Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs hastalığının ardından çocuklar için yeni bir tehlike Kawasaki hastalığı gündemde. İngiltere’de kawasaki hastalığına benzeyen semptomlar gösteren bazı çocukların koronavirüs testleri de pozitif çıktı. Peki Kawasaki hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Gündemdeki Kawasaki hastalaığına dair merak ettikleriniz Deda Haber’de.
Geçtiğimiz günlerde Ulusal Sağlık Sistemi hastanelere uyarı yazısı göndererek, korona virüse bağlı olarak özellikle 5-6 yaşa kadar çocuklarda toksik şok benzeri çoklu bölgelerde iltihaplanma vakalarının artış yaptığını belirtmişti. Ardından bu semptomlar ile hastaneye başvuran hastaların koronavirüs testleri de pozitif çıktığı fark edildi. Peki korona virüs ile bağlantısı olduğu düşünülen Kawasaki hastalığı nedir?
Kawasaki hastalığı, çoğunlukla 5-6 yaş ve altı çocuklarda uzun süreli ateş, citte döküntü, ağız için, dil ve gözde kızarıklık şeklinde ortaya çıkan bir çocuk hastalığıdır. İlk kez 1967 yılında Japonya’da tanımlanan bu hastalık özellikle 5 yaş altı çocuklarda belirti göstermektedir. Tedavi edilmediği taktirde bu hastalık çocukların üzün süreli kalp komlikasyonları yaşamasına neden olabilir. Tedavi sonrası herhangi bir kalıcı hasara neden olmaz.
Kawasaki hastalığı nedeni henüz bilinmemekle birlikte virüs ve maruz kalınan kimyasallar nedeniyle ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Hastalığın gözlemlenme sıklığı en yüksek olan bölge Uzak Doğu ülkeleridir. Sonbahar ve ilkbahar aylarında artış gösterdiği düşünülen hastalık erkek çocuklarda kız çocuklarına nazaran daha sık ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
Kawasaki hastalığı hızlı şekilde ortaya çıkan ve en önemlisi üç aşama halinde seyredilir.
Kawasaki hastalığı, ciltte kızarıklık, döküntü, dil ağız ve gözde kızarıklı gibi belirgin semptomların ardından 10 ila 2 hafta kadar kısa sürede kalp rahatsızlığı belirtisi gösterebilir. Hastalık her hastada farklı semptom ve şiddette ilerleyeceği için büyük oranda aşama aşama izlenir.
Üç günden uzun süren yüksek ateş,
Gözlerde kızarıklık
Vücudun; göğüs, kasık ve genital bölgelerinde kızarıklık,
El ve ayaklarda şişlik,
Boyunda büyüyen lenf bezleri,
Dilde çilek şeklinde şişlikler
Eklem ağrısı,
İshal,
Kusma,
Karın ağrısı,
El ve ayak derisinde soyulmalar
Kawasaki hastalığının en belirgin komplikasyonu ciddi kalp rahatszılıklarıdır. Bu komplikasyon da 2 hafta gibi kısa bir süre içinde ortaya çıkabileceği tanısı koyulan çocuklarda hemen tedavi sürecine geçilir. Tedavinin ilk amacı ateş ve enflamasyonları azaltarak kalpte oluşabilecek hasarı önlemektir.
Tedavi sırasında hastalık su çiçeği veya grip semptomları geliştirebilir.
*Yukarıdaki Kawasaki 1. dönem belirtileri fark edilen hastalar vakit kaybetmeden doktora başvurması son derece önemlidir.