Gamateks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Aydınlı, Gazeteci Ahmet Deda ve Egeyön TV ekibini misafir etti. Tecrübeli sanayici Aydınlı, Denizli Sanayi Odası seçimlerini Egeyön TV’ye değerlendirirken, iki başkan adayına ‘Liyakati alarak, toplumun menfaatlerini ön plana alarak, Dünya’yı tanıyan kişilerin hangilerinin faydalı olacağını ön plana alarak, yönetim kurularını tespit etmelerini isterim’ tavsiyesinde bulundu.
Gamateks Yönetim Kurulu Başkanı Osman Aydınlı, Denizli Sanayi Odası seçimlerini Egeyön TV’ye değerlendirdi. Gazeteci Ahmet Deda’nın sorularını yanıtlayan Denizli’nin tecrübeli iş insanlarından Osman Aydınlı, başkan adayı olan Okan Konyalıoğlu ve Selim Kasapoğlu’na tavsiyelerde bulundu.
Gazeteci Ahmet Deda, Denizli Sanayi Odası seçimlerinin ilk ayağının sonuçlanmasını nasıl değerlendirdiği sorması üzerine iş insanı Osman Aydınlı, ‘Çok güzel bir seçim geçirdi Denizli Sanayi Odası. Burada rekabet vardı. Projeler konuşuldu. Kişiler ön plana çıktı ve çıkarıldı. Denizli Sanayisi ön plana çıkarıldı. Bu şekilde yeni bir yarışla seçim yapıldı. Seçimde sadece benim gördüğüm yanlışlıklardan birisi listeler halinde seçime gidilmesiydi. Ben bunu kendi kanımca yanlış buluyorum. Geçmiş yönetim 17 meslek komitesinden tamamından aday birleşik oy pusulasıyla adayları tespit edilmesini eksik buldum.’ ifadelerini kullandı.
Gazeteci Ahmet Deda’nın komitelerin çarşaf listeleri mi olmalıydı?’ sorusu üzerine iş insanı Aydınlı, ”Çarşaf liste olmalıydı. Eğer çarşaf liste olsaydı. Doğru ve başarılı bin ikiyüz kişi oy kullandıysa bin ikiyüz kişinin görüşleri ortaya çıkardı. Bu olmadı. Bunun olmaması ile ne oldu. İnsanlar sanki iki liste hazırladı. Bu iki kişinin listelerine vermek zorunda kaldı. Aslında bence aday olmak isteyenler bir çarşaf listeye yazılırdı. Sandığa giden kişi hepsi de sanayici, akıllı uslu insanlar, iki veya 3 kişi yazıp kendisi seçerdi. Şimdi bana göre bir açıklama da gelmedi. İnsanlar sandığa gitti bir tane sarı, beyaz ve yeşil liste vardı. Onlara verilmek zorunda kaldı ve seçime zorlandı gibi oldu. Seçimi doğru bulmak için bu listelere gerek yoktu. Birleşik adaylar yazılmalıydı. Mesela diyelim metal grubunda 150 tane üyesi varsa 30 kişi aday olurdu. Yazılacak kişi sayısı 2 zaten. O 30 kişiden 2 kişi seçilirdi. Doğru olan buydu.” diye konuştu.
Yapılan son seçimlerde katılımın arttığını bunun bir farkındalık ve güzellik yaratıp yaratmadığı sorusu üzerine Tecrübeli iş insanı Aydınlı, ”Bu konuda farklı yorumlar yapılabilir. Bunun için Denizli Sanayi Odası’nın tarihinden başlamak gerekiyor. Sanayi Odası nedir derken, Sanayi odası çok önemli bir kurumdur. Ticaret odası önemlidir de Sanayi odası fevkalade önemlidir. Denizli toplumunun tamamını ilgilendirir Denizli Sanayi Odası. Denizli’de 1000 tane sanayi odası üyesi var ama çalışan sayısı çok fazla. Çalışanları da ilgilendiriyor bu. Biz o kısmı bıraktık. Sanayi odası sosyal sorumluluk projesi demektir. Geleceğe yön veren bir kurumdur. İşvereni ile işçisi ile Denizli halkı ile beraber. Bu olmadığı müddetçe sorunları çözemezsin. Bu nedenle Denizli’de sorunlar çözülmemiştir zaten. Bireysel olaylar Denizli Sanayi Odası’nın sorunlarını çözmez. Arkasına işvereni almadan, işçiyi almadan, Denizli halkını ve Denizli politikasını almadan hiçbir sorun çözülmez. Bugüne kadar çözülmedi. Örneğin 20 kilometrelik bir şehir. 