enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Kurban Bayramı’nda beslenme

Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Betül Arslanoğlu bayram süresince tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının artacağını belirterek; “Tamamen et tüketimini kısıtlamak, yasaklar koymak doğru olmaz. Ancak porsiyon kontrolü yaparak yeterli ve dengeli beslenmek, sağlıklı bir bayram geçirebilmek için önemlidir” dedi.

Kurban Bayramı’nda beslenme
08.07.2022
A+
A-

Diyetisyen Betül Arslanoğlu bayramların tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günler olduğunu belirterek, yasaklar koymadan, sağlıklı beslenerek bayramı keyifle geçirebilmek için yapılması gerekenleri madde madde sıraladı.

Diyetisyen Betül Arslanoğlu’ndan kurbanda beslenmeyle ilgili altın öğütler.
⦁ Kurban Bayramı sabahına kan şekeri dengesi açısından öğün atlamadan mutlaka yumurta, peynir ya da süt grubundan oluşan iyi kalite protein içerin bir kahvaltı ile güne başlayalım.
⦁ Kırmızı et; B12 vitamini, vücutta emilimi yüksek olan demir ve çinko mineralleri açısından çok iyi bir kaynaktır. Ancak yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiği de unutulmamalıdır. Özellikle yüksek kolesterol ve kalp-damar rahatsızlığı olan kişilerin kırmızı et tüketimi konusunda dikkat etmeleri gereklidir. Kadınlarda maksimum 100-120 gram, erkeklerde maksimum 180-200 gram kırmızı et tüketimi günlük limit olmalıdır.
⦁ Etleri kendi suyunda ya da az su eklenerek haşlama, fırın ya da ateşe en az 20 cm uzaklıkta ızgara yöntemi ile pişirilmelidir. Kızartma ya da direk mangal ateşinde pişirme gibi yöntemler tercih edilmemelidir.
⦁ Etler tüketilirken beraberinde taze hazırlanmış mevsim yeşilliklerinden oluşan, bol limonlu bir salata mutlaka olmalıdır. C ve E vitaminlerini içermeyen et ürünleri salata ile birlikte tüketildiği zaman hem besin çeşitliliği sağlanmış olur hem de etin içeriğindeki demirin emilimi artmış olur.
⦁ Çoğu kişi için vazgeçilmez olan tatlı bayram geleneklerimizde önemli bir yer tutar. Porsiyon kontrolü yaptığımız ve enerji dengesini sağladığımız sürece tatlı tüketimimizde bir sorun yoktur ancak şerbetli, hamur tatlıları yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih etmek çok daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
⦁ Havaların oldukça sıcak olduğu bu günlerde sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Bayramda asitli ve şekerli içecekler tercih etmek yerine ayran, kefir, maden suyu ve bol su tüketimine özen gösterilmelidir.
⦁ Etler tek pişirmelik olacak şekilde küçük parçalara bölünerek saklanmalıdır. Birer yemeklik kadar kırmızı et kıyma veya kuşbaşı formda buzdolabında 24 saat beklettikten sonra buzdolabı poşetleri ya da yağlı kağıt ile paketlenerek derin dondurucuda 6 ay kadar saklanabilir.
⦁ Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Etler yeneceği zaman oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürülmeli ve çözülen et kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.