enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5300
EURO
36,1696
ALTIN
2.967,02
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Analiz’in Konuğu Emine Kobaş Oldu

Analiz’in Konuğu Emine Kobaş Oldu
13.01.2018
A+
A-

Pamukkale Tv’nin sevilen programı Analiz’in konuğu Serinhisar Bilişim ve Gelişim Derneği (SEBİGED) Başkanı Emine Kobaş oldu. Serinhisar’daki dernek binasında geçekleşen program SEBİGED kadınlarının maharetlerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Analiz programı sunucusu Ahmet Deda bu hafta Serinhisar’da SEBİGED’e konuk oldu. Ahmet Deda SEBİGED Başkanı aynı zamanda Tıbbi Bitkiler Uzmanlığı Eğitmeni Emine Kobaş  ile derneğin faaliyetleri hakkında uzun bir değerlendirme yaptılar.

Ahmet Deda sordu Emine Kobaş Serinhisarlı Kadınların çalışmalarını anlattı.

”Hem pazar harçlıklarını çıkarıyorlar hem sosyal yaşamlarını devam ettiriyorlar”

Başkan Kobaş programda ilk olarak derneğin kapasitesinden bahsetti Kobaş;”150 kadın dokumayı yaklaşık olarak dokumayı öğrendi şu an evlerinde dokumaya devam ediyorlar. Hem pazar harçlıklarını çıkarıyorlar hem sosyal yaşamlarını devam ettiriyorlar hem de kendilerini özgüvenlerini kazanıyorlar, yaşıyorlar, biriktiriyorlar ve faydalı oluyorlar. Eskileri de kullanıyoruz yeni tekstil çıktılarını da kullanıyoruz. Bunun dışında çok yakın olan ayakkabıcılığıyla meşhur olan Yeşilyuva Mahallemizden getirdiğimiz derilerle çantalar yapıyoruz. Geri dönüşümde sınır yok. Aslında hiçbir şey atık değildir. Her şey tekrar tekrar kullanılabilir ki bu çağda böyle olmalı.”dedi.

“Geleceğin Lokman Hekimleri Yetişiyor”

Geleceğin Lokman Hekimleri Yetişiyor haberi için tıkla.

SEBİGED’in yeni projesine değinen Kobaş;”“Geleceğin Lokman Hekimleri Yetişiyor” diye yeni bir proje üretiyoruz. Gençlik Spor Bakanlığı ile derneğimizle ortaklaşa burada hem belediyemiz hem Halk Eğitim, Kaymaklık ve İŞKUR iş birliği ile ortaklaşa yürütüyoruz. Burada biz gençlerimize A’dan Z’ye tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini öğretiyoruz. Hem yetiştirecekler hem de ürünleri hasat ettiği ürünlerden de sabun, losyon, krem, bitki yağları, aroma terapi yağları gibi ürünleri üretiyoruz. Mesela bu bitki özlü yağlar pek çok cilt sorunlarına destek oluyor. Öğrencilerimizle birlikte sabunları burada yapıyoruz. Amaç burada endemik olan bu bitkilerin varlığını sürdürmek. Bu bitkileri köklerinden toplayarak değil de normal ortamda yetiştirirsek biz bunları o bitkiler her zaman var olmaya devam ederler. Dağdan toplayıp ürünleri satmayı değil bizzat tarımını yaparak, tarımını öğreterek bunun daha yaygınlaştırmayı, bundan ürün elde ederek, bu ürünlerle pazara çıkmayı önemsiyoruz.”belirtti.

”Öğretiyoruz, imkan sunuyoruz, onlar yapıyorlar”

Derneğin önemine vurgu yapan Kobaş;SEBİGED olarak kadınlarımız bilinçlendirme, haklarını kullanabilme ve özgüven sahibi olabilmeleri için de kişisel gelişim eğitimleri de veriyoruz. Üreten kadın hayatın içinde var olduğunda ayaklarını yere dört başı mağmur biçimde sağlam basabildiğinde kesinlikle ezilmeyecektir. Bunun mücadelesini biz birlikte burda veriyoruz, örnek de olmaya çalışıyoruz. Bu konuda oldukça başarılıyız. Kadınlarıma da güveniyorum. Kadınların el emeği var biz sadece rehberlik yapıyoruz burada. Öğretiyoruz, imkan sunuyoruz, onlar yapıyorlar.

Tarlalarımız hazır. Biz bu kursiyerlerimizi ileride devam edecek kursiyerlerimizle bitkileri tarlalarımıza dikeceğiz, bakımını yapacağız, hasat zamanı hasadını yapacağız, kurutacağız ve yağlarını çıkaracağız. Bu sene 5 dekar dikeceğiz önce bir deneme tarlamız olacak ama devam edecek. Amacımız bizim ileride Serinhisar’da Isparta’nın Kuyucak köyü gibi bir kültür, tarım turizmi haline gelmek. Nasıl küçük bir köye günde 10 bin turist gidiyorsa benim de amacım Serinhisar’da tıbbi aromatik bitkiler yetiştirici tarlalarıyla turistlerimizi çekmek buraya. İç turizm ve dış turizmde.”dedi.

GEKA Destek Verecek

GEKA ile görüşmelerimiz oldu. Bizim bu projenin bir üst projemiz var. O da şu turist gelecek adaçayını toplayacak, topladığı adaçayını kurutacak orada küçük bir tesisimiz olacak orada beraber yağını çıkaracağız yağından sabun, krem, losyon yapacağız. Turist en son ürettiği ürünü de alıp gidecek. Bu süreçleri beraber işleteceğiz İnşallah önümüzde ki yıl planlarımızdan bir tanesi bu.”dedi. Kobaş son olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi Serinhisarlı kadınların yaptıkları eserleri görmek üzere Serinhisar’a davet etti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.