enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1765
ALTIN
2.977,96
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

Minikler tatilde evcil hayvanlarının tedavisiyle ilgilendi

Minik öğrenciler okulların arayıl tatilinde evcil hayvanlarının tedavisiyle ilgilendi. 6. sınıf öğrencisi Ada Öykü Fidan 2 evcil hayvanını, Veteriner Özlem Küçükkepeci İnce’ye götürerek tedavilerini yaptırdı. Peki köpekte tüy bakımı, diş bakımı, pati bakımı nasıl yapılır? Köpeklerin beslenmesi ve aşılarının yönte mi nedir? Soruların cevapları röportajımızda.

Minikler tatilde evcil hayvanlarının tedavisiyle ilgilendi
04.02.2023
A+
A-

6. sınıf öğrencisi Ada Öykü Fidan, okullar yarıyıl tatilinde iken can dostları 2 köpeğinin tedavileriyle ilgilendi. Ada Öykü, köpekleri ile ziyaret ettiği Veteriner Özlem Küçükkepeci İnce’den hem tedavi hizmeti aldı hem de bazı konularda bilgilendi.

İşte Veteriner Özlem Küçükkepeci İnce’in Ada Öykü’ye verdiği bilgiler;

“KÖPEKLERLE AKTİVİTE YAPIN”

2 köpekten 1 tanesi içine kapanık, onunla ilgili özgüven artırılmasını tavsiye ediyorum. Yemeği elinden verme ten temasıdır, güzel , önemli bir adım. Ama bunun dışında aktive yapabilirsiniz. Aslında tatilde küçük oyunlar oynayabilirsiniz. Köpek eğitimini kendinizin yapmasını tavsiye ederim. İlk başlarda küçük ödül mamasıyla başlayabilirsiniz. Tek kelimeli kısa komutlarla , örneğin ‘otur’ ‘dur’ ‘yat’ ‘aferin’ ‘evet’ gibi.. Sonra olumlama, başını okşama gibi.. Bunun için klikler kullanılıyor, ziller kullanılıyor. Teriyerler gerçekten akıllı hayvanlar. Çok kolay eğitim alabilirler, erken yaşta başlamaları gerekiyor. Evde onun için sözü geçen kişilerin ona nasihat verir yada hesap sorar gibi uzun uzun konuşması yerine tek kelime ile uyarması gerekir.

KÖPEKLER NASIL BESLENMELİ?

Ev yemeğine karşı bir veteriner hekim değilim. Ama bazı gıdalara karşıyım. Soğan sarımsak brokoli pırasa bunlar kan hastalıklarına sebep olduğu için zehirlenmelere neden oluyor. Sütü de içerdiği protein türü sebebiyle uygun görmüyoruz. Fermente olarak, peynir yoğurt kefir lor gibi..Haşlanmış yumurta verebilirsiniz. Ama marketlerde satılan paket gıdaların tamamı yasak. İstisnasız bisküvüler cipsler çikolatalar dondurmalar hepsi yasak… Ama evde tavuk haşladınız, neden vermeyesiniz? Tuzlu şekerli aşırı baharatlı aşırı yağlı ve bayat , bayatlamaya yüz tutmuş yiyeceklerden uzak durun, kesinlikle vermeyin. İnsan tüketimine sunulmayacak hiç bir gıda verilmeyecek. Zehirlenmeye bizden daha çok müsaittir hayvanlar.

KÖPEKLERDE TÜY BAKIMI NASIL OLMALI?

Tüylerini hergün taramamız lazım. Bu cinslerde tüy bakımı çok önemli. Köpekler yıkanmaz. Hele şu mevsimde, kışın ne tıraşı ne banyoyu tavsiye ediyorum. Çünkü çok üşüyorlar. İlla yıkanacaksa kendi kişisel isteklerimiz için değil zorunlu durumlarda yıkanmalı. Mesala çamura bulandıysa gibi.. Eğer bir deri sorunu tüy sorunu yoksa yıkamayı tavsiye etmiyorum. Yaz gelir havalar güzelken hortum tutarız oynarız o normal. En çok yanlış yapılan şey bebe şampuanı. Tüy dökümüne sebep oluyor. Köpek şampuanına para vermek istemiyorsanız eski zeytinyağlı saf sabunlardan kullanabilirler.

KÖPEKLERDE PATİ BAKIMI

Hergün genel kulak göz pati kontrolü yapılmalı. Tüylü bir hayvan olduğu için gözü akar, göz temizliği için ayrı solisyonlar var onlar kullanılabilir. Tüylerini elimizle hergün tarayalım, tarak da kullanalım. Herhangi bir yerine birşey yapışmış mı yaralanma var mı diye kontrol edelim. Kuru ot zamanı özellikle patilerine dikakt edilmeli. kulaklarına pisipisi otu kaçabilir kontrol edilmeli. Aşıları tamamlanmadan toprağa temas etmesinler. Su önünde hep olsun. Mama öğün şeklinde verilmeli. Eğer ev tipi yemekler yada yaş mama verirseniz , verdikten en az 2 saat sonra diş temizliği yapmak önemli. Diş tartarı olmaması ve ağız kokusu olmaması için dişlerini fırçalamalıyız.

KÖPEK AŞILARI NEDİR?

Köpeklerde aslında çok fazla aşı var. Bizim bugün yaptığımız karma aşı. En hayati olan aşı bu. 3 Hafta arayla 3 doz uygulanır. Yani 9 haftada karma aşılar bitiyor. Sonrasında kuduz var, yaptırmak isterseniz korona aşısı var, boğmaca aşısı var, kene hastalığı için bir aşı var, hasta sahibi isterse mantar aşısı var. Bunlar veteriner hekim ile hasta sahibinin birlikte alacağı kararlar. Bugün yaptığımız karmanın içinde gençlik aşısı var kanlı ishal aşısı var , başka hastalıklara karşı da yaptık. Bugün biraz halsiz olabilirler, iştahsızlık da olabilir. 24 saat gözlem altında tutmakta fayda var

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.