Sadık Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, otomotiv sektörü üzerine önemli açıklamalarda bulundu. 6 bin km ve 6 ay kuralı hakkında Mersin; “Çip krizinin bulunduğu dönemde ve araç bulmada problem yaşanan süreçte insanlar bunu ticarette avantaj sağlamak için kullandı. 6 bin km, 6 ay kuralı bunun için getirildi.” dedi. Otomobil fiyatları hakkında; “Şuanda otomotivin üzerinde yüzde 200-250’ye varan vergiler var. Bu bizim elimizde değil. Buradan büyüklerimize seslenelim matrah düzenlemesinin yapılması lazım. Bu düzenleme yapılırsa belli bir fiyat düşüşü yaşanabilir. Bunun dışında fiyatların düşmesinin mümkün olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
Sadık Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Mersin, Egeyön TV’de otomotiv sektörüne yönelik Gazeteci Ahmet Deda’nın sorularını yanıtladı. Mersin, 6 bin km ve 6 ay kuralı, otomobil fiyatları, araç alacak vatandaşların dikkat etmesi gerekenler ve elektrikli araçlar hakkında açıklamalarda bulundu.
İşte Oktay Mersin röportajı;
Otomotiv sektörüne yönelik 6 bin km sınırlamasını değerlendirir misiniz?
Her sektörde ilgili bakanlıklar çeşitli yasalar ve uygulamalar geliştirebiliyor. Bu uygulamaların olması gerekenleri var ama bazen sıkıntıyı ortadan kaldırmak için alelacele çıkarılan uygulamalar var. Gerçi bu tür uygulamalar sonradan sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak toparlanabiliyor. Son yapılan düzenleme ile bir kişi aldığı aracı 6 bin km veya 6 ay doldurmadan satamıyor. Çip krizinin bulunduğu dönemde ve araç bulmada problem yaşanan süreçte insanlar bunu ticarette avantaj sağlamak için kullandı. 6 bin km, 6 ay kuralı bunun için getirildi. Ben bunun uzun süreceğini sanmıyorum. Piyasadaki arz-talep dengesi sağlandığında kalkabilir.
Firmaların çok sayıda araç satın alıp bunu ikinci elde değerlendirdiği için 6 bin km veya 6 ay kuralı geldiği söyleniyor. Ne diyorsunuz?
Aslında bu tamamen yanlış. Devlet tam tersine filo araç satımlarından esinlenerek bu kuralı çıkardı. Filo satışlarında bir firma aracı alıp istediği gibi gidip satamaz. Satış esnasında bir sözleşme imzalanıyor. Filo satışlarında örneğin 100 araçta belli bir indirim oluyor. Siz bu aracı hemen satamazsınız. 6 ay veya 10 bin km sınırını beklemeden satarsanız, hem bayiye hem satan kişiye ceza verilir. Marka bayiliğin iptaline kadar işi götürebilir. Perakende müşteri bunu alıp satabilir buna yapacak bir şeyimiz yok. Fabrika filo müşterisine indirimli verdiği için bu kuralı koyuyor.
0 araçların satışının yavaşlamasından dolayı bu uygulama gelmiş olabilir mi?
Hayır bu uygulama onunla ilgili değil. 0 araçların satışının yavaşlama sebebi kredi olmamasıdır. Döviz artışından dolayı fiyatlar arttı. Enflasyon ile beraber piyasada duraklama var.
Araç alacak vatandaşlara ne önerirsiniz ve piyasayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bugünlerde kredilerin olmaması ve mevcut kredilerin faizinin yüksek olması durumundan 0 araç alımında durgunluk var ama şuanda araç almanın tam zamanı. İlerleyen süreçte kredilerin açılması, faizlerin düşmesi durumunda talep arttığı için fiyatlar tırmanacaktır. 0 araç fiyatları yükseldiğinde ikinci el fiyatları da yükselecek. Şuanda mevcut piyasa gereği araç fiyatlarının düşüşünü görmüyorum. Sadece ‘Vergiler düşer mi?’ dedikodusu var. Şuanda otomotivin üzerinde yüzde 200-250’ye varan vergiler var. Bu bizim elimizde değil. Buradan büyüklerimize seslenelim matrah düzenlemesinin yapılması lazım. Bu düzenleme yapılırsa belli bir fiyat düşüşü yaşanabilir.
Elektrikli araçların çıkması piyasayı rahatlatır mı? Ucuz araçlara binebilir miyiz?
Türkiye’nin TOGG markası var. İlk piyasaya çıkan modeller çok satılmayabilir. İlerleyen süreçte markayı büyüteceğiz. Bir Türk olarak bunu canı gönülden istiyorsunuz. Otomobilde marka olmak çok büyük bir olay. Elektrikli araçların hızlı yaygınlaşması için altyapı lazım. Şarj istasyonlarının, bakım yerlerinin çoğalması lazım. TOGG markası olduğu için de altyapı yapılmak zorunda. Avrupa’daki bazı ülkelerden daha hızlı altyapıyı oluşturuyoruz. Fiyatların düşmesinin mümkün olduğunu düşünmüyorum.