enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
31°C
Çarşamba Açık
32°C

GESİFED Başkanı Mersin:”Euro’nun Dolar karşısında büyük değer kaybı ekonomimize yansıması olumsuz olacaktır”

Güney Ege Sanayi Ve İş Dünyası Federasyonu(GESİFED) Başkanı Oktay Mersin, Euro’nun Dolar karşısındaki büyük değer kaybının Türkiye ekonomisine olumsuz yansıyacağını söyledi.

GESİFED Başkanı Mersin:”Euro’nun Dolar karşısında büyük değer kaybı ekonomimize yansıması olumsuz olacaktır”
14.07.2022
A+
A-

GESİFED Başkanı Oktay Mersin, Euro’nun Dolar karşısındaki büyük değer kaybını değerlendirdi.
Mersin’in açıklamaları şu şekilde;

Küresel ekonomik sistemin piyasa yapıcı merkez bankalarından FED’in, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında uzun süredir sürdürdüğü şahin tavırla adım adım güçlenen Doların, bugünlerde iyice değerlenmesi ve Euro dahil en çok kullanılan 6 para birimi karşısında ki değerini ölçen Dolar endeksinin 109 puanla rekor seviyelere yaklaşması, ayrıca da Euro- Dolar paritesinin eşitlendikten sonra dün itibariyle 1 in altına inmiş olmasının, ekonomimize yansımaları olumsuz olacaktır.

Şöyle ki; Doların ve Euro’nun ihracatımız içinde ki payı hemen hemen eşit olmakla beraber, Doların ithalatımız içinde ki payı enerji fiyatlarında ki artışların da etkisiyle %70 ler seviyesine çıkmıştır.
Turizm gelirlerimizin yaklaşık %70 inin Euro, %30 kadarının da Dolar cinsinden olduğu düşünülürse, paritenin 1 in altına inmiş olmasının yaratacağı olumsuz etki net olarak görülebilir.

Yaklaşık 135 milyar doları kısa vadeli olmak üzere toplam 450 milyar dolar civarında bulunan toplam dış borcumuzun da, %60 a yakın kısmı Dolar cinsinden olduğu için, bu denli güçlenen Doların, ekonomimiz üzerinde ki negatif etkileri artacaktır.

13.07.2022 de açıklanan ABD Haziran enflasyonunun beklentileri aşması ve de yıllık enflasyonun %9.1 e ulaşması sonucunda, FED’in Temmuz toplantısında da faiz arttırma ihtimalinin çok güçlenmesi, Doların diğer para birimleri karşısında yükselişini sürdüreceğini göstermekte.

Söz konusu bu durumun, ekonomimiz açısından yaratacağı ilave risklerin en aza indirilebilmesi için, ekonomi yönetimimizin TL’yi destekleyici adımları, çok daha etkili bir biçimde atması iş dünyası olarak beklentimizdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.