enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4758
EURO
36,2133
ALTIN
2.961,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
23°C
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Açık
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Kestanede bu yıl verim yüksek fiyat düşük

Denizli’nin Buldan ilçesinde kestane verimi yüksek olduğu halde pandemi nedeni ile alıcılar kestaneye ilgi göstermezken, çiftçiler ise beklediği fiyatı alamamış durumda.

Kestanede bu yıl verim yüksek fiyat düşük
30.11.2020
A+
A-

Buldan Alandız mahallesinde üretici, kestane veriminin yüksek olduğunu ancak geçtiğimiz yıllara göre alıcıların ilgisinin az olduğunu belirtti. Kestane üretimiyle ünlü olan Alandız mahallesinde üreticiler kestane üretiminin zor ve toplama giderlerinin yüksek olduğunu dile getirdi. Yörede kuzgun otu olarak tabir edilen eğrelti otlarıyla örtülü kuyulardan çıkarılarak patoz işlemiyle dikenli kabuğundan ayrılmaya başlanılan kestanelerin aynı zamanda boylama işlemi de gerçekleşiyor. Kestane üreticisi Mehmet Çertel, bu yıl kestane toplayanlar için günlük 500 TL yevmiye verdiklerini söyleyerek, “Alıcılar gelmemeye başladı. Gelenler de ya fiyatları düşürüyorlar, ya da az alım yapıyorlar. Pandemi ve ekonomik krizin etkisi var diye düşünüyorum. Giderlerimiz yüksek, silkme işlemi yapan işçilere bu yıl yevmiye beş yüz lira ödedik. Ayrıca toplama işçilerine de ödeme yaptık. İnşallah kısa zamanda ihracatçılar ve toptan alıcılar alımlara başlar da kestane para eder” dedi.

“Bu yıl virüsün etkisinden pek alıcı gelmiyor”

Bölgede bu yıl üç yüz elli ton kestane üretimi yapıldığını dile getiren Alandız Mahallesi Muhtarı Erol Salman, “Fiyatlar toptan olarak elek altı dediğimiz kestane altı, yedi lira, iri kestane on üç ila on dört lira arasında. Tadı ve aroması ile ünlü Alandız kestanesine, kestane şekeri imalatı yapılan Bursa’dan dahi alıcılar geliyordu. Bu yıl virüsün etkisinden pek alıcı gelmiyor. Ama ilerleyen günlerde işlerin daha iyi olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.