enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
14°C

Çal Garası Çinlileri bekliyor!

Türkiye’nin en önemli şaraplık üzüm ve şarap üretim merkezlerinden biri olan Denizli’nin Çal ilçesine Çin’den şarap tadımcıları gelecek. Belediye Başkanı Fethi Akcan, bölgeye Çin’den turist gelmesi için de somut adımlar attıklarını kaydetti.

Çal Garası Çinlileri bekliyor!
08.07.2019
A+
A-

Türk Çin Kültürel İşbirliği Değişim ve Diyalog Derneği Başkanı Abdülkadir Tanrıdağlı ile turizmci Elnur Alı, Çal’a gelerek Belediye Başkanı Fethi Akcan ve Başkan Yardımcısı Adnan Tatar ile görüştü. Apollon Lerminos Tapınağı, Hançalar Köprüsü, Çal Kısık Kanyonu ve şarap fabrikalarını gezen Tanrıdağlı ile Alı, bölgenin ekolojik, doğa ve kültürel turizm için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti, Çal şarabının da Çin’e ihracatı için Çin’den Çal’a şarap tadımcılarının davet edileceğini müjdeledi.

ÇAL ŞARABI SEKTÖRDE SÖZ SAHİBİ

Çin’den gelen heyetle görüşen Başkan Akcan, Çal-Bekilli-Güney havzasında yer alan bağların, Türkiye’deki yıllık şaraplık üzümün yüzde 70’ini karşıladığını, aynı havzada yıllık 30 milyon litre şarap üretiminin yapıldığını söyleyerek, “Türkiye’nin yıllık şarap üretimi 70 ile 80 milyon litre arasındadır. Çal’daki bağ alanlarının yüzde 90’nın da şaraplık üzüm üretiliyor. Çal ve yöresindeki şarap fabrikalarının yatırım değeri 150 milyon dolar civarında. Yine Çal bölgesinde üretilen ve şarapçılık sektörü için çok önemli olan Çal Karası üzümü dünyanın başka bir bölgesinde yetişmemektedir. Dünya’da şarap ticareti hacmi 60 milyar dolar iken, Türkiye dünyanın en çok üzüm üreten dördüncü ülkesi olmasına rağmen bu pastadan sadece ihracat anlamında 3 milyon dolar almaktadır. Devletimizin bağcılık ve şarapçılık sektörünü desteklemesi durumunda dünya şarap ticaretinden alacağımız pay artacak, göç önlenecek, yeni bağ alanları oluşacak, üretim artacaktır. Bu konuda kesinlikle devlet desteği gerekiyor. Şaraptan alınan ÖTV’nin küçük bir dilimi üzüm üreticilerine teşvik olarak verilse yeni bağ alanları oluşacak, daha kaliteli üzüm üretimi yapılacaktır. Çal ve bölgedeki firmalarımız Çin gibi önemli bir pazara şarap ihracatı yaparsa, bölge ekonomisine önemli katkı sağlanır” dedi.

“ŞARAP İHRACATI HAYAL DEĞİL”

Aynı zamanda Çin İhracatçılar Birliği Komitesi’nde görevli olduğunu söyleyen Abdülkadir Tanrıdağlı ise, “Çal şaraplarının Çin’e ihracatı için biz elimizden geleni yapacağız. Ayrıca, Çal Belediyesi’nin turizm için de ciddi çalışmalar içinde olduğunu öğrendik. Kerpiç evlerin yer alacağı ekolojik köy kurulacakmış. Çinliler, otantik ve tarihi ve doğal güzelliklerin olduğu bölgelerde tatil yapmayı sever. Çal’da 2-3 günlük konaklama yapılması için çalışmalarımız olacak. Bunun için turizmle ilgili yapılacak yatırımların tamamlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.