enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1516
EURO
38,0291
ALTIN
2.886,01
BIST
9.887,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
27°C
Denizli
27°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Açık
31°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
32°C
Perşembe Açık
33°C

Pazar günü tüm Türkiye can dostlarımız için tek yürek olacak

Denizli Hayvan Dostları Derneği Başkanı Bülent Gökçe ve Hayvan Hakları İnisiyatif Platformu Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu Egeyön Tv’ye konuştu. Gökçe ve Sürücüoğlu, 11 Aralık Pazar günü tüm Türkiye’de gerçekleşecek ortak basın açıklaması için çağrıda bulundu.

Pazar günü tüm Türkiye can dostlarımız için tek yürek olacak
10.12.2022
A+
A-

Denizli Hayvan Dostları Derneği Başkanı Bülent Gökçe ve Hayvan Hakları İnisiyatif Platformu Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu Egeyön TV’ye açıklamalarda bulundu. Gökçe ve Sürücüoğlu Denizli Hayvan Dostları Derneği’nin çalışmaları ve hayvan hakları konusunda detaylı bilgilendirmeler yaptı.

İşte Denizli Hayvan Dostları Derneği Başkanı Bülent Gökçe ve Hayvan Hakları İnisiyatif Platformu Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

-Derneğinizde yaptığınız çalışmalardan biraz bahseder misiniz?

Bizler yaklaşık 9 yıl önce derneğimizi kurduk. Sürekli sahada arazilerde beslemelerdeyiz ve bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri sağlıklı bir can dostumuzu açlıktan ölmemesi, hasta olduğu zaman tedavisizlikten ölmemesi,  kaza geçirdiği zamanda sakat kalmaması. Ameliyatların yapabilmesi için elimizden gelen gayretleri yaptık bunun için Merkezefendi Belediyemize yemek fazlalıklardan mama üreten bir tesis yaptığı için teşekkür ederiz  şuan da kendilerine.  Büyükşehir Belediyemize de veterinerler odasıyla Denizli’de operasyon yapabilecek 22 tane veteriner hekim içinde olduğu bir hizmet alım protokolü yaptırdık ve buradan sokakta çarpılan kedimiz veya köpeğimiz kırık vakası olduğu zaman Büyükşehir’e gidiyor orada yapılacak operasyon değilse hizmet alımına gönderiliyor.  Sıradaki veterinere tedavisi yaptırılıyor.  Bu sayede can dostlarımız sakat kalmaktan veya herhangi bir ayağın kesilmesinden kurtarmış oluyoruz.

-Yasalar ne kadar sokak hayvanlarını koruyor sizce ?

Aslında mevcuttaki  yasamız tam uygulansa sıkıntı yok. Evveliyatına geldiğimiz zaman dünyaya en son gelen canlı türü biziz, onlar bizlerden önce gelmişler. Bizler onların yaşam alanlarını işgal etmişiz, 30 40 yıl önce arabaların daha az olduğu dönemde özellikle köylü nüfusunun çoğunlukta olduğu dönemlerde atla birlikte köpekler evin etrafındaki  diğer hayvanlarla , haşere ile mücadele için kedilerimiz bizim en iyi arkadaşlarımızdı. Fakat günümüze geldiğin zaman bunların sokağımıza dahi sığdıramaz olduk.  Aslında yasa diyor ki;  5199 sayılı kanun 6.maddesi sokak hayvanları ancak kısırlaştırmak şartıyla alınır, kısırlaştıktan sonra tekrar alındığı yere bırakılır. Bizler bunu her platformda her toplantıda belediyelere dile getiriyoruz.  Bunlarla ilgili kamu spotu yapılsa, vatandaşımız bu kanunu bilse sokaktaki canlımızı şikayet edemeyecek, şikayet etse de kanunun böyle olduğunu bildiği zaman sorun çözülecektir.  En büyük sıkıntımız belediye ayrımı yapmaksızın söylüyorum;  hemen hemen tamamı bu işte vatandaş oy verdiği için vatandaşın şikayetini daha ön plana alıyor ve bizler de o zaman can dostlarımızın savunucusu olarak daha çok efor sarf etmek zorunda kalıyoruz.

“EMPATİ KURMAK YETERLİ”

Bunlarla ilgili bilgilendirmeleri yapılsa çok iyi olur. Mesela sokaktaki canlarımıza bazen olumsuz haberler yapılıyor ve okuyoruz. Kötü hayvan yoktur kötü sahip vardır. Bunu bir kere vurgulamakta fayda var, çünkü nasıl yetiştirirsek o şekilde tepki veriyorlar. İnsan da böyle değil mi.  İnsanlardan farkları onlara ne kadar kötülük yapılsa da insanı çok seviyorlar. Burada o kadar çok bir vefa var ki onlarda, insanı gördüğü zaman yemeği 2.plana atıyor. Önce kendini sevdirmek, insanla biraz böyle diyaloğa girmek, ondan sonra yemeğini yemek istiyorlar. Buradan hayvanlardan istemeyerek de olsa korkan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. Onlarla bir iletişim kurmak için gözlerine bakmayı denesinler. Özellikle sokakta koştururlarsa kaçmasınlar, dursunlar gözlerine baksınlar. İnanın saldıracak dedikleri hayvanlar saldırmayacaktır. Gelip yanında duracaktır. Hele 3dk 5dk sabrederlerse ona korumalık bile yaparlar. Korkmalarına hiç gerek yok, sadece empati kurmak yeterli.

