Bloomberg HT ‘Yatırım Bülteni’ yayınına katılan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, elektrik ve doğalgaza yapılan zamları değerlendirdi.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğalgazda eylül itibarıyla geçerli olacak konut tarifesinde ortalama yüzde 20,4, KOBİ’lerde yüzde 47,6, sanayi tarifesinde yüzde 50,8, elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49,5 ve ticarethane abonelerinin tarifesinde yüzde 30’luk zam yapıldığını bildirdi.
Bloomberg HT ‘Yatırım Bülteni’ yayınına katılan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, elektrik ve doğalgaza yapılan zamları değerlendirdi.
Biz böyle bir zam tarihimizde hiç görmedik diyen Keçeci, “Biz sanayiciler olarak yüzde 50’lik zammı nereye nasıl yansıtacağımızı bilemiyoruz. Bu durumun sanayicinin üstünde kalmasını, sanayiciye bu kadar yüklenilmesini doğru bulmuyorum. Yüzde 50 oranlarında yapılan bu zamları, biz müşterimize nasıl yansıtacağız onu düşünüyoruz. İhracat pazarlarımız ne olacak? Haberi duyduğumuzdan beri tüm çevremiz ile bu durumu istişare ediyoruz, çözmeye çalışıyoruz. 4 Bin – 4 Bin 500 dolarlara çıkacağını bildiğimiz doğalgaz için yansımanın olacağı muhakkaktı, ancak biz sanayiciler olarak bu konuda yalnız bırakılmamalıyız. Biz Türk sanayisi olarak bu yükü tek başımıza yüklenemeyiz, bu yükün altından kalkamayız. Dolayısıyla zaten bir resesyonun başladığının farkındayız ve bu durumun stagflasyona kadar gidebileceğini bir süredir konuşuyoruz. Kendimizce bu konuda birtakım çözüm önerilerimiz de var. Örneğin; doğalgazdaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin kaldırılmasını istiyoruz. Böylelikle ÖTV biz sanayicilere yansımamış olur ve bir miktar bizleri rahatlatır.” dedi.
Eğer Türkiye bir yerlere gelecekse bunun ihracat ile mümkün olduğunun vurgulayan Keçeci, “Herkesin üzerine durduğu büyümeden tutun, Türkiye’nin döviz ihtiyacına kadar her şey ihracatın üzerinde. Onun için bu zamlardan sonra özellikle ihracatçıya, özel bir indirim yapılmalı. Bunun bir formülasyonu bulunmalı. Firmaların yaptığı ihracata göre, bu zammın belirli seviyede doğalgaza ya da elektriğe yansıması önlenmeli. Hatta sanayi de mutlaka sübvanse edilmeli. Tarıma ve konutlara yüzde 20 oranında zam yapılırken, sanayideki oranın yüzde 50 olması inanılmaz bir fark. Yani konutlar da bizim yaşam alanımız ancak sanayi bizim her şeyimiz. Sanayi olmazsa istihdam olmaz, ihracat olmaz, Türkiye bir yere gelemez.” diye konuştu.
Keçeci, “Sanayici ufak hesaplar üzerinde durmuyor ama devletin mutlaka bizim yanımızda olması lazım çünkü BOTAŞ dağıtım şirketlerine binde 23 ÖTV yüklüyor daha sonrasında dağıtım şirketi ÖTV’yi bize fatura ederken BOTAŞ fiyatının üzerine, dağıtım karını da ilave ederek birim fiyatı hesaplıyor. Bu durumda bir koyundan, iki post elde etmeye çalışılıyor. Yani sanayicinin katlanamayacağı bir takım anlamsız zamlar da yükleniyor. Doğalgazın dünya genelinde 4 Bin- 4 Bin 500 dolarlara çıktığını biz de biliyoruz. Doğalgaz ile ilgili ciddi bir sıkıntı olduğu muhakkak. Devletin de bunu sübvanse edememesini anlıyoruz. Ama Türk sanayisinin çektiği diğer konulardaki sıkıntıları mevcut iken, bir de böylesine yüksek oranlı zamlar ile karşı karşıya kalmamız bizleri şok etti. Yüzde 50 elektriğe, yüzde 50 doğalgaza gelen bu zammın, sanayici tarafından katlanılması çok zor. Bu doğrultuda ihracatçıya mutlaka bir çözüm getirilmesi lazım yoksa biz bu zamların altında kalkamayız. Biz bunu müşterilerimize yansıtamadığımız zaman da batarız. Türk sanayisi ciddi anlamda geriler.” dedi.