Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Neriman Kilit, dikkat eksikliği olan çocukların online eğitim dönemini verimli geçirmeleri için velilere önerilerde bulundu. Temel noktalar ise teknoloji kullanımının sınırlandırılması, kontrollü bir şekilde sosyal hayatına izin verilmesi, özel zamanlarının oluşmasına izin verilmesi.
DEHB olan çocukların arkadaşlarına göre daha geç uyum problemi yaşamaları normaldir. Motivasyonları hızlı bir şekilde düşer, düzenli şekilde ders çalışmada arkadaşlarına göre daha çok problem yaşayabilirler. Ancak bu sorunlar doğru tepkiler ve iletişimle çözülebilir. Dr. Neriman Kilit , “Bu çocukların günlük hayatlarını düzenleyebilme ve organize olabilme, evde aşırı hareketlenme ve enerjisini atamama konusunda sıkıntı yaşayabildikleri ve eğlence amacıyla teknoloji bağımlılığı risklerinin daha yüksek olduğu ve arkadaş ilişkilerinde uyum sorununu daha sık yaşayabildikleri bilinen gerçeklerdir” dedi.
Yüz yüze eğitimden uzaklaşılması DEHB çocukların eğitimleri için dezavantaj olsa da tabii ki de sağlıkları kadar değerli değil. Bu dönemden en az etkilenmeleri için Dr. Neriman Kilit tavsiyelerde bulundu.
“İlk olarak virüs ve korunma yöntemleri çocuğa anlayabileceği bir dille anlatılmalı ve korunma yöntemleri açıklanmalı ve anlatılmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu süreçte çocuğun tedavisinin devam etmesi çok önemlidir. Çocuk ilaçlarını düzenli almalı ve psikiyatrik muayenelerini ihmal etmemelidir.”
Neriman Kilit açıklamasının devamında çocukların normaldeki eğitim düzenlerine dikkat edilmesi gerekildiğini belirtti. Rutinlerinin korunması içinde bulundukları durumun normal ve olması gereken olduğunu hissettirecektir. Normalde okul zamanı saat kaçta kalkılıyorsa o saatte kalkıp mümkünse okul üniforması giydirilerek tam ders saatinde uzaktan eğitimin başında olmalı.
Yüz yüze eğitimde yasak olan telefon, bilgisayar, tablet gibi aletlerin ders gördüğü ortamdan uzaklaştırılması önemli bir detaydır.
Ders aralarında ya da gün içinde çocuğun boşluğa düşmemesi için sürekli iletişim içinde olunmalı. Çocuğun bulduğu boşluklarda televizyon, tablet gibi materyallerle ilgilenmesi derse geri dönmesini zorlaştırır.
Özellikle eğitim gördüğü oda daha sonra da evin düzeni, çocuğun enerjisini atabileceği şekilde olmalı. Eğitim gördüğü oda olabildiğince sade, sessiz ve dikkat dağıtıcı faktörlerden uzaklaştırılmış şekilde olmalı.Dikkat dağılmasını önlemek için bazı düzenlemeler yapılabileceğini kaydeden Dr. Neriman Kilit, “Oturma düzenindeki değişiklikler (örneğin pencere önünde oturmama, dikkat dağıtıcıları görüş açışından çıkarma), uygun aydınlatma ve gürültü için yapılan değişiklikler (örneğin kulaklık kullanmak), çocuğun eğitimini verimli hale getirmek için sık mola vererek, kısa ama etkin odaklanma süreleri sağlamak (“ara vermeliyim” kartları oluşturmak, mola ve derse başlama zamanını hatırlatması için alarm ve kronometre kullanmak), mobil telefonunu uçuş moduna almak veya sesini kısıp aranızda anlaşabileceğiniz bir yerde muhafaza altına almak, televizyon, bilgisayar gibi eğlence amaçlı ekran kullanımını çalışılan süre boyunca kapalı tutmasını sağlamak yapılabilecek bazı değişikliklerdendir”
Çocuğun hem fiziksel sağlığı hem de DEHB belirtileri için egzersizin yararlı ve gerekli olduğunu kaydeden Dr. Neriman Kilit, “Egzersiz odaklanmayı arttırır. Çocuğu ders dinlediği ve çalıştığı odayı havalandırmak, güneş ışığının içeri girmesini sağlamak, fiziksel izolasyonu bozmadan bahçe ya da balkonda zaman geçirmesini sağlamak, mümkünse evde, balkonda veya bahçede spor faaliyetlerine izin verecek bir ortam sağlamak ve düzenli hareket etmesini sağlamak yararlı olacaktır. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla(güvenli bir mesafeden!) zaman geçirmesini sağlayın. Sosyal etkileşime devam etmek, sohbet etmek ve sosyal olarak topluma bağlı kalmak çok önemlidir. Çocuğunuzla, sohbet edin ve zaman geçirin. Sosyal etkileşime devam etmek, sohbet etmek ve sosyal olarak topluma bağlı kalmak çok önemlidir” dedi.