Denizli sanayisinin Türkiye’nin 10’ncu büyük sanayisinden 5’nci büyük sanayisi yapma mottosu ile yola çıkan Denizli Sanayi Odası Başkanı Adayı Okan Konyalıoğlu ve ekibi basın mensupları ile buluştu. Konyalıoğlu 22 projesinin bulunduğu dosyaları kamuoyu ile paylaşırken soruları da yanıtladı. Konyalıoğlu; “Siyasette ve oda seçimlerinde ‘dev, muhteşem proje’ tabirleri duyuyoruz. Sizin rakibiniz de bu tarzda ‘GES proje’ duyurdu. Sizin dev, mega projeniz var mı?” sorusuna; “Parayla yapılacak projeyi bir şekilde fonlar ve yaparsınız. Bilgiyle yapılacak tasarım, inovasyon gibi projeler mega projedir. Bu anlamda bakarsanız bizde 22 tane mega proje var. Rakibimiz tarafından bahsedilen GES projesine gelirsek; bir haftadır STK’lara gittiğimizde bu projeyi anlatıyorduk. Bizim için bu tarz projeler sıradandır.” dedi. Konyalıoğlu, seçimlerde 1350’ye yakın üyenin seçme ve seçilme hakkının olduğunu hatırlatarak yüksek katılımlı seçim beklediğini belirtti.
Denizli Sanayi Odası 4-11 Ekim tarihlerinde seçime gidiyor uzun yıllar sonra iki adaylı başkanlık seçiminin olacağı odada heyecan yüksek seviyede. Başkan adaylarından Okan Konyalıoğlu ve ekibi yüksek katılımlı toplantıda basın mensupları ile buluştu. Konyalıoğlu, 17 meslek komitesinden 15’nde meclis üyesi adaylarının olduğunu belirterek çalışmalarının son güne kadar devam edeceğini belirtti.
Konyalıoğlu yaptığı konuşmada; “Bugün toplantımızdaki yüksek katılım yaptığımız işin ne kadar değerli olduğunu hissettirdi. Bu yüksek katılım rekabetin oluşturduğu yol olduğunu düşünüyorum. Bu rekabetin Türkiye’de sadece odalarda değil her yerde bir çoban ateş olacağını düşünüyorum. Biz ekip olarak basın konusunda çok profesyonel değiliz. Onu için bizim bu tarz organizasyonlarımız doğaçlama ve doğal gerçekleşiyor. Bu doğallığın bizim kuvvetli kasımız olduğunu düşünüyorum. Aramızda seçim geçirmiş, seçimlerde tecrübeli kişiler yok. Tamamen yeni bir ekiple Denizli Sanayi Odası’na adayız. Tabana güvenerek yola çıktık. Bizi burada ayakta tutacak şeyin Denizli sanayisi ve üreticisi olacağına inandık. 1 aydır üyelerimizi ziyaret ettik. Üyelerimizden geri bildirimler aldık ve projeler hazırladık. Projelerimizi basın mensuplarına dağıtarak, kayıt altına aldırdık.” dedi.
Açıklamasının ardından Konyalıoğlu ve ekibi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İşte soru cevap bölümü;
Siyasette ve oda seçimlerinde ‘dev, muhteşem proje’ tabirleri duyuyoruz. Sizin rakibiniz de bu tarzda ‘GES proje’ duyurdu. Sizin dev, mega projeniz var mı?
Mega, dev, ultra lüks gibi lanse edilen projelere farklı bakıyorum. Ben parayla yapılabilecek projelere dev proje olarak bakmıyorum. Parayla yapılacak projeyi bir şekilde fonlar ve yaparsınız. Bilgiyle yapılacak tasarım, inovasyon gibi projeler mega projedir. Bu anlamda bakarsanız bizde 22 tane mega proje var. Rakibimiz tarafından bahsedilen GES projesine gelirsek; bir haftadır STK’lara gittiğimizde bu projeyi anlatıyorduk. Bizim için bu tarz projeler sıradandır. Biz şehir sanayicisine ve şehir ekonomisine katkı koyacak her alanda varız. GES projesinde hazineden 2-3 bin dönüm arazi kiralayıp güneş enerjisi tarlası kurup sanayicimizin hizmetine sunabiliriz. Bu proje hali hazırda herkesin yaptığı bir proje. Bunun ölçeği büyütülecek. Tekrar söylüyorum parayla çözülebilecek projeler değil, bilgiyle çözülecek projeler megadır.
Denizli Sanayi Odası’na aday olmak için bugüne kadar neden beklediniz?
Yaklaşık 25 yıldır sivil toplum kuruluşlarında konumlandım. Adaylık konusu bir süreçtir. Olgunlaşma gerekiyor. Şuanın doğru an olduğunu düşünüyorum. Bizim ekibimizin yüzde 75-80’i yeni isimlerden oluşuyor. Biz alışılmış çaresizliğin içinde olmak istemedik. Biz her şeyin sorgulanması ve tartışılmasını istiyoruz. Geçtiğimiz dönem tecrübeliler ne yaparsa yeniler aynısını yaptı. Bu böyle olmamalı. Burada Müjdat Başkanın yaptıklarını değersizleştirmek istemiyorum. Bu böyle algılanmasın. Organize sanayi bölgeleri, yeni bina gibi birçok değer Denizli’ye katıldı.
Seçimlerde katılım yüksek olacak mı? ‘Tekstilci başkan mı, makinacı başkan mı olsun’ tartışmaları var. Tüm sektörleri kucaklayan bir seçim yapılacak mı?
Geçen dönemde 1200 üye varken 400 civarı oy kullanıldı. Şuanda 1550 üyeden 1350 üye oy kullanabilir durumda. Bu üyelerimiz seçme ve seçilme hakkına sahip. Tekstilci başkan mı olsun, makinacı başkan konusuna gelirsek, biz üyelere projelerimizi anlatıyoruz. Bana oy vermesinler. Projeleri okusunlar ve kabul görürse projelere oy versinler.
Bugün İstanbul Sanayi Odası’nın başkanı yüzde 1-2’lik sektörün temsilcisi, EBSO Başkanı yüzde 2-3’lük sektörün temsilcisi, Ankara Sanayi Odası Başkanı yüzde 1’lik sektörün temsilcisi olarak başkanlık yapıyor. Bu örneklere dikkat etmek gerekiyor. Yoksa en fazla sektör ağırlığı olan kişinin önde gelen ismini bulur, sanayi odası başkanı olarak seçeriz. Biz tüm sektörleri dikkate alıyoruz. AYSİAD’da tarım sanayisi üzerine eleştiri geldi. Bu bir geri bildirimdir. Dikkate aldık ve çalışmalarımıza ekledik. Biz ‘tarım sanayisini’ destekleyeceğiz desek popülist bir söylem olurdu. Biz bunun nasıl yapılacağı üzerine çalışıyoruz.