enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Çocukları Okuldan Soğutmamanın Yolları

Çocukları Okuldan Soğutmamanın Yolları
13.09.2018
A+
A-

Okullar açılmak üzereyken çocuklar okula gitme konusunda farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Kimisi okula çok severek giderken kimi çocuk okula gitmeyi sevmiyor ve çeşitli bahaneler üretebiliyor. Bu noktada Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, önerilerde bulunuyor.

Öncelikle ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Öz,  “Endişelerini, duygularını ifade etmesine izin verin” dedi.

Okul alışverişlerini ebeveynlerin çocuklarıyla beraber yapmalarının çocuklara sorumluluk duygusu kazandıracağını ifade eden Öz, “Birlikte yapacağınız okul alışverişi çocukların motivasyonunun artmasında yarar sağlıyor. Kendi zevkine göre alınmış okul malzemelerini kullanacak olmak, okula gitme isteğinin artmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, çanta ve kıyafetini çocuğunuzla birlikte hazırlamanız, onun hem motivasyonunun artmasını, hem de sorumluluk kazanmasını sağlıyor” dedi.

OKULUN İLK GÜNÜ ÇOCUĞUNUZUN YANINDA OLUN AMA…

Çocuğun okula adapte olabilmesi için ebeveynlerin okulun ilk günü çocuklarının yanında olabileceklerini ancak bu süre arttığında tehlikeli bir durumun oluşabileceğine değindi. Öz, “Tatil sonrası gündelik yaşama uyumda zorluk gibi çocukların da okula uyumda güçlük çekmesinin son derece normal olduğunu unutmamak gerekiyor. İlk gün onun yanında olarak sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle tanışmasını, eski adaşlarıyla tekrar bir arada olmasını sağlayarak uyum sürecine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede kendini çok daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Ancak, okulda birkaç günden fazla zaman geçirmenizin okula uyum sürecine zarar vereceğini de unutmayın. Bu nedenle çocuğunuza, öğretmeni ile sürekli iletişimde olduğunuzu ve herhangi bir sorunda hemen okula gelebileceğinizi söyleyerek güven oluşturabilirsiniz” dedi.

ÇOCUKLARIN DUYGULARINDAN ENDİŞE ETMEYİN

Ebeveynlerin çocuklarla iletişim kurmasındaki önemin altını çizen Öz, “Çocuklarınızın yaşadığı deneyimleri anlatmaları için ortam yaratın. Hatta neler hissettiklerini, korkularını, endişelerini dile getirmelerine yardımcı olun. Kaygı, korku gibi kelimeleri kullanmalarından endişe etmeyin. Bunların nedenlerini kırıcı olmadan sorgulamaya çalışın. Yaşadıkları korkularla ilgili onları rahatlatmaya çalışın” açıklamalarında bulundu.

ÖĞRETMENLERİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Çocuğunuzla ilgili konularda öğretmenlerle işbirliği halinde olunması gerektiğini vurgulayan Öz, “Çocuklarınızın yaşadıkları korku ve endişenin nedenini öğrendiyseniz mutlaka bu konudan öğretmenlerine bahsedin. Adaptasyon süreci boyunca da mutlaka çocuğunuzun öğretmeni ile iletişimi sürdürün” dedi.

ÇOCUĞUNUZUN OKULDA NASIL İYİ VAKİT GEÇİRDİĞİNİ ÖĞRENİN

Eğlenceli tatil günlerinin ardından erken yatılıp, erken kalkılan, yeni bir beslenme düzeni oluşturulan üstelik derslerin stresinin eklendiği okul günleri elbette başlarda sıkıcı gelebilir. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, ebeveynlerin çocuklarının okuldaki günlük rutinlerini öğrenmelerinin yarar sağlayacağını belirterek, “Onlarla gün içinde keyif aldıkları aktiviteler hakkında konuşabilirsiniz. Oyunlarını, yeni arkadaşlarını, derslerdeki eğlenceli aktivitelerini anlatmalarını isteyin. “dersler nasıl geçti” gibi cevabını alamadığınız sorular yerine “beden eğitimi dersinde ne oynadınız?” gibi anlatmaktan keyif alacağı sorular sorun. Böylece okulun eğlenceli yönlerini görmesini sağlayabilirsiniz” dedi.

UZMANLARLA GÖRÜŞMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Ebeveynlerin çocuklarındaki değişiklikleri takip ederek olumsuz yönde giden durumlarda uzaman desteğine geç kalınmadan başvurulması gerektiğini belirten Öz, “Her çocuk bu dönemi farklı şekilde ve farklı hızda geçirdiği için yapılmaması gerekenlerin başında ebeveynlerin çocuklarını diğer çocuklarda kıyaslamaması geliyor. Genel olarak sorunların birkaç hafta içinde yavaş yavaş ortadan kalkması gerekiyor. Ancak herhangi bir gelişme yaşanmadı ve çocuğunuz sabah kalkmıyor, okula gitmemek için bahaneler üretiyorsa, yemek yeme sorunu, aşırı hırçınlık/saldırganlık ya da içine kapanıklık gibi sorunlar yaşıyorsa bir uzman desteğine başvurmak için de geç kalmamak önem taşıyor” dedi.

[box type=”info” ]“Mükemmel çocuk” notları çok iyi olan çocuk değildir!

Kendini değerli hisseden, sevgi dolu ve özgüvenli bir çocuk yetiştirmenin yolunun, çocuğu dinlemekten geçtiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, yapılması gerekenleri şöyle listeliyor:

Çocuğunuz okuldan geldiğinde gününün nasıl geçtiğini sorun.

Tüm sorularına sıkılmadan cevap verin.

Bazı konularda O’na fikirlerini sorun.

Çocuğunuzla iş birliği yapın.

Sorumluluk vermeyi ihmal etmeyin.

Çocuklarınıza güvenin.

Sözlü olarak ya da hareketlerinizle ona değerli olduğunu hissettirin.

[/box]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.