enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5328
EURO
36,1745
ALTIN
2.999,80
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
17°C

Okul Değişikliğinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Neler?

Okul Değişikliğinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri Neler?
13.09.2018
A+
A-

Okulların açılmasına geri sayım başladı. Bu esnada veliler arasında okul değişikliğinin yapılıp yapılmaması konusu kafa karıştırıcı bir noktada. Okul değişikliği çocuklar için ise, zorlayıcı olabilmekte.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, konu ile ilgili olarak çocuklar ve ergenlerin okulda sosyal becerilerini geliştirebilecekleri bir alan olduğunu ve bu sebeple çocuğun oluşturduğu sosyal alandan ayrılıp yeni bir sosyal alan yaratmasının zorlayıcı olabileceğine değindi. Bu süreçte en önemli destekleyicinin ise, aile ve öğretmenler olduğuna dikkat çekti.

ALIŞMA SÜRECİNDE DESTEK ÖNEMLİ

Çocuğun bu dönemde yaşayacağı zorluklara da değinen Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, yaşanabilecek olası sorunları şöyle sıraladı: “Sınıfa yeni katılan bir öğrenci kendisini tanıtmak, kabul ettirmek ve gruplara dahil olmak için aktif çaba göstermek durumunda kalacaktır. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin bu süreçte destekleyici olması önemlidir. Yeni bir sosyal ortam her zaman olumsuz değil sosyal becerileri geliştiren olumlu bir etkiye de neden olabilmektedir. Sosyal becerileri gelişmiş bir çocuk için bu durum zorlayıcı olmayacak, sadece biraz zaman alacaktır. Sosyal beceri eksikliği olan çocuklar için ise okul değişimi olumsuz bir etki oluşturabilmektedir. Bu nedenle zorunlu olmadıkça okul değişikliği yapmamak gerekir” dedi.

İLETİŞİM ÖNEMLİ

Yeni öğretim yılı başladığında öğretmenlerin ve ailelerin, yeni bir ortama adapte olmaya çalışan çocuklarla daha sık iletişim kurması gerektiğine değinen Esma Uygun, “Bu süreçte ebeveynler, çocukları ile ilk haftalarda yaşadığı sosyal deneyimler üzerinde konuşabilirler. Çocuğun sıkıntılarını dinlemek, birlikte çözüm üretmeye çalışmak ve sosyal ilişkilerin oluşmasına biraz zaman vermek konusunda konuşmak yararlı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

EĞER OKUL DEĞİŞİKLİĞİ ZORUNLUYSA…

Uzman Klinik Psikolog Esma Uygun, zorunlu olarak okul değişikliği yapan ailelere önerilerini bu şekilde iletti: “Okul değişikliğini zorunlu olarak yapmışsanız, çocuğunuzun sınıftaki diğer kişilerle yaşadığı deneyimleri sizinle paylaşması konusunda desteklemelisiniz. Yeni bir sosyal ortama adapte olmak için zaman gerekir. Sosyal ilişkiler, iletişim becerileri ve sosyal gelişim çocukların kişilik gelişimi üzerinde önemli bir etkiye neden olmaktadır.Eğer çocuğunuz okulda sosyal ilişkiler kurmak konusunda sıklıkla sorun yaşadığından bahsediyorsa bir uzmandan destek almalısınız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.