Her kurumun burs vermek için ayrı koşulları var. Başvuru tarihleri kurumlar arasında değişiyor ama genellikle birbirine yakın tarihlerde başvuru yapıyorsunuz. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bol miktarda burs imkanı mevcut.
Kurumların burs verecekleri öğrencilerde ortak olarak bekledikleri kriterler öğrencilerin başarılı olması ve sosyal yönden de aktif olması. Çoğu kurum sadece maddi imkan sağlamıyor, tez çalışmalarından staja kadar birçok destek alabiliyorsunuz. Amaç, ülkemizi dünyada iyi temsil edebilecek akademik başarıda ve etik değerlere bağlı genç bireyler yetiştirmek.
Devlet tarafından ailesinin maddi durumu yetersiz olan öğrencilere verilen burs imkanı. E devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. KYK bursu burs ve hibe olarak ikiye ayrılıyor. Eğer burs çıkmazsa geri ödemeli olarak hibe alabilirsiniz. Aynı siteden KYK yurduna da başvurabilirsiniz.
2014 yılından beri aktif olarak girişimcilik desteği olan vakıf staj imkanları da sunuyor. Vakıfın misyonu Türkiye’de girişimciliği desteklemek ve genç insanlara iş imkanı sunmak. Fellow Programı adını verdikleri destek ile Türkiye’de ikamet edip TC Vatandaşı olan, bir üniversiteye girmeye hak kazanmış ve kayıt yaptırmış, üniversitelerin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyan 17 – 24 yaşları arasındaki gençlere yatırım yapıyorlar. Fellowlar zorlu bir seçim süreci sonrasında binlerce kişiyi arkalarında bırakarak fellow olmaya hak kazanıyorlar. Yurt dışı imkanlarından destek fonlarına kadar birçok programı olan vakıf hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
2003 yılında başladıkları burs imkanları ile her yıl binlerce öğrenciye destek oluyorlar. Eğitim yönünden güçlü, sosyal öğrencilerin iyi ve rahat bir eğitim hayatı sürdürmeleri için bireysel destekçileri ile işbirliği içindeler. Kurumsal destekleri de bir hayli fazla. Başvuruları online oluyor ve ve başvuru komitesi tarafından mülakata çağırılıyorsunuz. Öğretmen Çocuğu Bursu, Sanat Bursu adı altında farklı alanlarda burs imkanları mevcut. Aynı zamanda rehberlik programları da veriyorlar.
Sabancı Vakfı her yıl üniversite sınavında üstün başarı gösteren öğrencilere geri ödemesiz burs imkanı sağlıyor. Hazırlık sınıfı burs kapsamında değildir ve normal öğrenim süresince kesintisiz burs sağlanır. Bursiyerlerin akademik başarıları ve disiplinleri her yıl komite tarafından düzenli olarak takip edilir. Vakıfın burs için ayrı ve özel kriterlerini öğrenmek için internet sitesinden bilgi edinebilirsiniz. Genel kriterler; T.C uyruklu olmak, üniversiteye yeni kayıt yaptırmış olmak, maddi desteğe ihtiyaç olunması ve lise diploma notunun en az 65 olması.
Vehbi Koç Vakfı 6 farklı grupta burs imkanı sağlar. Belirli üniversitelere burs imkanı sunar. Başvuru tarihleri her yıl yeni eğitim öğretim döneminin başında belirlenir.
Çelikel Vakfı 2007 yılından beri belirli bir vizyon ve misyon ile burs veriyor. Burs verdikleri öğrencilerin başarılı olmalarının yanında aktif, özgüvenli, grup çalışmalarında başarılı olmalarına da dikkat ediyorlar. Ülkemizi uluslararası başarılarda üst seviyelere çıkarmayı hedefliyorlar. Etik değerlere bağlı, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen öğrencilere öncelik sağlıyorlar. Başvurular E-bursum sitesinden Alev Topları başlığı altından yapılabilir.
Devlet üniversitesinde okuyan ve sosyal projelerde aktif olarak rol alan öğrencilere öncelik veriliyor. Maddi olarak yetersiz durumda olan öğrenciler için; etik değerlere bağlı, insan haklarını bilen ve uygulayan, evrensel düşünebilen ve ülkemizi uluslararasında iyi temsil edebilecek öğrenciler arıyorlar. Burs başvuruları internet sitesinden online olarak yapılıyor.
Kadınların mühendislik alanında daha etkin rol almasını sağlamak amacıyla kurulmuş olan bir vakıftır. 2015 yılında Limak Vakfı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ortaklıkları ile Türkiye’nin Mühendis kızlarına staj olanaklarından burs imkanlarına kadar birçok konuda destek oluyorlar. Dil eğitimi, misyon kazandırma, mentorluk desteği, sertifika programları mevcut.
Türk Eğitim Derneği, akademik anlamda başarılı ama maddi gücü yetersiz öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla burs imkanı veriyor. Derneğin ana misyonu; kimsesizliği ve parasızlığı dolayısıyla okuma imkânı bulamayan ahlaklı, anlayışlı ve çalışkan Türk çocuklarına eğitim olanağı sağlamak. Merkezi sınav sonrasında komitenin ev ziyaretleri ve mülakatı ile öğrencilerin sadece eğitim masrafları değil cep harçlığı, servis, yemek, kitap-kırtasiye, kıyafet, yatılı ise pansiyon masrafları da karşılanmakta.
Türkiye vatandaşı öğrencilere 3çeşit burs imkanı sunan ETİ; Yüksek Öğrenim İhtiyaç Bursu, Üstün Başarı Bursu, Yüksek Lisans/Master Bursu ile binlerce öğrenciye burs veriyor. Her burs için ayrı kriterler isteyen Eti Burs internet sitesinden yeterli bilgiye ulaşabilirsiniz. Bursun hakkını kazanmak için ve devamlı olarak almak için; disiplin cezanızın olmaması, devlet üniversitesinde olmanız ancak ikinci öğretimde okumamanız, maddi desteğe ihtiyaç duymanız genel şartlardan.
Her yıl belirli üniversiteler ve belirli bölümler ile bağlantıya geçip burs imkanı tanıyan SÜTAŞ öğrencileri ülke genelinde yapılan genel değerlendirmeler ile seçiyor. Sütaş Eğitime Destek Bursları karşılıksızdır ve üstün başarı gösteren öğrencilere verilir. Sütaş, misyonu gereği burs verdikleri öğrencileri kendi bünyesinde kabul eder ve çeşitli imkanlar sunar. İmkanlar arasında staj programlarına destek, şirket profesyonellerinden mentorluk desteği, Sütaş çalışanları ile buluşma, tez çalışmalarına destek gibi birçok seçenek mevcut. Başvurular online olarak internet sitesinden alınır.
HABER:PAKİZE BİLGİ