enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4936
EURO
36,4071
ALTIN
2.956,95
BIST
9.287,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
21°C
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
10°C
Pazar Açık
10°C

Geliştirilen 2 yerli buğday tohumu yüzleri güldürdü

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen buğday tohumları ilk kez Çal Belevi Mahallesi’ne ekildi. Yapılan incelemelerde tohumların bölgeye adapte olduğu görüldü.

Geliştirilen 2 yerli buğday tohumu yüzleri güldürdü
05.07.2023
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından kıraç topraklar için geliştirilen ekmeklik ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ ismi verilen buğday tohumları ilk kez Çal Belevi Mahallesinde Hasan Durna’ya ait 10 dekarlık alana Aralık ayında mibzerle ekildi. Tohum çıkışları, sap ve başak boyu istenilen seviyeye ulaşan tohumların bölgeye adapte olduğu görüldü. Denizli Tarım Orman İl Müdürlüğü, Tarım Orman Çal İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutulan buğday çeşitlerinin hasadı yaklaşık 15 gün içinde yapılacak.
İki farklı tohumun deneme hedefli ekiminin yapıldığı susuz tarlada inceleme yapan Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, “Çal Belevi Mahallesi’nde örnek buğday tarlasında bulunmaktayız. Bu buğday tarlasının özelliği Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ tohumlarının ekildiği bir alan. Taner ve Selçuklu tohumlarının özelliği kurak bölgelerde özellikle iklim geçişlerinin olduğu bölgelerde yetiştirilmek üzere geliştirildi. Bölgede ilk örnek olarak Çal Belevi de ekilmiş bulunmakta. Bu buğdaylarının özelliği yapılan bu çevre gezisinde gördük ki, diğer buğday tohumlarına göre aşırı yağışların olduğu bu dönemde diğer tarlalar da çökmeler, küf, pas, gelişirken Taner ve Selçuklu tohumlarının ekildiği tarlalarda çökme ve pas görülmedi” dedi.

Yüksek verim bekleniyor


Taner ve Selçuklu kıraç alanlar için geliştirilen buğday tohumlarının ekildiği tarlayı gezen Çal İlçesi Belevi Mahallesi Muhtarı Mustafa Yanık da, ‘Bu görmüş olduğumuz buğdaylar Konya devlet tarafından geliştirildi. Taner ve Selçuklu buğdaylarımız dekarda 400 ile 450 kilo civarların da verim beklemekteyiz” dedi.
Deneme tarlasına ekimi yapılan tohumların sürekli ekipler tarafından yerinde denetlendiğini anlatan Tarım Orman Çal İlçe Müdürü Aydoğan Gürcan ise, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden sağlanan ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ buğday çeşitlerini sizlere tanıtmak istiyorum. Belevi Mahallemiz de yaklaşık 10 dekar alanda ekilen ‘Taner’ ve ‘Selçuklu’ çeşitlerimiz bu yıl denemesi yapıldı ve gerçekten güzel sonuçlar aldık. İlk başta çıkışlarını kontrol ettik, 3 Mart itibariyle daha sonra 9 Haziran da yağışlar bittikten sonra tekrar sahayı kontrol ettiğimiz de olumlu sonuçlar aldığımızı söyleyebilirim. Burada emeği geçen Denizli Tarım Orman Müdürlüğümüze ve Bahri Dağdaş Araştırma Endüstri Müdürlüğümüze çok teşekkür etmek istiyorum. Bu çeşitlerden ‘Taner’ bu bölgemizde adapte sağladı ve 400 – 500 kilogram arasın da verim beklemekteyiz. Yine Selçuklu çeşidimiz de bu bölge için uygun yatma ve hastalıklara karşı gerçekten dayanıklı olduğunu tespit ettik. Bu buğday çeşidimizden de 700 ile 800 kilogram arasın da verim beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.