Son dönemlerin dikkat çeken uygulamalarından arabuluculuk, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel tarafından Denizli iş dünyası ve basın mensuplarına anlatıldı. 2013 yılından bu yana 3 milyon 200 bin dosyada arabuluculuk hizmeti verildiğini belirten Yüksel, gönüllü başvurularında yüzde 98’lik başarı yakalandığını vurguladı. Yüksel, ticari, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarından davadan önce arabuluculuğa başvurmanın zorunlu olduğunu dile getirdi. Toplantıda dikkat çeken istatistik ise pandeminin ardından kira uyuşmazlığı dosyalarının yüzde 100’den fazla artması oldu. Yüksel, tüm vatandaşların TOBB Uyum’a başvurarak arabuluculuk hizmeti alabileceğini söyledi.
Denizli Ticaret Borsası’nda önemli bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, anlaşmazlıklarda ciddi çözümler üreten arabuluculuk uygulamasını, basın mensupları ve iş dünyasına anlattı. Toplantıya Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu, Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Sarıgöl, Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer ve misafirler katıldı.
Toplantıda katılımcılara sunum yapan TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel’in öne çıkardığı bilgiler şu şekilde;
*Arabuluculuk bir uyuşmazlığın iki veya daha fazla tarafın, kedi başlarına, gönüllü olarak uyuşmazlığın çözümü için üçüncü kişi olan arabulucunun yardımıyla anlaşmaya varmaya çalıştıları süreçtir.
*Arabuluculuğun temel özelliği menfaat temelli çözülmesidir.
*Arabulucu hazırlık aşamasından sonra müzakere aşamasına geçilir.
*Adalet Bakanlığı arabuluculuk siciline kayıtlı kişiler arabuluculuk yapabilir.
*Arabuluculuğun avantajlar; Gizlilik sağlanması, süre tasarrufu, ekonomik olması, kararların mahkeme kararı niteliğinde olması, sorunların analiz edilmesi, müzakere ile çözüm sağlamadır.
*Yüksel, ticari, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıkları avadan önce arabuluculuğa başvurmanın zorunlu hale getirildi. Bunların dışında arabulucular ortaklığın giderilmesi ve kira uyuşmazlığı konularında hizmet veriyor.
*Kira uyuşmazlıkları pandeminden sonra yüzde 100’ün üzerinde arttı. Tüm vatandaşlar bu tür uyuşmazlıklar için TOBB Uyum arabuluculuk hizmetine başvurabilir.
*Arabuluculuk hizmeti, iç denetim ile devam ediyor. İlerleyen süreçte Adalet Bakanlığı merkezi denetim ile sürdürecek.
*TOBB Uyum Uyuşmazlık Merkezi önemi; Ekiip çalışması, profesyonel hizmet, denetim ve gizlilik ile vurgulanıyor.
*Arabuluculuk hizmeti Adalet Bakanlığı’nın belirlediği tarife üzerinden veriliyor.
*Sosyal medya cezaları ceza hukukuna girdiği için bu uygulama ile çözülemiyor.
*TOBB Uyum arabuluculuk sistemi hukuk uyuşmazlıklarında müdahil olabiliyor.
*TOBB Uyum’un sağladığı hizmetler; Arabuluculuk, çevrimiçi arabuluculuk, müzakere, danışmanlık ve eğitim, tahkim.
*Singapu Konvansiyonu ile arabuluculuk yönetimi desteklendi. Türkiye dahil 55 ülke kurucu.
*Gönüllü başvurularda yüzde 98, ticari uyuşmazlıklarda yüzde 53, işçi-işveren uyuşmazlığında yüzde 59, tüketici uyuşmazlığında yüzde 54 başarı sağlandı.
*TOBB Uyum Ticari sözleşmelerde danışmanlık hizmeti veriyor. Böylece sözleşmeden kaynaklı sorunların önüne geçiliyor