Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde çıkan ve ardından Denizli’de de görülen kuş gribi salgını sonrası iki ilde itlaf edilen hayvan sayısı 7 milyona yaklaştığı öğrenildi.
Dünya genelinde devam eden yüksek derecede patejonik kuş gribi salgını, kanatlı hayvan ve yumurta endüstrisinde ölümlere neden olmaya devam ediyor. Türkiye’de kuş gribi vakalarının ilk kez görüldüğü bildirilen iki şehir, yumurta üretiminin yoğun olarak yapıldığı Afyonkarahisar ve Denizli oldu. İki kente hastalık nedeniyle itlaf edilen kanatlı hayvan sayısının 6,5 milyonu aştığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Denizli’nin ilçesi Honaz’da görülen hastalık nedeniyle 2 milyona yakın hayvanın itlaf edildi.
Bloomberg HT’de yayımlanan habere göre Türkiye’de yumurta üretiminin başkenti konumundaki Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesi ile Denizli’nin Honaz ilçesinde yumurta üretim tesisleri kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine karantinaya alındı.
Habere göre, 20 Ocak’tan bu yana yaklaşık 6,5 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi.
Afyonkarahisar’da 20 Ocak’ta kuş gribi vakalarının görülmeye başlandığı ve karantinaya alınan Başmakçı ilçesindeki yumurta üretim tesislerinde 5 milyonu aşkın tavuk itlaf edildi.
Denizli’nin Honaz ilçesindeki yumurta üretim tesisleri de kuş gribi vakaları dolayısıyla karantinaya alındı ve ilçede 1,5 milyonu aşkın yumurta tavuğunun itlaf edildiği belirtiliyor.
Dünya Hayvan Sağlık Örgütü’ne bildirimde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, salgını kontrol altına almaya çalışıyor.
Kuş gribi geçtiğimiz yıldan bu yana dünya çapında yeniden yükselişte.
Kasım ayında on milyonlarca kuşu etkileyen salgının yabani kuşlar arasında hızla yayılması endişeye neden olmuştu.
Fransa, “yüksek risk” nedeniyle ülke çapında tavuk çiftliklerinde zorunlu karantina uygulaması başlatmıştı, 22 milyon kuşun yaşamına son verilmişti.