enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5136
EURO
36,4421
ALTIN
2.958,50
BIST
9.124,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Parası hortumlanan kadının dava sonucuna ömrü yetmedi

Parası hortumlanan kadının dava sonucuna ömrü yetmedi
29.08.2021
A+
A-

Denizlili Fatma ve Osman Kamış çifti yıllarca Almanya’da işçi olarak çalışarak birikim yapmaya çalıştı. Osman Kamış bir benzin istasyonunda araç yıkayarak para biriktirdi Fatma Kamış ise bir oyuncak fabrikasında işçi olarak çalıştı. Çift 90’lı yılların sonunda kesin dönüş yaparak memleketleri Denizli’nin Çivril ilçesine yerleşti, burada çiftçilik yapmaya başladı. Kazançlarını diğer birikimleri ile birlikte Sümerbank’a yatırdı. Banka 1999 yılı sonunda BDDK kararı ile TMSF’ye devredildi. Dönemin TMSF raporunda bankada 248 trilyon liralık boşaltma tespit edildi. Denizli’de de bazı gişe memurları ve görevlilerin yüzlerce mevduat sahibinin yatırımlarını zimmetlerine geçirdiği ortaya çıktı.

YILLARCA DİĞER DAVANIN BİTMESİNİ BEKLEDİ

Bankaya toplam 11 bin dolar ve 30 bin Mark yatıran Kamış, 2001 yılında Denizli 1. Asliye Hukuk Mahkemesine Sümerbank aleyhine dava açarak parasını istedi. Dava devam ederken 2004 yılında Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gişe memurlarına yönelik ceza davası da açıldı. Hukuk mahkemesi hâkimleri; kendi davalarını karara bağlamak için ağır ceza davasının tamamlanmasını bekleme kararı aldı. Gişe memurlarının yargılandığı davada alınan kararlar yıllar sonra 2013 yılında Yargıtay tarafından onandı. 1. Asliye Hukuk Mahkemesine bir yazıyla diğer mahkemeden dosyayı istedi. Bu sırada eşini kaybeden Fatma Kamış mevduatını kurtarmaya çalıştıysa da parasını geri alamadı.

DOSYA MAHKEME MAHKEME DOLAŞIRKEN KAYBOLDU

Dosyayı 10 yıl bekleyen mahkeme henüz kararını vermeden, dosya başka mahkemelerden de istendi. Benzer nedenlerle çok sayıda mağdurun mahkemelere başvurduğu ve ceza davasını beklediği ortaya çıktı. Tüm yargılama dosyaları önce Denizli’deki 1. Asliye Hukuk Mahkemesince ardından İstanbul, Konya, İzmir ve Denizli’de görülen diğer mahkemelerce istendi. Bir seyyah gibi Türkiye’yi dolaşan dosya nihayet yargı bürokrasisinin kalabalığı arasında kayboldu. 36 celsedir davada bu dosya bulunmaya çalışılıyor. Dosyaya 8 yıldır ulaşılamıyor.

DAVANIN SONUNU GÖREMEDİ, PARASINI ALAMADI

Davanın açılmasından bu yana 20 yıl geçti ve Fatma Kamış zimmete geçirilen parasını geri alamadan hayatını kaybetti. 2019 yılında yaşlılığa bağlı nedenlerle 87 yaşında hayatını kaybeden Kamış hem dosyayı takip eden avukat Bayram Can Çapar’a hem de kızı Süheyla Kamış’a vasiyette bulunarak dosyanın takipçisi olmalarını istedi. Çapar, Kamış’ın varislerinin vekilliğini üstlenerek davaya bakmaya sürdürdüğünü söylerken, “Ne olursa olsun bu işin peşini bırakmayacağım. Fatma Teyze ile çok iyi anlaşırdık. Parasını geri almayı çok istemişti” diye konuştu.

UYAP’A YÜKLENMEMİŞ

Yargıtay’ın gerekçeli kararının dosyada karar vermek için yeterli olacağını söyleyen Çapar, “Mahkeme heyeti tüm dosyayı incelemeyi takdir etti. Biz de diyoruz ki Yargıtay’ın gerekçeli kararı var. Her şey orada yazıyor. İlla ceza davasının evrakını görmek istiyor. Dava UYAP’tan önce açıldığı için orada kaydı yok. Yargıtay dosyayı bitirdikten sonra arşivlensin diye mahkemeye gönderiyor. Buradan da o esnada mahkemeler 2. Ağır Ceza’ya yazı yazarak dosyayı istiyor. O da ilk isteyene gönderiyor. Mahkemeler birbirinden isterken dosya bütün klasörleri ile kayboluyor. UYAP’a da yüklenmemiş. Biz de 36 celsedir davada dosyayı bulmaya çalışıyoruz. Tam bulduğumuzu düşündük, 2 Temmuz’da mahkemeden cevap geldi bizde öyle bir dosya yok diye. Zaten senede iki kez dosyasına giriyoruz” ifadelerini kullandı.

FOTOKOPİ MASRAFI OLMASIN DİYE ÇOĞALTILMIYOR

Dosyanın tamamının gönderilmesinin yaygın bir uygulama olduğunu söyleyen Çapar, “Dosyayı çoğaltıp göndermek bir seçenek ama unutulmamalı ki bu dosya tüm evrakları ile birlikte onlarca klasör boyutunda. Üstelik böyle binlerce dosya gönderiliyor. Ağır fotokopi masrafı nedeniyle dosyayı çoğaltmak tercih edilen yöntem değil. Zaten UYAP ile birlikte bu sorun ortadan kalktı. Artık bir tuşla gönderiyorsunuz. Sonuç olarak 20 yıldır olumlu olumsuz karar verilemediği için dosyada ilerleme olmadı. Biz de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptık. Adil yargılanma hakkımız ihlal edildi. Makul sürede yargılanma gerçekleşmedi diyerek başvuruda bulunduk. Özetle bir ağır ceza dosyasının kaybolması nedeniyle vatandaş hakkı olan parayı 20 senedir alamıyor. Bu süreç daha böyle devam edecek. Aynı dosyayı bekleyen onlarca ayrı davacı var. Burada sorun adalet sisteminin çözüm üretememesi. Haklı ve haksızlık olarak değil sistemin hantallığı ve adalet bürokrasisinin çökmesi tüm yaşananların nedeni” ifadelerini kullandı.

ANNEMİN VASİYETİ OLDUĞU İÇİN ÖNEMSİYORUZ

Fatma Kamış’ın kızı Süheyla Kamış (49) babasını 2005 yılında annesini de 2019 yılında kaybettiğini belirterek, “Banka hortumlanıp batınca mağdur oldular. Annem ve babam gurbetçi insanlardı. Fabrikalarda emekçi olarak çalışıp birikimlerini getirmişti. Annem vefat etmeden önce davayı takip etmemizi vasiyet etti. Bu davayı parası pulu için değil annemin vasiyeti olduğu için önemsiyoruz. İnsanlar cezasını çekti, hatta dışarı çıktı ama biz hala mağduruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Kimseden fazladan bir şey istemiyoruz. Annem çok uğraştı ama ömrü yetmedi. Bana ‘Devam et sakın bırakma’ dedi. O yüzden peşini bırakmadım. Hep inancım var. Hakkımızı alacağız” diye konuştu.
2001 yılından beri süren dosyaya ilk bakan avukatın vefat ettiği, ikinci vekilin emekli olarak mesleği bıraktığı, üçüncü vekilin noter olduğu ortaya çıktı. 200 yıllık dosya şimdi genç avukat Çapar’ın elinde sonuçlanmayı bekliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.