İddiaya göre geçmiş dönem belediye başkan yardımcılarından olan Yusuf G.’nin eşi tarafından 2013 yılında kurulan ve 12 Eylül 2018’e kadar pek çok kez el değiştiren Servergazi Yapı Denetim isimli firma belediyeye ait şifreleri ele geçirdi ve bu şifreleri kullanarak yapılmayan hakediş ödemelerini yapılmış gibi gösterdi. Belediyede çalışan personellere ait şifreleri kullanan, sahte imza ve kaşe ile haksız kazanç elde eden firmanın oyununu personellerin dikkati bozdu.
Belediye personelinin şifrelerin belediye bilgisayarları dışında kullanıldığını farketmesi üzerine harekete geçen Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan İmar İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı’na talimat vererek suç duyurusunda bulunmalarını sağladı.
Eski belediye başkan yardımcısı Yusuf G’nin eşi Derya B. G. tarafından 2013 yılında kurulan Servergazi Yapı denetim firmasının 2016 yılında Danıştay’ın radarına takıldığı öğrenilirken, Danıştay denetçileri tarafından ilçede yapılan inşaatların yapı denetim ve statik mühendislik çalışmalarının incelendiği bilgisi edinildi. Danıştay denetçileri tarafından yapılan incelemede herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı için işlem yapılmazken, belediye personelinin dikkati sayesinde ortaya çıkan olayda 22 dosyada sahte imza ve kaşe kullanılarak hak edişlerin ödenmiş gibi gösterildiği, 17 dosyada ise Belediye personeline ait şifreleri çalınması yönteminin kullanıldığı öğrenildi.
Gazetemizin ulaştığı belediye personelleri şifrelerini çalan ve sahte belgeler ile işlem yapan firma yetkililerinden şikâyetçi olduklarını söylediler. Belediye yetkilileri ise belediyenin tek bir kuruşunu dahi kimsenin yanında bırakmayacaklarını ifade ederek, konunun yargıya taşındığını ucu kime dokunursa dokunsun olayın takipçisi olacaklarını söylediler.
Belediye personelinin bayram öncesi fark etmesi ile yargıya taşınan vurgun nedeni ile sadece Merkezefendi Belediyesi değil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Denizli Defterdarlığının da gelir kaybına uğradığı öğrenildi.
Başkan Şeniz Doğan’ın talimatı ile 29 Temmuz’da yargıya taşınan süreçte bugün itibari ile savcı atamasının yapıldığı öğrenildi. İlk etapta olayda mağduriyet yaşayan personeller Esra E. Didem G. ve Hatice M’yi dinleyecek olan savcının gerek duyması halinde belediye üst yönetimini de dinleyeceği öğrenildi.
Vurgun soruşturmasının merkezinde yer alan Servergazi Yapı Denetim firmasının ticaret kayıtları da suçlamalar kadar ilginç.
2013 yılında Derya B. G. isimli inşaat mühendisi tarafından kurulan firma, 2014 yerel seçimlerinden sonra Yusuf G’nin Belediye Başkan Yardımcısı olması ile Kenan Ş isimli şahsa devrediliyor. 12 Eylül 2018’e kadar Kenan Ş, Gökhan B ve yakınları arasında 5 kere daha el değiştiren firma halen Gökhan B isimli şahıs tarafından yönetiliyor.
Olayın Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın talimatı ile yargıya taşınacağını öğrenen AK Partili eski belediye başkan yardımcısı Yusuf G’nin belediyede çalışan Esra E’yi gece 23:30 sıralarında arayarak “Seni belediyeye ben aldırdım. Bu konunun üzerine gitmeyin. Konuyu kapatın” dediği Esra E’nin ise “Bana ait şifreler çalındı. Bu konu açığa çıkmazsa benim başım ağrır, bu işin arkasını bırakmam” diyerek cevapladığı öğrenildi.
1 Ocak 2019’da yürürlüğe giren ve yapı denetim firmalarının tek havuz üzerinden çalışmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesi ile imar biriminde görevli belediye personellerine şifre tanımlandığı ve bu şifreleri değiştirebildikleri öğrenildi.
Esra E. isimli personelin gözünde yaşadığı sorun nedeni ile ameliyat olduğu süreçte şifresinin farklı bilfisayarlarda kullanıldığı ve söz konusu kullanımlarda sadece Servergazi Yapı Denetim isimli firmaya ait işlemlerin usulsüz şekilde gerçekleştirildiği öğrenildi.
Soruşturmaya konu olan 39 dosyada dikkat çeken bir başka detay ise en büyük kapsamlı 3 mimari projenin statik mühendislik işinin Servergazi Yapı Denetim firmasının kurucusu Derya B. G. tarafından gerçekleştirilmiş olması.
2014 yılında kurulan ve Denizli’nin en kalabalık 2. Nüfusuna sahip ilçesi konumundaki Merkezefendi Belediyesi 2014 ve 2019 yerel seçimleri arasında AK Partili Muhammet Subaşıoğlu tarafından yönetilmişti. O dönem yasadaki boşluğun kullanılarak hakediş ödeme evraklarının istenmediği belediyede imar işlerinde eksik ödeme olup olmadığı da ayrıca araştırılıyor.
31 Mart 2019’da el değiştirerek CHP’li Şeniz Doğan tarafından yönetilmeye başlanan belediyede yaşanan süreçte ise yasal zorunluluk olmasa da tüm belgelerin eksiksiz istendiği, firmanın da bu nedenle sahte imza ve şifre çalınması olayına karıştığı tahmin ediliyor.
Denizli’de bir anda gündeme oturan vurgunun Merkezefendi Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Denizli Defterdarlığına maliyeti araştırılırken, milyonlarca lirayı aştığı düşünülen kesin rakamın, bilirkişi incelemesi sonrası netleşmesi bekleniyor.
Kaynak:aynahaber