Denizli’nin Çal ilçesi Akkent Mahallesi’nde yüzyıllardır düzenlenen Mırtlak etkinliği ile Hıdrellez kutlaması, bu yıl da salgın hastalık nedeniyle yapılamadı. Ancak, Çal Belediyesi, kazanlar dolusu keşkeği pişirip, vatandaşların evlerine servis yaparak, salgın hastalık ortamında bile Hıdrellez ve Mırtlak keşkeğini vatandaşlara ulaştırdı.
Tarihçilere göre 7.’nci yüzyılda Orta Asya’da Balkan ülkeleri, ardından da Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Kısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz Boyları’nın geleneği Çal ilçesinde yaşatılıyor. Mırtlak etkinliği yüzyıllardır Akkent mahallesinde yaşatılırken, zamanla Mırtlak etksinliği, Hıdrellez kutlamasıyla birleştirildi. Salgın hastalık nedeniyle bu yıl Ahmet Hoca Türbesi ziyaret edilmedi, vatandaşlar toplanmadı.
Çal Belediyesi, 10 kazan keşkek pişirdi. Pişirilen keşkek hijyenik ortamda kapalı kaplara konuldu. Zabıta ekipleri, Akkent Mahallesi’ndeki her evin kapısını çalarak yüzyıllardır dağıtılan keşkeği salgın hastalık ortamında da vatandaşlara ulaştırdı.
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, salgın hastalık ortamına rağmen Mırtlak etkinliği ile Hıdrellez kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. “Vatandaşlarımızın Hıdrellez Bayramı’nı kutluyorum” diyen Başkan Akcan, “Yüzyıllardan bu yana Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i karşılamış. Türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca yemek ikramı yapılmış. Türkler’in ata sporu olan at yarışları düzenleniyordu. Salgın hastalık nedeniyle at yarışları düzenleyemedik, vatandaşları toplayamadık. Geleneğin devam etmesi adına biz de kazanlarda keşkek pişirip vatandaşların evlerine giderek ulaştırdık. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi bir kez daha kutluyorum. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkmaktır.” diye konuştu.