enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
29°C
Denizli
29°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
31°C

Yonga Mobilya’da grev.. İşçi yüzde 30 zam istedi, İşveren kabul etmedi!

Denizli’de Yonga Mobilya’da istediği oranda zammı almayan işçiler grev kararı aldı. Ağaç İş Sendikası üyesi olan işçiler sabah saat 09:00 itibari ile greve başladı, fabrika önünde sloganlar atarak haklarını istedi.

Yonga Mobilya’da grev.. İşçi yüzde 30 zam istedi, İşveren kabul etmedi!
09.05.2023
A+
A-

Ağaç İş Sendikası üyesi olan Yonga Mobilya işçileri, maaşlarına yüzde 30 oranında zam istedi. Ancak işveren bu talebi kabul etmedi ve yüzde18 oranında zam talep etti. Bu zammın yetersiz olduğunu savunan sendika üyesi işçiler grev yapma kararı aldı. Sabah saat 09:00 itibariyle greve başlayan onlarca işçi fabrika önünde sloganlar atarak, davul zurna eşliğinde haklarını istedi.

“BİZ FEDAKARLIK EDEREK YÜZDE 30’A KADAR İNDİK”

İşçilere destek için greve katılan Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Mürsel Taşcı, yasal sürecin sonuna gelindiğini, yeterince fedakarlık yaptıklarını ve artık haklarını istediklerini belirtti. Biz çok yüksek oranda bir zam istemiyoruz diyen Taşcı “Bizim 2023’ün Ocak ayında başlayan bir toplu iş sözleşmemiz vardı. Yaklaşık 250’ye yakın arkadaşımız bu firmada çalışıyor. Bu arkadaşlarımız ortalama ücretleri 10 bin lira brütleri. Biz bunun hiç değilse 13 bin lira civarında olmasını istedik. İşverenlerde 11 bin lira vereceklerini söylediler. Bunun bugün ki rakamlara göre yüzdesine bakacak olursak onların verdiği zam yüzde 18, bizim istediğimiz zam yüzde 30 civarında. Biz fedakarlık ederek yüzde 30’a kadar indik. Amacımız, bu iş yerinde grev olmasın, bu arkadaşlar çalışmayan devam etsinlerdi aslında. Şirket milli bir servet. İşçinin işverene, işverenin de işçiye ihtiyacı var. İstedik ki bu düzen bozulmasın. Bu kadar fedakarlıklarımıza rağmen aynı anlayışı işverenden göremedik. Göremediğimiz için de yasal süreleri tamamladık, dün itibariyle 60 günlük süremiz de dolmuştu. Bugün saat 09:00 itibariyle greve çıkmak durumunda kaldık. İşçi arkadaşlarımız kanunen, anayasal haklarını kullanmaya devam ediyorlar. Bu grevin biran evvel sonuçlanmasını biz de istiyoruz. Görüşmeye sıra gelince biz her an için görüşmeye hazırız. Grevin bitmesinden yanayız ama işveren tutumunu değiştirmediği sürece bu grev devam edecek. Grevin başlangıcı belli ama sonu belli değildir.

Bugün Çalışma Bakanı açıkladı, 1 Hazirandan itibaren asgari ücret 500 dolar olacak. 500 doları bugün ki Türk parasına vurduğun zaman 10 bin lira net demektir. Bizim talebimiz 13 bin lira brüt, sigortasını, vergisini kestikten sonra elimize geçecek para 10 bin lira net demektir. Dolayısıyla işveren burada bir fedakarlık edecekse sadece 2-3 aylık bir fedakarlık edecek. Bizim fazla bir talebimiz yok. Zaten 1 Temmuz’dan itibaren buradaki arkadaşlara bu asgari ücreti uygulamak zorundalar. Dolayısıyla bu grev devam edecekse onların keyfi isteklerine göre devam edecek demektir” dedi.

“DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ”

‘Biz direne direne hakkımızı alacağız’ diyen Ağaç iş Denizli Şube Başkanı Salih Köse “ Yonga Mobilya’da 20 yıl emek verdik. 20 yıldan sonra EYT’den emekli olarak ayrıldım. Böyle bir ortamı yaşamak istemezdim. Hiç bu kadar işçiyi düşünmemezlik, hiç bu kadar işçiye zorluk çıkarma olayı olmamıştı. Bunları bize yaşattıkları için onları artık kınıyorum. Biz direne direne hakkımızı alacağız. Talebimiz, 1 Ocak itibariyle geçerli olan zammın üzerine yüzde 30 biz istiyoruz, yüzde 18 onlar veriyor. Direne direne kazanacağız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.