Koronavirüs nedeni ile hayatını kaybeden kişilerin defin işlemlerinde de oldukça titiz davranmak gerekiyor. Öyle ki bugün Tayland’da ilk kez ölü bir kişiden sağlıklı bir insana koronavirüs bulaştı. Adli tabip olan kişiye korona bulaşmasının ardından herkesin aklına Türkiye’de defin işlemlerinin nasıl yapıldığı geldi.
Korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin defin işlemleri ile ilgili çok varsayım ortaya atıldı. Ancak bunların çoğu gerçeği yansıtmıyor. Diyanet İşleri’nin 9 Nisan 2020’de koronadan ölenlerin cenazesi ile ilgili açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın ardından Türkiye’de birçok belediyeden de konuyla ilgili açıklamalar gelmeye başladı.
Din İşleri Yüksek Kurulu, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun aldığı karar üzerine Kovid-19’dan vefat edenlerin cenazelerinde koruyucu tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Her cenaze için koruyucu tedbirler alındıktan sonra usulüne göre yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi gerektiğini duyurdu.
03.04.2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce Başkanlığımıza “Bilim Kurulunun konuyu tartıştığı ve Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazelerine diğer enfeksiyon hastalıklarından vefat edenlerden farklı bir uygulama yapmaya gerek olmadığı kararına vardığı” bildirilmiştir.
Bu açıklamanın ardından bazı belediyeler korona virüse bağlı olarak hayatını kaybedenlerin defin işlemleri ile ilgili sorularına açıklık getirdi.
*Gömü işlemleri tabut içinde gerçekleştiriliyor, ancak isteyen salgının sona ermesinin ardından naaşı nakledebilecek.
*Cenazenin belgelerin düzenlenmesinin ardından mezarlıklar müdürlüğü personeline ya da eve giderek yıkama ve kefen işlemlerinin yapılıyor. Her gasilhanede gözlük, siperlik, tulum ve eldiven ile tam teşekküllü şekilde çalışılıyor.
*Cenaze namazı için vakit namazı beklenmeden sosyal mesafe kuralına uygun şekilde cenaze namazı kılınıyor. Katılım vefat eden kişinin ailesi ile sınırlandırılıyor.
Gömülme işlemi tebdir amaçlı tabut ile birlikte yapılıyor. Bazı belediyeler tabutun yeniden kullanma işlemi sırasında virüs bulaşma riskine karşı yine tedbir amaçlı tabutu yakıyor.