istihdam edilen emekçinin çözüm üretilmeyen sorunları… Yani bu ülkenin neredeyse 3’te biri ifade ettiğimiz sorunların en az birini yaşamakta. Ne yazık ki AKP iktidarında insan onuru ve emek ayaklar altında” dedi.
“TÜİK’in 10 Nisan 2023 tarihinde yayınladığı “İşgücü İstatistikleri, Şubat 2023” verilerine göre istihdam edilen kişi sayısı 31 milyon 460 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. İstihdam edilen erkeklerin oranı %65 iken kadınların oranı ise %31,8 de kalmıştır. İşsizlik oranı %10 olarak açıklanırken erkeklerde bu oran %8,7, kadınlarda %12,6 olarak; 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı ise %19,2 olarak önümüze çıkmaktadır. Genç erkeklerde bu oran %15,4 iken genç kadınlarda ise neredeyse iki katına çıkmakta rakam %26,2 olarak kadınlar aleyhine bir eşitsizliği ortaya koymaktadır. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR)’nin işsizlik verilerine göre ise; Geniş tanımlı işsizlik oranı %23,4, geniş tanımlı kadın işsizliği oranı %29,6’dır. Aynı verilere göre işsizlerin yaklaşık %87’sinin işsizlik ödeneği alamadığı verilere yansımaktadır.
“Ataması yapılmayan öğretmenler, sağlıkçılar, farklı meslek grupları; gidiyorlarsa gitsinler denen sağlıkçılar; kamuya alınacak personel yerleştirmelerinde yapılan torpil, kayırma ve liyakatsizlik… Gençlerimiz ‘aldığımız eğitim bir işe yaramayacak çünkü bizim bir dayımız yok’ diyor. Kaygılı bir nesil, umutsuz bir gençlik, mutsuz bir toplum yarattılar. Bu ülkede gencecik insanlar iş bulamadığı için bunalıma girip intihara sürüklendiler. Bu ülkede insanlar iş bulamadığı için kendilerini yaktı. İşsizlik sadece çalışma hakkı ile değil psiko sosyal sonuçları itibariyle de çok boyutlu çözüm gerektiren kronik sorunların başında geliyor.
AKP emekçiyi yok sayıyor. Verilerde de yer aldığı üzere işsizlerin %87’si işsizlik ödeneği alamıyor. Nereye gidiyor peki bu işsizlik ödeneği? Nasıl bir şart koydunuz da işsiz insanlarımızın %87’si bu şartları karşılayamıyor? İşsiz kaldı diye vatandaşı yok mu sayacaksınız? Sosyal devlet olarak Türkiye’nin emeği yok sayan, emekçiyi dışlayan, milyonları bırakın çalışma hayatına dahil etmeyi işsizlikle sınayan bir siyasi iktidara ihtiyacı yok. Daha fazla kayıp vermeden, AKP iktidarına sandıkta güle güle demek geniş emekçi kesimlerinin temel beklentisi haline gelmiştir. Beşli çetelerin değil emeğin karşılığını aldığı günlerin geldiği, eşit bir toplumun hayal değil gerçek olduğunu 14 Mayıs sonrasında göreceğiz.
“İş hayatına girebilen, istihdama katılabilenler kendilerini şanslı saymak zorunda kalıyor. Ancak çalışma hayatı angaryaya, zorlamaya, mecburiyete ve hak gasplarına rağmen hayatta kalmak için güvencesiz çalışmanın merkezi haline gelmiş. Çalışma hayatına katılanları ne bekliyor dersiniz?
Bir: Açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkum edilenler.
İki: Fazla mesailer, işçiye köle muamelesi yapan işverenler ile birlikte yaratılmış hayatta sadece işe gidip gelmek zorunda bırakılan zombi işçiler.
Üç; İş güvenliğini hiçe sayan işverenler ile yaşam hakları her gün tehlikede işbaşı yapanlar.
Dört; kadın olduğu için negatif ayrımcılık yaşayanlar.
Ev işçileri, çocuk yaşta çalışmak zorunda bırakılanlar, tazminatlarını alamayanlar… Soma’dan ders almayıp, TBMM’de kurulan komisyona sayfalarca rapor yazdırıp bir kelimesini dahi okumayıp, “bizim madenlerimiz dünya standartlarında güvenli” açıklaması yapanlar, işçiyi açlık sınırının altında yaşama mahkum edenler, çocuk işçi çalıştırılmasına göz yumanlar bu sorunları kökten çözebilecek kapasitede değil. Kayıtdışılıktan, güvencesizlikten ve emek sömürüsünden beslenen bu siyasi iktidarı, bu çürümüş düzeni hep birlikte değiştireceğiz.