Türkiye’nin gündeminde ilk sırada yer alan çoklu baro sistemi baro başkanları tarafından büyük tepkilere neden olmuştu. Baro başkanlarının Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirerek tepkilerini ortaya koyduğu düzenlemede yeni gelişme yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Meclis’te baroların yönetim yapısında ve seçim sisteminde önemli değişiklikler içeren kanun teklifinin ayrıntılarını açıkladı.
İşte Özkan’ın açıklamaları;
Yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduk. Bu düzenlemeyi neden getirdik? Herkesin kafasında bu soru var.Baroların günümüz koşullarında ihtiyaçları karşılayamadığını tespit ettik.Son 20 yılda hızla artan avukat sayısı ve bunların İstanbul, Ankara, İzmir’de yoğunlaşması baro ile meslek üyeleri arasında rabıtanın kopmasına neden oldu.Barolar başta olmak üzere hukuk dernekleri, akademik çalışma yapan akademisyenler, teşkilatlı ya da teşkilatsız bütün avukatların görüşlerini aldık.Hukukçu milletvekillerimizle bir araya geldik. Cumhur İttifakı olarak 28 maddeden oluşan teklifimizi Meclis Başkanlığı’na sevk ettik.
Üye sayısı beş binden fazla olan illerde birden fazla baro olabilecek. İki bin avukat sayısına ulaşıldığında yeni bir baro oluşturulabilecek.Her baro Barolar Birliği’nde üç delege ve bir başkanla temsil edilecek.Düzenlemeyle 2020 Ekim ayının ilk haftası baro organlarının seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak, seçimler barolar için 2 yılda, birlik için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.Tüm farklı görüşleri masaya yatırarak bu düzenlemeyi hazırladık.
Çoklu baro sistemi Denizli’de üye sayısı göz önüne alındığında uygulanamayacak. Denizli Barosu’na kayıtlı mevcut 1406 avukat bulunuyor. .Üye sayısı beş binden fazla olan illerde birden fazla baro olabilecek. İki bin avukat sayısına ulaşıldığında yeni bir baro oluşturulabilecek. Kuralları nedeniyle Denizli’de ikinci bir baro kurulamayacak.