CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekil Gülizar Biçer Karaca Çivril örgütü ile birlikte elma üreticilerini, soğuk hava deposu işletmecilerini dinledi ardından esnafı ziyaret etti. CHP’nin tarım politikalarını anlatan CHP Denizli Milletvekili Biçer Karaca, “sadece esnaf, işçi, emekli değil bereketli Çivril ovası da kan ağlıyor” diyerek üreticilerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı:
CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Bartın’da yaşanan maden faciasının ardından ailelere ziyaret gerçekleştirdi, TBMM’de yasama faaliyetlerinin ardından soluğu Denizli’de aldı.
İlçe ziyaretlerine Çivril ile devam eden Gülizar Biçer Karaca; CHP Çivril İlçe Başkanı Bedri Ataş ile birlikte; Çivril Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Zeki Karahan ve Çivril Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürol Mutlu ile bir araya geldi. Gülizar Biçer Karaca Çivril örgütü ile birlikte elma üreticilerini, soğuk hava deposu işletmecilerini dinledi ardından esnafı ziyaret etti. CHP’nin tarım politikalarını anlatan CHP Denizli Milletvekili Biçer Karaca, “sadece esnaf, işçi, emekli değil bereketli Çivril ovası da kan ağlıyor” diyerek üreticilerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı:
“Çivril’deyiz. Çivril; elmanın, şeftalinin ve kirazın memleketidir. Ancak Çivrilli üreticiler maalesef kan ağlıyor. Az önce bir soğuk hava deposuna gittik. Çivrilli elma üreticileri eğer elması daha da değerlensin istiyorlarsa soğuk hava deposuna bırakırlar ve kış döneminde satarlardı. Soğuk hava depolarında yüzde 50’nin altında doluluk oranı var. Üretici elmasını soğuk hava deposunda saklamaya bile para bulamamış. Çivril’deki elma ağaçları teker teker sökülüyor ve Çivrilli elma üreticileri üretmekten vazgeçiyor.
“Geçtiğimiz yıla göre maliyet 4 kat artmasına rağmen maalesef elmanın fiyatı sadece 50 kuruş artabilmiş. 4 kat maliyet artışını o 50 kuruş ile karşılayamayan Çivrilli elma üreticileri elmalarını satmayıp çürük elma vasfında meyve suyu olsun diyerekten buralara döküyorlar. Birçoğu da elmayı toplamayıp silkeleyip tarlada bırakmayı tercih etmek zorunda kalıyor. Şeftali üreticisi de aynı durumda kiraz üreticisi de aynı durumda.
Geçen sene 1 kg maliyeti elmanın 6 -7 TL idi 3 TL’den ancak sattık. Her şeyin kirazın da elmanın da şeftalinin de maliyeti uçtu. Hele Şeftalinin maliyeti 10 TL altında satsaydık ki geçen yıl 6 TL’ye satıyorduk bu yıl 3 liraya dahi şeftali sattık, 7-8 TL zarardayız. İlaç alıyorsun attırsak tarlaya o bile ilaç atma yevmiyesi 400 TL, ilaca da 2 bin TL veriyoruz. Vatandaş elmalarını satamadı, soğuk hava deposuna koyamadı, depo fiyatları iki katına yükseldi. Elma üreticilerinin bi çoğu elmaları toplamadı. Bu sene elma üretim maliyeti 4 kat arttı satışımız 3-4 TL… Kiraz geçen yıl 20 TL idi bu sene 15 TL’den aldılar. Maliyeti 30 TL…
Üreticiler ağaçlarını söküyor. Şeftali ve elma bahçelerini kazan çok. Ağaçları söküyorlar. Üretmeyecekler. Zararına siz yapar mısınız? Çiftçi de zararına üretemeyecek. Seneye Çivril ovası boş kalacak. Elma depoları da eskisi gibi değil doluluk oranı yüzde 50’nin altında. Elektrik zamlı olunca depoların maliyeti yüksek üreticiler ikiye üçe katlayan maliyetlere dayanamıyor. Geçen yıla göre mazot 4 katına çıktı, elma yarıya düştü. Damla sulama sıkıntısı var bölgede, elektrik su ilaç borcu nedeniyle üretici perişan…
Gülizar Biçer Karaca üreticilere şöyle seslendi: “Biz buradan Çivrilli üreticilerimize sesleniyoruz; az kaldı, hiç merak etmeyin. Önümüzdeki yıl elmanızın, şeftalinizin, kirazınızın, alın terinizin değer bulacağı bir iktidar ile sizleri buluşturacağız. Sizlerle birlikte üreten ve ürettiği para eden ve ağaçları söken değil; boş kalan bahçelerini de üretmek için ağaç diken Çivrilli üreticilerimizle yeniden burada buluşacağız.”