enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5516
EURO
36,1838
ALTIN
2.984,52
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

İMO işsizlikten yakındı, taleplerini sıraladı

İMO işsizlikten yakındı, taleplerini sıraladı
20.07.2020
A+
A-

İMO Denizli Şubesi 0-5 yıllık İnşaat Mühendislerinin neredeyse yarısının işsiz olduğunu, yine aynı mesleki tecrübeye sahip genç mühendislerin çalışan kısmının ise yarıya yakınının 2 bin 500 TL’nin altında ücretlerle çalıştığını ve alınan düşük ücretlerin yanında uzun çalışma saatleri, sağlıksız çalışma koşulları ve güvencesizliğin rutin haline geldiği belirtildi.

“Yeni bölüm açmayın”

Meslek odasından yapılan açıklamaya göre Üniversite mezunu genç işsizlik rakamlarının rekor kırdığı öğrenilirken açılan yeni üniversiteleri umut tacirliği işlevi gördüğü belirtildi. Bir inşaat mühendisliği bölümünün, üniversite sınavı sıralamasında 300 bininci öğrenciyi alabildiğini belirten İMO bu durumun “Her ile bir üniversite anlayışının bir sonucu olduğunu ve her yıl yaklaşık 10 bin yeni inşaat mühendisinin mezun olduğunu söyledi.

“Mesleğin önemsizleştirilmesi toplumun zararınadır”

İMO Denizli Şubesi mesleğin önemsizleştirildiğini ve inşaat mühendisliği hizmetinin masraf olarak görüldüğünü vurgulayarak “Bu bakış açısı, mühendislik ilkeleri ve birikimden uzak yap sat müteahhitlik sisteminin yapı üretim sürecine egemen olmasına neden oluyor. Mesleğimizi yalnızca imza işine indirgemek, doğrudan kamu yararına aykırı olmanın ötesinde meslek etiğine de zarar veriyor” dedi.

İnşaat mühendislerinde işsizlik %20

İİnşaat Mühendislerinde işsizlik oranının %20 olduğunu belirten İMO “Önümüze sunulan bu durumun doğal bir durum olduğu algısını reddediyoruz. Tam tersine ülkemizde İnşaat Mühendislerinin işsiz kalmasının izah edilemeyecek bir durum olduğunu, işsizliğin ve güvencesiz çalışma koşullarının kader değil sömürü çarkının bir parçası olduğunu, yaşadığımız sorunların çözümünün neler olduğunu bildiğimizi ifade ediyor, bu sorunların çözümü olan taleplerimizi daha önce defalarca açıkladığımız gibi yine ve ısrarla tekrar hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada talepler ise şöyle sıralandı;

  • 1)Planlı kalkınma ve yatırım programları hazırlanarak, mühendislik hizmetlerindeki ihtiyaç gerçekçi bir şekilde tespit edilmeli, bu çerçevede mühendislik eğitim programları gözden geçirilerek üniversitelerin kontenjanları yeniden belirlenmeli, yeterli sayıda akademik personeli bulunmayan ve fiziksel koşulları tamamlanamayan inşaat mühendisliği bölümlerine öğrenci alınmamalıdır.
  • 2)Yapı Denetim Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Belediyeler Kanunu v.b. kanunlarda belirtilen hizmet alanlarındaki istihdam alanları yeniden tanımlanmalı ve bu düzenlemelerin gereği yerine getirilmelidir.
  • 3)Yapı denetim firmalarında çalışan genç inşaat mühendislerinin insani yaşam standartlarına uygun ücretlerle ve uygulamada da tam zamanlı istihdam edilmesi sağlanmalıdır.
  • 4)Kamuda planlama, proje, müşavirlik ve taahhüt hizmetleri için yapılan ihaleler mühendislik hizmetleri açısından güçlendirilmelidir. Hazırlanacak ihale şartnamesinde, istenen teknik personel sayısı artırılmalı ve genç mühendislere istihdam alanı yaratılmalıdır.
  • 5)Kamu kurumlarında nitelikli işgücü gerektiren mühendislik hizmetleri için kadro tahsis edilmeli, taşeronlaşma engellenmelidir. Açılan kadrolarda genç mühendislerin istihdamı yüzde yüz artırılmalıdır.
  • 6)Özel konut inşaatlarının büyük çoğunluğunda şantiye şefliğinin “kağıt üzerinde” gerçekleştirilmesinin önüne geçilmesi için ilgili kamu kurumlarınca denetimler sıkılaştırılmalı, işin başından sonuna kadar inşaat mühendisi çalıştırılmalı, imalatlar teknik elemanların gözetimi, denetimi ve onayı ile gerçekleştirilmelidir.
  • 7)Şantiyelerdeki çalışma koşulları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenmeli ve ihale makamı kurumlar ile inşaat ruhsatı veren belediyeler tarafından denetlenmelidir.
  • 8)0-5 Yıl deneyimli mühendislerin istihdamını arttırmak için Muhtasar ve SGK bedelleri devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • 9)Proje Müşavirlik ve Taahhüt firmalarına istihdam edilen her genç mühendis için vergi indirimi uygulanmalıdır.
  • 10)Mühendislerin ücretlerinin en az TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinden verilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yasal düzenleme yapmalı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun meslek odaları ile iş birliği içerisinde sigorta denetimleri yapılmalıdır
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.