-Devletten, belediyelerden destek alıyor musunuz? Talepleriniz var mıdır?

“BELEDİYELERDEN DESTEK ALDIĞIMIZ SÖYLENEMEZ”

Belediyelerden pek destek aldığımız söylenemez. Sadece Merkezefendi Belediyemizin sadece Merkezefendi’yi  kapsayan bir mama üretim tesisi var. Büyükşehirimiz dönem dönem mama sözü veriyor ama hala hayata geçirilemedi. Sokakta gönüllü besleme yapan arkadaşlarımız çok. Yaklaşık bir- bir buçuk yılda ekonomik sıkıntılar olduğu için özellikle kedi mamalarında fiyatlar çok yükseldi almakla zorluk çekiyoruz. Aslında yasada var,  Büyükşehirlerin bütçesinin binde üçünü sokak hayvanlarına ayırmak zorundalar ve kısırlaşan hayvanlara Orman Bakanlığı ayrı para gönderiyor, ilaçlarını Tarım Bakanlığı sağlıyor. Sadece belediyelerimizin ayrılan bütçeden bu canlılarımıza gerektiği kadar yatırım yapması gerekiyor ve en büyük yatırım da alıp kısırlaştırıp yeni neslin artık yeterinden fazla üremesini engellemek. Asıl sorun budur ve bununla ilgili harcanılan paralar gerçekten yerinde harcanırsa bu sorunlar çözülmeyecek diye bir şey yoktur.

“TÜRK MİLLETİ VEFALIDIR”

Her şeyin başı o işi severek yapan arkadaşlardan oluşması. Maalesef Türkiye’de Konya’da  bağlı bir köpeği biri tutuyor kürekle kafasına vura vura,  izlemişsinizdir… İçler acısı durum.  Yani saldırmayan bir köpek bu , 5 bin tane bir tarafa atılmış köpek.  Şimdi yeni bir kanun düzenlemesi yapılmaya çalışılıyor. Bizim insanımız özellikle Türk milleti vefalıdır, geçmişine sahip çıkar ve can dostlarımıza sonuna kadar bizim halkımız sahip çıkacaktır.

Hayvan düşmanlığı eden bazı gruplar var, onların azınlıkta olduğunu kanaatindeyiz. Bununla ilgili yarın açıklamamız olacak ve bunu bütün hayvan severleri bir kenara bırakalım bütün insanım diyen herkesin katılması gereklidir.  Çünkü yaşam hakkı kutsaldır. Nasıl bizler bir şeyi yaratmıyorsak, yaratan ne zaman kimin hangi canlının hayatına son verecekse yaradan vermelidir. Bu insanla ilgili olmamalıdır. Gerçekten inançlıysak bunu da bizim yapmamamız gerekir hele ki Türkiye gibi bir ülkede onlara sonuna kadar sahip çıkmak dinimizin de en önemli değindiği konudur. Bir canlı doyurmanın cennetle müjdelendiği örneği mesela. O  kadar ince bir dinimiz var fakat birazcık bu konuda yapılan asılsız ve/ veya abartılı haberler, nadir olan bir vakayı abartarak, yapılanlarla ilgili kanun maddesinde bir değişikliğe gidilmeli çalışılıyor, bunun önüne geçmek lazım.

Bütün hayvan severler sokağındaki canlıya sahip çıksınlar, sorun yaşadıklarında her zaman bize ulaşabilirler.

Pazar günkü açıklama hakkında ne söyleyeceksiniz?

Denizli’deki hemşehrilerimiz bu pazar saat 14.00 te Çınar meydanında Büyükşehir Belediyemizin önünde buluşmak üzere, bütün hayvan severler demiyorum, bütün insanız diyen arkadaşlarımızı sorumluğa davet ediyoruz. Can dostlarımıza sahip çıkmak adına basın açıklamamıza davet ediyoruz. BU açıklama bizim değil, bütün Türkiye’de 81 ilde yapılacak eş zamanlı yapılacak. Hiç bir derneğe, hiç bir platforma, hiç bir federasyona bağlı olmayan bütün hayvan severlerin ortak çatı altında yapacağı bir açıklamadır. Gün sokaktaki canlarımıza ve evdeki canlarımıza sahip çıkma günüdür. Şimdiden katılım için arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.