enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Açık
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

Mevsimler Hastalıklar ve Koronavirüs Arasındaki Fark Nedir?

Mevsimler Hastalıklar ve Koronavirüs Arasındaki Fark Nedir?
31.10.2020
A+
A-

Koronavirüs ile Mevsimsel Hastalıklar Arasındaki Fark Nedir?Nasıl Anlaşılır?

Koronavirüs, basit soğuk algınlığından zatürreye kadar gidebilecek hastalıklara yol açabilecek ciddi bir virüs. Mevsimsel hastalıklardan İnfluenza yani grip (nezle) hastalığı da akciğer enfeksiyonuna sebep olabilecek bir hastalığı olarak biliniyor. Alerjik reaksiyonlar ise çoğunlukla bağımsız genetik geçişli bağışıklık sisteminin bir hastalığı. Genel olarak bakıldığında bu dört hastalığın da gösterdiği semptomlar birbirine çok benzer. Bu durum bizim her halsiz hissettiğimizde ya da ağrımız olduğunda “Acaba korona mı oldum?” düşüncesi aklımıza getiriyor. Ancak hemen telaşa kapılmadan evvel kendimizi takip etmek gerekiyor. Hangi semptomlar grip, soğuk algınlığı, alerji ya da koronavirüs belirtisi iyi bilmek ve kendimii bu süreçte yakından incelemek gerekiyor.

Bilindiği üzere bu dört hastalığın da ana semptomları arasında başta burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve hafif ateş yükselmesi görülür. Fakat sıklık oranı ve hastalığa göre bu hastalıkları birbirinden ayırt etmenin de yolları vardır. Örneğin; nezlenin en sık görülen sebebi soğuk algınlığı virüsüdür. Alerjik rinit ise ateşlenme yapmaz.

Soğuk Algınlığı ve Koronavirüs Arasındaki Fark Nedir?

Soğuk algınlığını hepimiz yılda en az bir kere geçiriyoruz. Kısa süreli de olsa yaşanan bu hastalık koronaya olan benzer semptomları nedeniyle bizi oldukça korkutabiliyor. Peki soğuk algınlığı ile korona arasındaki fark nedir? Hemen anlatalım. Soğuk algınlığı yaşanan dönemde  en fazla 5 gün boyunca boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı ve ateş yükselmesi gibi belirtiler görülebilir. Ancak bu semptomlara ek olarak nefes darlığı yaşıyorsanız bu soğuk algınlığı belirtisi değildir. Hasta olan kişinin eğer başka bir akciğer enfeksiyonu ya da rahatsızlığı yoksa soğuk algınlığı sırasında nefes darlığı gerçekleşmez.

Grip ile Koronavirüs Farkı Nelerdir?

Grip yani diğer adı ile nezle soğuk algınlığından biraz daha şiddetli geçebilen bir hastalık olarak bilinir. Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun kas ağrısı, halsizlik, sık sık gerçekleşen kuru öksürük grip hastalığının belirtilerindendir. Fakat gripte burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı veya sık sık hapşırma gibi belirtiler yok denecek kadar azdır. Ancak grip virüsünün de ilerlemesi durumunda zatürreye dönüşebileceği de unutulmamalıdır.

Soğuk Algınlığı ve Alerjik Rinit Farkı Nelerdir?

Eğer bahar aylarında geçmişte de olan alerji şikayetlerinize (sık hapşırma, burun kaşıntısı, sulu burun akıntısı, öksürük) sahipseniz ise zaten virütik hastalıklardan endişelenmenize gerek yok. Fakat alerjik hastalıkların şikayetlerine ateş, yoğun öksürük, kas ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik eşlik ediyor ise ve geçmişte benzer şikayetleri yaşamamış ise mutlaka doktora viral hastalıkların ayırıcı tanısı için başvurmanız gerekir. Bunlara ek olarak da alerjik hastalıklarda büyük oranda ateş, yoğun kas ağrısı ve boğaz ağrısı olmaz.

Koronavirüsün en belirgin belirtileri nelerdir?

Uzun süredir savaş verdiğimiz Covid-19 yani koronavirüsün belirtilerini hepimiz ezberledik sayılır. Ancak mevsimsel grip, soğuk algınlığı ve alerji gibi hastalıklardan ayırmak için bu semptomları yeniden hatırlatmakta fayda var. Koronavirüsün en belirgin belirtilerinden biri koku ve tat alamamaktır. Kişi yediklerinden bir tat alamaz, koku duyularında azalma ve hatta hiç algılayamaması görülür. Bunun yanında 2-3 hafta süren halsizlik hali ve kas ağrıları, sık sık kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli nefes darlığı koronavirüsün en yaygın belirtilerindendir.

Koronavirüse Karşı Yapılması Gereken En Önemli Şey Sağlıklı Yaşamaya Başlamak

Koronavirüse yakalanma ihtimalimiz her geçen gün daha da artıyor. Etrafımızdaki koronavirüs çemberi de hepimiz için gün be gün daralıyor. Fakat bireysel olarak alacağımız önlem ve tedbirlerle hem kendimizi hem de sevdiklerimizi Koronavirüse karşı koruyabiliriz. Bunun en doğal yolu da sağlıklı yaşam ve bağışıklığımızı korumak.

Hayatın akışı içinde sağlıklı yaşamak, yeterli düzeyde uyumak ve bağışıklığımızı korumak hepimiz için zor olabiliyor. Ancak bunu yapmak da imkansız değil. Kendimizi bir rutin oluşturarak hem sağlıklı yaşamayı öğrenebilir hem de kendimizi hastalıklardan koruyabiliriz. Bunun için yapılması gereken en önemli yöntemler günde en az 8 saat uyumak, egzersiz yapmak ve dengeli beslenmektir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve dengesini korumak aslında bu kadar basit.  Bunlara ek olarak hastalıklara karşı korunmada şu 4 madde de oldukça önemlidir;

  • Dengeli beslenmek her şeyden az az yemek çok önemlidir.
  • Bolca c vitamini tüketmek önemlidir.
  • Yeterli uyku yani gece uykusu çok önemlidir.
  • Kişinin yaşına, cinsiyetine, vücuduna göre egzersiz yapması gereklidir. Bunun için evde belirli hareketler yapılabilir. Spor yapmak için spor salonuna veya dışarıya çıkmanıza gerek yoktur evde de kendinize böyle bir ortam yaratabilirsiniz. Bedensel hareketler önemlidir.

 Koronavirüse karşı bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?

  • Bitki çayları tüketebilirsiniz. Bitki çaylarını tüketirken miktarına mutlaka dikkat etmelisiniz unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zarardır.
  • D vitamini almak önemlidir. Doktorunuzun önerdiği dozda D vitamini kullanımına özen göstermelisiniz.
  • C vitamini yönünden zengin besinleri tüketmelisiniz. Portakal, greyfurt, limon, kırmızı biber v.b
  • Ana öğünlerinizde beslenme düzenine dikkat etmeli ve her şeyden ölçülü yemelisiniz. Bu dönemde fazla karbonhidrat tüketmemeye özen gösterin.

UNUTMAYIN: Bu metin koronavirüs ile ilgili genel bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı için mutlaka gerekli hijyen önlemlerini alarak doktora başvurunuz.

Hazırlayan: Ebru ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.