Bugün üniversite öğrenci adaylarının hayat rotalarının belirleyecekleri gün başladı. Adaylar, YKS tercih döneminde hayatta üzerinde çalışmak istedikleri alanları tercih edecekler.
Denizli Deda Haber olarak Denizli’de Eğitim Rehberi – Kariyer Rehberi sayfamızda öğrenci adaylarının kariyer yapmak istedikleri alanları bir de o alanın kariyer sahiplerinden öğrenmeleri için röportajlar gerçekleştirdik. Tercih döneminde geleceğin kurucuları için yapmış olduğumuz bu sizlere umarız sizlere yardımcı olabiliriz.
İlk röportaj konumuz ise mimarlık oldu. Mimarlık nasıl bir alandır? Mimarlık okumak için nasıl özellikler gerekir? Ne gibi yeteneklere sahip olmak gerekir gibi soruları alanlarında çalışmaya başlamış deneyimli mimarlarla konuştuk.
Kariyer Rehberi’mizin ilk konusu olan “Mimarlık” için Mimar Nedim Öz ve Jülide Öz ile görüştük. Ayrıca öğrenici deneyimlerini de görebilmek adına Pamukkale Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi Sümeyye Meryem Çetin ile de kısa bir sohbet gerçekleştirdik.
Mimarlık bölümünü tercih eden öğrencilerin yaratıcı, girişimci ve farklı düşüncelere açık olan kişiler olması gerektiğini belirten Nedim Öz, “Mimarın sürekli kendisini geliştirmesi gerekiyor. Bir mekan üretirken bu mekanın arkasında yatan detayları düşünmelisiniz. Ürettiğiniz mekanın bütün kısımlarını tek tek düşünmeniz gerektiği için detaycı olmak zorundasınız” ifadelerine yer verdi.
Jülide Öz ise, “Mimarlık bölümünü tercih edenlerin mekansal algısı olması lazım en azından, ilgisi olması gerekiyor. Hoşgörülü, çok yönlü olması gerekiyor. Çünkü mimarlık her yönde bilgi sahibi olmayı gerektiren bir disiplin” açıklamasında bulunarak mimar olmak isteyenlerin nasıl niteliklere sahip olması gerektiğini belirtti.
Mimar olmak isteyenlerin kafalarında soru işareti olan çizim yeteneği konusuna Mimar Nedim Öz şu açıklığı “Çizim yeteneği olmak zorunda değil ama eğer olursa tasarıma büyük katkıları olur” diyerek dile getirdi.
Mimarlığı lise döneminden beri isteyen ve yaptığı 16 tercihi de mimarlık bölümleri ile dolduran Sümeyye Meryem Çetin ise mimarlıktan başka bir bölümde okuyamayacağını ve mimarlık öğrencisi olarak çok çalıştığının altını çizdi. Çetin, “Mimarlık sistemine çok hakim değildim. Nasıl bir eğitim sistemi var, üniversitede nasıl ders işleniyor? Bu konulara pek hakim değildim. Sadece mimarlık olduğu için istiyordum. İlk dersimizde bir hocamız sadece bir matla okula gelseniz yeter, ev tutmanıza gerek yok demişti. Sonrasında hak verdim. Çünkü çok çalışmamız gerekti.
Mimarlık okumak bana farklı bakış açısı kazandırdı ve ben yine tercih döneminde tercih yapan bir öğrenci olsam tekrar mimarlık yazardım” dedi.
Mühendislerle yapmış olduğumuz röportajımıza göz atmak için “Kariyer Rehberi’nde Mühendislerden Tavsiye” yazımıza bekleriz.
Eczacıyla yapmış olduğumuz röportajımıza göz atmak için “Kariyer Rehberi’nde Eczacıdan Tavsiye” yazımıza bekleriz.
Avukatla yapmış olduğumuz röportajımıza göz atmak içi “Kariyer Rehberi’nde Avukattan Tavsiye” yazımıza bekleriz.