Denizli Büyükşehir Belediyesinin Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlenip, kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti’nde tarihi bir restorasyon çalışması daha yapılacak.Bu kapsamda Laodikya Antik Kenti’ndeki Batı Tiyatrosu’nun kazı ve restorasyon çalışmalarına ilişkin Laodikya Kazı Heyeti Başkanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan Başkan Zolan;Bizim amacımız turizmde değerlerimizi öne çıkararak, Denizli’deki bu değerleri Denizlililer ile buluşturmaktır. Yaklaşık 2 yıl önce Celal Hoca’ya buranın ayağa kaldırmasını istemiştim. Bugün attığımız imza ile bu çalışmaya başlamış olacağız. Şimdiden Denizli’ye hayırlı olsun”dedi.
Bugün Laodikya Antik Kenti Batı Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen imza törenine Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan,Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’da kazı çalışmalarını sürdüren arkeologlar ve basın mensupları katıldı.
Törende ilk olarak Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek söz aldı. Şimşek;”Herşeyden önce Laodikya’da bu projeyi ayağa kaldıralım diyen ve bu aşamaya getiren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a teşekkür ediyorum. Biz Türkiye’de 2008-2016 yılları arasında imzalanan protokolle kurumsal arkeoloji sistemini kurduk. Büyükşehir Belediyemiz ile burada 12 ay üzerinden burada bir çok çalışma sürdürdük.2003 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak burada kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız çalışmalar sonunda Laodikya 2013 yılında UNESCO’nun geçici Dünya Kültür Mirasları listesine alındı.Denizli 2015 yılında Dünya’da gezen turistlerin verdiği oyla en iyi turist ağırlayan kent seçildi.2016 yılında da Laodikya Klisesi’nde yaptığımız restorasyon ve konservasyon çalışmaları ile Europa Nostra denilen prestijli bir ödül aldık. Özellik yerel idarelerle çalışmanın nasıl bir getiri sağladığını gördük.Bugün imzalayacağımız protokolle Laodikya’da bulunan iki tiyatrodan biri olan 2 bin 200 yılık 100 metre çapındaki Batı Tiyatrosu’nun restorasyonu yapılarak etkinliklere açılması Denizlililer’e olan borcumuz olarak düşünüyoruz. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’ın bu tiyatroyu ayağa kaldırma teklifi ile çalışmalarımıza başladık ve bugün protokolümüzü imzalayacağız”dedi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan;”Bugün burada güzel bir işin ilk adımını atacağız.Denizli 2 bin yılın öncesine ve dahada geriye giden geçmişten izler taşıyan bir şehir. 19 antik kentimizle Denizli Dünya’da bir şehirde en güçlü tarihe sahip şehir.Antik kentlerimizden en güçlü olanı Laodikya. Ben burada Celal hocamıza teşekkür ediyorum burada yaptıkları çalışmalardan dolayı,2008 yılında Pamukkale Üniversitesi ve Kültür Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle çalışmalar sürdü. Bugün Laodikya’ya baktığımızda kısa zamanda çok büyük güzellikler ortaya çıktı. Özellikle Denizli’nin simgesi olan HOROZ’un burada bulunması bu projeye destek vermek için yeterli diye düşünüyorum.Tekstil ile ilgili değerlerin ortaya çıkması ayrı bir değer kattı.”dedi.
Başkan Zolan;”Bizim görevimiz Laodikya’yı vatandaşlarla buluşturmaktı. İlk başta burayı turizme açarak her geçen gün ziyaretçi sayısını artmasını sağladık. Biz Denizlimiz’deki antik kentlerin geçmişte nasıl işlev gördüyse günümüzde deo işlevi görsün istedik. Bu bağlamda Batı Tiyatrosu’nu ayağa kaldırmak için çalışmalarımıza başladık. Batı Tiyatrosu Denizli’ye en yakın tiyatro olmakla beraber, 15 bin kapasiteye sahip. İnşallah bu projemiz 6 milyon TL ile 2 yıla yakın bir sürede tamamlanacak. 2 yılın ardından burası güçlü bir etkinlik alanı olacak. 2 bin yıl sonra etkinlikler yapılır hale gelecek.Burada emeği geçen Celal hocaya ve arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kısa zamanda GEKA’nın desteğini de alarak çalışmalar başlayacak.Bizim amacımız turizmde değerlerimizi öne çıkararak, Denizli’deki bu değerleri Denizlililer ile buluşturmaktır.Yaklaşık 2 yıl önce Celal Hoca’ya buranın ayağa kaldırmasını istemiştim. Bugün attığımız imza ile bu çalışmaya başlamış olacağız. Şimdiden Denizli’ye hayırlı olsun”dedi.
24 ay içerisinde bitmesi planlanan projede tiyatronun orkestra,sahne, oturma basamakları temizlenerek sağlamlaştırma uygulamaları yapılacak. Yıllık çalışmada 4 arkeolog, 4 restoratör, 1 mimar olmak üzere 9 uzman, 8 taş ustası, 15 işçi, 1 vinç operatörü, 1 traktör kullanılacak. Laodikeia Antik Kenti’nde yapılması planlanan Batı Tiyatrosu kazı ve restorasyon çalışmasıyla Denizli turizminde artış bekleniyor. Bununla beraber Batı Tiyatrosu’nun kullanışlı hale getirilmesiyle çeşitli etkinliklerde kullanılabilen ve Denizlilileri tarih, kültür ve arkeolojiyle iç içe olabilecekleri bir ortam sağlanmakta.