enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5917
EURO
36,3718
ALTIN
2.917,82
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Çok Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Buldan’da bin dönüm alanda 300 ton kestane hasadı yapıldı

Denizli’nin Buldan ilçesinde kestane hasadı başlarken, Arap ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen kestaneler daha lezzetli olması için eğrelti otunun altında bekletildikten sonra işlenmek üzere fabrikaya gönderiliyor. Yapılan ihracatla birçok ülkenin ağzı ‘şekercik kestane’ ile tatlanıyor.

Buldan’da bin dönüm alanda 300 ton kestane hasadı yapıldı
06.11.2019
A+
A-

Buldan ilçesinde bin rakımlı Alandız Mahallesi’nde üretimi yapılan kestanede hasat dönemi başladı. Toplanan kestanelerin lezzetinin artması için mahalle sakinleri asırlardır süren ‘gömme’ adı verilen eğrelti otunun altında bekletme geleneklerine devam ediyor. Hasadı yapılan kestaneler yaklaşık 15 gün eğrelti otunun altında bekletildikten sonra kozalarından çıkarılarak toplanıyor. Ardından toplanan kestaneler işlenmek üzere mahallede kurulan kooperatife gönderiliyor. Burada sıcak su ve soyma işleme sonrası kestaneler katkı maddesi kullanılmadan ‘kestane şekeri’ yapılıyor. Üretilen kestane şekerlerinin Arap ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Bu sene ihracat talebinin az olmasına karşın iç piyasa taleplerinin ise yoğun olduğu belirtildi.

“Bin dönüm alandan 300 tona yakın kestanemiz var”

Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman ‘şeker kestane’nin üretim, toplanma ve işlenme aşamasını anlattı. Bu sene bin dönümlük alanda yaklaşık 300 ton kestane rekoltesi aldıklarını ifade eden Salman, “Tesisimizi 2006 yılında kurduk yani kooperatif olarak tarımdan destek aldık. Tarımdan destekli bu tesisi yaptık. 2017 yılında da kestane şekeri fabrikasına çevirmeye başladık. Tarıma bir proje yapmıştık, yüzde 50’si tarımdan, yüzde 50’si de büyükşehir belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Bu kestane şekeri fabrikamızı kurduk. Kalan makinelerimizi de Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) karşıladık. Şu anda tesisimiz çalışır vaziyette, kestane şekeri üretiyoruz. Glikozsuz, katkısız, koruyucusuz kestane şekeri yapmaktayız. Bin dönüm alandan 300 tona yakın kestanemiz var. Kestanemiz soyulmaya elverişli, kestane şekercik olarak geçiyor ismi” diye konuştu.

“Kestanemiz Alandız Mahallesi’ne özgü bir kestanedir”

Gıda Mühendisi Müge Karcıer ise kestane şekerciğinin hiçbir katkı maddesi olmadan üretildiğini ifade ederek şunları söyledi:“Kestanemiz buraya, Alandız Mahallesi’ne özgü bir kestanedir. Kestane şekeri yapımına uygundur. İridir, soyulması kolaydır ve cinsi şekerciktir. Bizim ürünümüzde hiçbir koruyucu madde yoktur. Bunun yanında glikoz içermez, sadece pancar şekeri ile yapılmıştır.”

Kestaneleri topladıktan sonra eğrelti otunun altında yaklaşık 15-20 gün bekletildikten sonra daha lezzetli bir tadın ortaya çıktığını söyleyen çalışanlar ise bu geleneğin mahallede asırlardır sürdüğünü ifade ettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.