Mide ağrısı hafif bir hazımsızlık, stres sebebiyle olabileceği gibi ciddi bir ülser hastalığına kadar birçok nedenden olabilir. Mide ağrınız olduğunda ilk yapmanız gereken ağrının şiddetine puan vermektir. Eğer gerçekten 8 üzeri oranında bir ağrı yaşıyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Gastroözofal reflü
Gastrit
Aşırı ilaç kullanımı
H.Pylori enfeksiyonu
Yiyecekler
Yukarıda açıklanan durumlar haricinde hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, alkol, sigara ve tütün kullanımı da mide yanmasına neden olabilir.
Hafif mide ağrısı ve hazımsızlığın yaygın belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır:
mide ekşimesi veya asit reflüsü
mide bulantısı
şişkinlik
gaz çıkarma ihtiyacı
ağız kokusu
hıçkırık veya öksürük
Yukarıda açıklanan durumlar haricinde hazımsızlık, ülser, fıtık, mide kanseri, alkol, sigara ve tütün kullanımı da mide yanmasına neden olabilir.
“Mide ağrısını ne keser?” mide ağrısı çeken birçok insanın merak ettiği bir sorudur. İşte mide ağrınıza iyi gelecek yöntemler
Mide ağrısına en iyi gelecek şeylerden biri bol bol su içmektir. Çünkü bol su içmek besinleri sindirmeyi kolaylaştırır. Vücudun susuz kalması sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle de hazımsızlık ve mide rahatsızlığı olasılığı da artar.
Nane kusma ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bağırsaklardaki kas spazmlarını azaltır. Nane şekeri emmek, elinizin altında hiçbir şey olmadığında, mide ekşimesi veya ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilecek bir seçenektir.
Bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip içmek sindirim şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olur.
Karanfil, midedeki gazın azaltılmasına ve gastrik sekresyonların (sindirim salgılarının) artmasına yardımcı olabilecek maddeler içerir. Bulantı ve mide ekşimesi için, karanfil suda kaynatılıp çay şeklinde tüketebilirsiniz.
Papatya çayı, anti-enflamatuar özelliğiyle mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Bu anti-enflamatuar özellikler, mide kaslarınızın gevşemesine yardımcı olur ve spazm ağrısını azaltır.
Sürekli mide ağrısı şikayetiniz varsa ve evde çözüm için yöntemler işe yaramıyorsa Gastroenteroloji doktoruna başvurmalısınız.