Denizli’nin Honaz ilçesinde 2002 yılında mermer ocağında bir Homo Erectus’a ait olduğu kanıtlanan 3 parça halinde kafa tası kemikleri bulunmuştu. PAÜ Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Mehmet Cihat Alçiçek tarafından gerçekleştirilen buluş, Mermer ocağında bulunan kemiklerin bir işçi tarafından çöpe atılmak üzereyken son anda fark edilmesi ile ortaya çıktı. Bu tesadüf insanlık tarihi açısında önemli keşfe neden oldu. Bilim Dünyası tarafından ‘Denizli Adamı’ olarak adlandırılan fosil kafatasının üzerinde yapılan testlerde 1.2 milyon yıllık olduğu ortaya çıktı. Anadolu toprakları üzerinde bilinen ilk ve tek taş devri insanı oalrak tanımlanan Denizli Adamı, bilim dünyasında da domino etkisi yarattı.
2002 yılında Denizli’nin Honaz ilçesi Kocabaş Mahallesi’nde yer alan mermer ocağında bulunan fosil kafa tası üzerinde Fransa’nın Marsilya Üniversitesi’ndeki laboratuvarda, paleomanyetizma ve kozmik radyasyon yöntemleri uygulandı. Anatomik ve kesin yaş bulguları ile Anadolu’da bilinen ilk ve tek taş devri insanı belgelenmiş oldu. Ayrıca, önemli bilim dergilerinden biri olan Anthropologie adlı derginin 2014 yılı ilk sayısının tamamı ‘Denizli Adamı’na adandı. Çalışma sonuçları Avrupalıların atasının Anadolu kökenli olduğu yönü ile uluslararası basın ve bilimsel kuruluşlarının gündeminde geniş yer buldu.
Homo Erectusların ilk ortaya çıktığı Afrika’dan nasıl Avrupaya geldikleri merak ediliyordu. Daha önce ortaya atılan tezlerde Homo Erectusların Anadolu üzerinden Avrupa’ya gelmediği öngörülüyordu. Şimdi ise bu öngörü Denizli Adamı ile birlikte adeta yerle bir oldu. Avrupalıların atalarının Denizli’den geçmiş olabileceği tartışılmaya başlandı.
Ayrıca Denizli Adamı’nın bulunduğu mermer ocağında gergedan, geyik, timsah, mamut ve zürafa gibi hayvanların da fosilleri de bulundu. Bu da taş devrinde Denizli topraklarında bu tür canlıların yaşadığını da ortaya koydu. Taş devri ile ilgili Türkiye’de yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Işın Yalçınkaya, Denizli Adamı ile ilgili 2015 yılında yapılan bir konferansta “Bu bulgu ile kıtalararası köprü konumundaki Anadolu’nun insanların dünyaya yayılırken yaşadığı yerlerden biri olduğu ve Avrupa’ya buradan geçtiği varsayımı ispatlanmış oldu. Denizli Adamı, taş devri insanının tarihi ve dünyaya yayılış öyküsüne dair yeni ufuklar açılmasını sağladı.’ ifadelerini kullanmıştı. Yalçınkaya, Denizli’de taş devri ile ilgili yapılan araştırmalar açısından zengin olduğunu vurgulayarak Pamukkale’de bulunan sıcak suyun eski dönemlerde traverten mermer ocaklarının bulunduğu alanlarda olduğunu ve insanlar ile hayvanları bu suyun çektiğini ifade ederek, bölgede nesilleri tükenmiş hayvanların da izlerine rastladıklarını açıklamıştı.
Tarihte 5000 yıl geri gidin Türk vardır.. 1000 yıl geri giderseniz, hiç bir Avrupalı millete rastlayamazsınız. Vatanımızda gözü olan Batılılara ” buralar sizin vatanınızdı” demek mi istiyorsunuz? Araştırmac rahnetliı Servet Kabaklı Anadolu’ da “Orhun Yazitları” alfabesibile yazılmış mezar taşları bulmuştur. Anadolu Malazgirt’ten önce de Türk yurdu idi.