enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
14°C

Şirketler Konkordato İstiyor! Peki Vatandaş da isteyebilir mi?

Ödeme konusunda sıkıntı çeken bir çok şirket hacizler gelmeden önce kendini korumak ve borçlarını ödemek konusunda borçluyla yasal yollarla anlaşma yoluna gitmek için konkordato istiyor. Şirketlerin bu yoğun talebinin ardından’ şirketler dışında vatandaşlar da konkordato isteyebilir mi?’ sorusu gündeme geldi.

Şirketler Konkordato İstiyor! Peki Vatandaş da isteyebilir mi?
26.09.2018
A+
A-

Denizli gündemi 60 yıldır faaliyet gösteren tekstil ürünleri imal eden şirketin anlaşma istemesiyle gündeme gelen konkordato, ülke gündeminde de geniş yer buluyor. Ağustos ayının ortalarından bu yana artan döviz kuru şirketleri ekonomik anlamda zorlamaya devam ederken, vatandaşları darboğaza sürüklüyor. Şirketlerin ekonomik sıkıntılarını çözmek amacıyla başvurduğu konkordato, vatandaşların da kullanabileceği bir yol olabilir mi?

VATANDAŞ DA KONKORDATO İSTEYEBİLİR Mİ?

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, mali açıdan zor duruma giren ve ödeme sıkıntısı çeken vatandaşların da konkordatoya başvurabileceğini ifade edildi. 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceği belirtildi.

İflas etmeden borçlarını ödeyerek ticaret hayatına devam etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin konkordatoya başvurmak istiyor. Konu ile ilgili Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer’in “İflas etmeden borçlarını ödeyerek ticaret hayatına devam etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler konkordato limanına sığınmak istiyor. Konkordato borçlunun alacaklıları ile borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması, söz konusu anlaşmanın ise mahkeme tarafından onaylanmasıdır. Konkordato müessesesi çok önceden beri var olan bir müessese olmasına rağmen 28.02.2018 tarihinde yapılan değişiklikler ile daha pratik ve uygulanabilir hale getirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

KONKORDATO İLAN ETMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

İcra İflas Kanunu’nunda değişiklik yapan 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişiler de konkordato ilan edebiliyor. Buna göre, borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilir. İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle borçlu hakkında konkordato işleminin başlatılmasını isteyebilir. Yetkili ve görevli mahkeme; iflasa tabi olan borçlu için merkezinin bulunduğu yer, iflasa tabi olmayan borçlular için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’dir. Yani yapılan bu yeni düzenleme ile tacir olmayan gerçek kişiler ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat ederek konkordato talep edebilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.