enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
25°C
Denizli
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Açık
20°C

Dünya barış günü ne zaman kutlanır? Dünya barış günü’nün hikayesi nedir?

Dünya barış günü ne zaman kutlanır? Dünya barış günü’nün hikayesi nedir?
01.09.2020
A+
A-

Dünya Barış Gününün Hikayesi

1 Eylül 1939’da Almanya 20. yüzyılın en kanlı savaşı olan II. Dünya Savaşı’nı başlattı ve Polonya’yı işgal etti. Yıllar boyunca bunun sonuçlarına katlandı ve manevi tazminatlar ödedi. Sovyetler ve Varşova Paktı üyeleri bu kanlı savaşa dikkat çekerek 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü ilan etti. Her 1 Eylül’de nefretin ve savaşın bir getirisi olmayacağı hatırlanıyor. Militarist düzenin içinde bir şekilde barış mesajları veriliyor. Verilen mesajların içinde “çocukların barış içinde yaşaması” “farklı din, dil ve ırkların asıl zenginliğimizin olması” “savaşın sadece yıkım olması ve getirisinin olmaması” gibi konular yer alıyor. Eğer yayılan mesajlar yeterli duyguyu verebilirse Nazilerin Yahudilere ne gibi soykırımlar yaptığına dair filmler ve belgeseller izleniyor. Peki barışı hala sağlayabildik mi? Barış ne demek kavrayabildik mi merak konusu. 

Dünya Barış Günü 1 Eylül mü 21 Eylül mü?

1 Eylül’de II. Dünya Savaşına dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Barış günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na göre 21 Eylül. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul’un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül’ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Her 21 Eylül’de Birleşmiş Milletler Merkezi’nde “Barış Çanı” çalıyor. Barış Çanı’nın anlamı ve hikayesi ise ayrı bir duygu yaratıyor. Çalınan bu çan savaşların yıkımı ve etkileri üzerine Japonya tarafından yaptırılıyor. Japonya’daki küçük çocukların bağışladıkları bozuk paralar ile üretiliyor. Çanın üstünde “ÇOK YAŞA MUTLAK BARIŞ” yazısı kazılı bir şekilde duruyor.

 YURTTA SULH CİHANDA SULH

Barış’tan bahsetmişken, evrensel barışın önemine değinmişken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan olmaz. İlk defa Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1931 yılında seçim beyannamesinde söylenen bu söz sadece bir slogandan ibaret değil. 1961 ve 1982 anayasalarında yer alan dış politika düsturu. Milli egemenliğini sağlayan devletin kan dökerek ve insan haklarına aykırı olarak başka devletlerle savaşmayacağını belirten bir politika. Dünya’da oluşabilecek en ufal rahatsızlığın herkese zarar verebileceğini anlıyoruz. Hem iç hem de dış politikamızda sık sık hatırlamamızı umuyoruz. Yurtta Sulh Cihanda Sulh, günümüz Türkçesi ile Yurtta Barış Dünyada Barış.

Pakize BİLGİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.