Covid-19 virüsü ile yeni bir düzene girdiğimizden hiç şüphe yok. Toplumsal sağlığı ve ekonomiyi derinden etkileyen bu virüsün etkileri, önümüzdeki zamanlarda daha farklı alanlarda da yansımalarını gösterecek gibi görünüyor. Her alanda etkilerini göstermeye devam eden Covid-19’un etkilerinin yine tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ettiğini ifade eden Coşkun, birçok ekonomik faaliyetin yavaşladığı son günlerde gayrimenkul sektörünün de etkilendiğini belirtti.
Salgının olumsuz etkileri ile birlikte insanların açık hava ile temas, sosyal izolasyon gibi ihtiyaçları, satılık ve kiralık ev ihtiyaçlarını dolayısıyla önceliklerini de değiştirdiğini ifade eden Coşkun, “Salgının etkisinin görülmeye başlamasıyla birlikte yazlık ev, yayla ev vb. gibi müstakil konutlara gösterilen ilgi arttı. İlk vakanın görüldüğü tarihten itibaren müstakil ev fiyatlarında %25, kira fiyatlarında ise %18 oranında bir artış gözlemlendi” dedi.
Türkiye 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla yeni normale geçiş yaparken Covid-19 salgını döneminde durma noktasına gelen konut satış rakamlarını arttırmak için kamu bankaları tarafından destek kredisi uygulanmaya başlanmıştı.
“Konut fiyatlarında artış görülmesinin nedenlerinden biri de emlak piyasasını canlandırmak amacıyla faiz oranlarının düşürülmesi oldu. Pek çok insan ev sahibi olmak istiyor ve faiz oranlarının aşağı çekilmiş olması sektöre can suyu verdi. Ancak fırsatçıların devreye girmesi konut fiyatlarını arttırdı. Arz-talep ve fiyatlar değişiklik gösterse de uzmanlar yakın bir zamanda emlak sektöründe de dengenin sağlanacağı görüşünü taşıyorlar. Bu da sektör için umut verici açıklamalar.”
Çevreyle uyumlu konutların gelecekte daha çok tercih edileceğini belirten Coşkun, insanların müstakil konutlarda kendilerini izole etmek istediklerini ifade etti. Coşkun, artan bağımsız konut ihtiyacının, hem bu konut tipine yönelik arz hem de fiyatlar üzerinde yukarı yönlü artış trendi yaratacağı bildirdi. Gülin Coşkun ayrıca “Çevreye duyarlı, ekolojik, doğayla iç içe ve dışa bağımlılığı minimum olan konutlar tercih edilecek. Salgın sürecinde yaşanan gelişmeler, tüketicilerin, özellikle karantina bağlamında kendine yetebilmeye yönelik ihtiyaçlarını ön plana çıkarttı.” ifadelerine yer verdi.
Covid – 19 küresel salgını sonrası gayrimenkulün de dijitalleşmesinin hızlanacağını belirten Coşkun bu dönemle birlikte “Büyük veri, yapay zeka ve robotik teknolojiler ile nesnelerin interneti sektörde yoğunlukla kullanılacak.” değerlendirmesinde bulundu.