Habertürk kanalında Afşin Yurdakul moderatörlüğünde yayınlanan HT 360 programına konuk olan MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer korona virüs mücadelesinin iller bazında nasıl gittiğine yönelik sayısal veriler üzerinden değerlendirme yaptı.
Prof. Dr. Onur Başer daha önce gerçekleştirdikleri programda ‘Sıkışıklık Endeksiden’ bahsettiklerini bu endekste ilk 3 sırada yer alan İstanbul, İzmir ve Ankara’nın vaka sayılarının açıklanması ile endeksin verileri ile örtüştüğünü belirtti. Başer,”Endekste en düşük ilin Tunceli olduğu ve bugün Tunceli Valiliği’nin açıklaması ile son iyileşen kişiyle birlikte Türkiye’de vakanın olmadığı tek il olduğunu öğrendik. Yani vaka sayıları ile sıkışıklık endeksi ilişkisi ortaya çıktı.”dedi.
İllerdeki vefat verilerini incelediklerini söyleyen Başer, E-devlet’ten ulaşılan 10 ilde Antalya ve Diyarbakır’ın verilerinin düzenli olmadığını ve 8 ilde inceleme yaptıklarını belirtti. Bu illerin ise;Denizli, Bursa, Konya, Kocaeli, İstanbul, Malatya, Kahramanmaraş ve Sakarya olduğunu açıkladı. Bu illerde 2017-2018-2019-2020 yıllarında 25 Mart-22 Nisan arasındaki günlük vefat verilerini incelediklerini açıkladı. 25 Mart’ın seçilmesinin nedenini ise Türkiye’de resmi olarak açıklanan ilk korona vakasından 15 gün sonrası olduğunu ifade etti.
Yapılan incelemede Denizli’nin çok başarılı bir il olarak göründüğünü belirten Başer, canlı yayında paylaşılan grafikte Denizli’nin 2017-2018-2019 yıllarında 25 Mart-22 Nisan vefat verileri ile 2020 yılında aynı tarihlerde verilerin çok fazla farklılık göstermediğini belirtti. Grafikteki silindirlerin iç içe olduğunu söyleyen Başer,”Şehrin üzerine böyle bir yük bindiği halde bu aylarda Denizli çok büyük bir başarı sergiliyor. Denizli’de 65 yaş üstü ortalaması Türkiye ortalamasından daha fazla olmasına rağmen. Yani Denizli yaş ortalaması bakımından daha riskli bir bölge olmasına rağmen grafik çok iyi bir seyir gösteriyor. O yüzden Denizli’deki sağlık çalışanlarını kutlamak lazım. Güzel bir sınav veriyorlar.”dedi.
Başer, açıklamalarında;” Bursa başarılı mücadele vermiş, Konya’da ise ilk başta vefat artışı yaşanmış. Ancak günler içinde bu durum ortadan kalkmış. Kocaeli en riskli 4. bölge idi. Ancak seyirler arasında çok fazla fark görünmedi. Malatya’da da çok fazla bir farkın olmadığını görüyoruz. Kahramanmaraş’ın ise sıkışıklığına göre biraz daha kötü durumda olduğunu gördük. Sakarya’nın ise inceleme yapılan iller arasında sıkışıklığa göre en kötü il olduğunu gördük. Sıkışık bir şehir olmamasına rağmen artışlar çok fazla. İstanbul’da ise geçtiğimiz yıllara göre vefat artışının yüzde 43 olduğunu gördük.”dedi.