20 kilometrelik bir şehire raylı sistem yaptıramadıysa bu, bugüne kadarki çalışmaların bireysel olmasından kaynaklanmasıdır. Toplumsal olsaydı çözülürdü. Bugün sanayi odasına seçilen kişiler değerli ve başarılı kişiler. Hepsini tebrik ediyorum. Ama toplumu arkasına almazsa başarısız olacaklarını inanıyorum. Bireysel faaliyetler, bireysel STK’larda bireysel faaliyetler çözüm getirmez. Toplumsal faaliyetler çözüm getirir. Bugüne kadar bu uygulanmamıştır. Toplum örgütlerinde bunlar uygulanmamıştır. Mesela Denizli’de Denizli Organize veya Çardak arasında raylı sistem ne kadar gereklidir, bu bize ne kazandıracaktır? İşçimize ne kazandıracaktır? İşverenimize ne kazandıracaktır, Denizlimize ne kazandıracaktır? Bununla ilgili bir çalıştay düzenlenmemiştir. Hep bireysel çalışmalarla olmuştur. Aslında Denizlili 7 tane milletvekili varsa 7si de bu işte olmaları gerekirdi. Bunlar hiç olmamıştır. Bundan dolayı başaramamıştır. Bireysel olarak kimse başarılı olamaz. Topluma bunu götürürsek başarılı oluruz. Gamateks’te 3500 kişi çalışıyorsa, sadece Osman Aydınlı değildir bu. Ben çalışanımla, beyaz yakalılarımla, işçimle bütünleşemediğim sürece ben yokumdur. Ben onların sayesinde Osman Aydınlıyım. Ben o ekibi kurmakla mükellefim. Denizli Sanayi Odası kurumsal bir yapıya bürünmeden bu işlerin çözülmesi mümkün değildir. Bu konu hiç ele alınmamıştır bu seçimlerde. Tek ayaklı değildir bu, sadece Denizli Sanayi Odası’nda olay. Bu Denizli toplumunu ilgilendirir. Çoğu şirketimiz ihracat yapmakta. İhracat yapmak, bana göre bir seferberliktir. Toplumun en önemli olayıdır.” ifadelerine yer verdi.
Gazeteci Ahmet Deda’nın ‘Size göre yeni yönetim nasıl oluşmalı?’ sorusuna da yanıt veren Aydınlı, ”Bence yönetim şöyle olabilir. Öncelikle yönetim kurumsallaşmalı. Projeleri kim yapabilecek. Projelerde neler var. Öncelikler nedir? Dünya çok değişken artık. Bir pandemiden rahatsızdık. Pandeminin anlamı neydi? Biz bunu bile toplum olarak anlayamadık daha. Biz bunu öngörebilecek insanlarla kurumsallaşması, yapısal bir çözüm olması, yapısal bir arada olacak şeyleri yapmaktır.
‘Kişilerin kabiliyeti ön planda olmalı.’ diyen Aydınlı, ‘Mesela tekstilde kim ön plana çıkabilir? Kim bu işte gerçekten etkin olabilir? Kim farklılık yaratıyor? Kim dünyayı daha iyi tanıyor? Kim bu topluma daha faydalı olur. Bunu dikkate alarak kurumsallaşma olmalı. Öncelikle liyakat ve dürüstlük. Birinci konu dürüst olmalı bir kere. Topluma yön verecek insanlar, dürüst olmak mecburiyetinde. Şahsi çıkarını geri plana atmalı. Bunun yapılması gerekiyor.’ şeklinde yanıt verdi.
DSO adayları Okan Konyalıoğlu ve Selim Kasapoğlu’na önerileriniz nedir? sorusu üzerine ise İş insanı Aydınlı, ‘İkisi de doğru dürüst insanlar. İkisi de kurumlarını doğru dürüst seçerek birleşerek, beraber olarak dünyayı tanıyan insanlar olarak hareket ederlerse, bugüne kadar uygulanan hataları yapmazlarsa başarılı olacaklarına inanıyorum.’ diyerek yanıt verdi.
Seçim ile ilgili pazarlık iddiaları hakkında da fikirlerini söyleyen Aydınlı, ’37 kişi kendi arasında liyakatlı olanı bilir. 3 senden 3 benden olmaz. At pazarlığıdır onun adı. Burda liyakatlı dürüst adamlar lazım. 70 bin kişiyi temsil ediyor sanayi odası. Bu bilmez bu hatayı yaparsak, bugüne kadar yapılan hataların tekrarından başka bir şey olmaz.’ diye konuştu.
İş insanı Aydınlı, yeni kurulacak yönetim için düşündüklerini de Egeyön TV’ye anlattı. Aydınlı, ‘Bence liyakati alarak, toplumun menfaatlerini ön plana alarak, Dünya’yı tanıyan kişilerin hangilerinin faydalı olacağını ön plana alarak yönetim kurularını tespit etmelerini isterim ben en önce. Bunu da topluma tanıtmalarını isterim. Bunların geçmişteki başarılarını, görev tanımlarını iyi yapılmasını isterim. Görev tanımı çok önemlidir. Görevi yapacak kişi görevini bilmezse zaten başarılı olamaz. Sanayicisiyle, işçisiyle, Denizli halkıyla bütünleşebilecek bir yönetim öneriyorum. Başka bir şey önermiyorum. Arka plana takılı kalmazlarsa, aklı selim ile idare ederlerse, yönetim kurulunda kişisel çıkarların dışında, toplumsa çıkarları öne çıkarırlarsa Denizli sanayisi olarak başaramayacağımız şey yoktur. Denizli sanayicisi Denizli ekonomisi olarak geldiğimiz nokta çok da abartılacak bir noktada değildir bence. Daha fazla yol alabilirdi Denizli’ ifadelerini kullandı.