enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

Türk PDR Derneği Denizli İl Temsilcisi Tuba Şen ‘Rehberlik servisleri problemli öğrencilerin başvurduğu bir yer değildir’

Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenciler ve velilerde pek çok konuda kaygı oluşmaya başladı. Özellikle çocukları ilk defa okula gidecek, okul öncesi eğitim alacak olan veliler tedirgin. Türk PDR Derneği Denizli İl Temsilcisi Tuba Şen Egeyön Tv’ye veli ve öğrencilerin yaşadıkları sorunları ve çözüm yollarını anlattı.

Türk PDR Derneği Denizli İl Temsilcisi Tuba Şen ‘Rehberlik servisleri problemli öğrencilerin başvurduğu bir yer değildir’
30.08.2022
A+
A-

Türk PDR Derneği Denizli İl Temsilcisi Tuba Şen Egeyön Tv’ye konuk oldu ve Hatice Bardakcıoğlu’nun sorularını yanıtladı. Her okulda bulunan rehberlik servisinin önemini birçok veli ve öğrencinin henüz bilmediğine değinen Tuba Şen, birçok kişinin okuldaki rehberlik servislerini problemli çocukların, problemli velilerin başvurduğu bir alan gibi gördüğünü ancak yanlış bir algı olduğunun altını çizdi.
PDR hakkında kısaca bilgi vere Şen, “PDR’nin açılımı Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık. Okullarımızda rehberlik servislerinde görev alan arkadaşlarımızın mezun olduğu bilim dalı aslında. Üniversitelerin Psikolojik ve Danışmanlık Ana Bilim dalından mezun olan arkadaşlarımız psikolojik danışman ve rehber unvanıyla mezun oluyorlar” dedi.

‘PEK ÇOK KURUMDA PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN ARKADAŞIMIZ GÖREV ALIYOR’

Türk PDR Derneği Denizli şubesinden söz eden Tuba Şen “Bizler Türk PDR Derneği olarak aslında köklü bir geçmişe sahibiz. Son zamanlarda yüksek bir çıkış yaptık ve Türk PDR Derneği ismi her yerde duyulmaya başladı. Bunun asıl nedeni Oğuz Özat hocamızın yoğun çabaları oldu. Bizler 81 ilde bulunan Türk PDR Derneği il temsilciliği olarak ayrıldı. Bende yakın zamanda bu görevi aldım. Türk PDR Derneğinin Denizli İl Temsilcilini yürütmekteyim. Bizler psikolojik danışmanlarız, üyelerimiz psikolojik danışman. Bir mesleki örgütüz aslında. Milli Eğitim Bakanlığı’nda rehberlik servislerde görev alıyoruz, aynı zamanda çeşitli kurum ve kuruluşlarda psikolojik danışman ve rehber öğretmeni arkadaşlarımız görev almakta” dedi.

‘ALAN DIŞI ATAMALAR OLDU’

Rehberlik servislerine yapılan alan dışı atamalar hakkında konuşan Tuba Şen “Rehberlik servislerine bazı formasyonlar ve tanınan haklar nedeniyle alan dışı atamalar oldu. Ancak bu alanın uzamanı olarak bizlerin oralara alması gerektiğini ve oralarda bir uzmandan destek alınması gerektiğinin önemini ısrarla vurguluyoruz. O yüzden aslında Türk PDR Derneğinin önemi ortaya çıkıyor. Biz Türk PDR Derneği olarak bu alanlarda meslektaşlarımızın haklarını savunuyoruz. Onların yanında oluyoruz, onlara destek oluyoruz” dedi.

OKUL ÖNCESİ PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Okul öncesi eğitim kurumlarında rehber öğretmenlerin öneminden ve görevinden kısaca bahseden Şen “Okul öncesi dönemi de her dönem olduğu gibi çok önemli aslında. Ama çocukların ilk kez okula başladığı dönemden itibaren aldıkları bir psikolojik desteğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece okul öncesinde değil, ilkokul, ortaokul, lise ve hayatın daha birçok alanında rehberliğe ihtiyaç duyuyor. Okul öncesi dönem çocuklar için çok önemli. Hayata ilk defa adım attıkları bir an oluyor. Aileleri sürekli yanlarında olduğu için çocuklarımız aslında hayata bağımsız bir şekilde atılamıyor. Okul öncesi ile birlikte çocuklarımız yavaş yavaş bu adımı atmış oluyorlar. Okul öncesini çocuğun bağımsızlığının ilk basamağı olarak görebiliriz. O yüzden çok önemli bir dönem. Velilerimiz çok kaygılı çok endişeli, çocuklarını bilmedikleri bir yere bırakıyorlar. Velilerin o kaygısı, o endişesi ister istemez çocuklara da geçiyor. Çocuklar ilk defa yaşayacakları o ortamın kaygısını yaşıyorlar, ‘Bu ortam benim için güvenli mi, değil mi? Bu ortam benim için iyi mi değil mi?’ diye düşünüyorlar. Velilerde ‘Okula gittiğinde ne yapacak acaba, bir problem yaşayacak mı, ya bir şey olur bana ulaşamazsa?’ veliler o kadar bunu kendi aralarında konuyorlar ki bunu duyan çocuk ‘Eyvah’ diyor. ‘Okulda kötü bir şey olabilir’ mesajı anında gidiyor. Birinci basamakta kaygımızı onlara yansıtmamız lazım. İkinci basamakta, unutmayın çocuğunuz orada yeni bir ortama girdiğinde yeni şeyler öğrenecek. En güzeli sosyalleşmeyi, paylaşmayı, sıra beklemeyi öğrenecek. Bunlar çocuğun gelişimi için önemli ve değerli şeyler. Velilerimize okulda çocuğu bir problem yaşadığında hemen okuldaki psikolojik danışman arkadaşlarımızdan yardım almalarını ve sınıf öğretmeni ile senkronize gitmelerini öneriyorum. Ne yazık ki bir problem yaşandıktan sonra okuldaki rehberlik servislerine başvurduğumuz için oraları problemli çocukların, problemli gençlerin, problemli velilerin başvurduğu bir alan gibi görüyoruz. Halbuki değil” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.