enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

Dünyanın En Eski Dokuma Örnekleri Denizli’de

Dünyanın En Eski Dokuma Örnekleri Denizli’de
A+
A-

Denizli’de Beyce Sultan Höyüğü’nde devam eden kazılarda dünyadaki en eski el örgü dokuma örneklerine ulaşıldığı bildirildi.

Denizli’nin Çivril ilçesinde gerçekleşktirilen 22. Uluslararası Elma, Tarım ve Kültür Festivali etkinlikleri kapsamında Çivril ve Beyce Sultan Höyüğü hakkında tarihi konuların yer aldığı bir panel düzenlendi. Çivril Kütüphane Salonu’nda gerçekleşen programa Beyce Sultan Kazı Başkanı Prof. Dr. Eşref Abay ve Beyce Sultan Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, beş bin yıllık bir tarihe ışık tutan Beycesultan Höyüğü’ndeki arkeolojik kazıların 2007 yılından beri sürdürüldüğünü ifade ederek, “Bu yıl höyüğün doğu ve batı konisinde iki ayrı sektörde kazı çalışmaları gerçekleştirdik. Doğu konideki çalışmalar M.Ö 2000 ila 1650 yıllarını kapsayan Orta Tunç Çağı yapıları üzerine olurken, batı konideki çalışmalar M.Ö. 1650 ile 1550 yıllarını kapsayan Genç Tunç Çağı’nın erken evresi yapıları üzerineydi. Kazı çalışmaları sonucunda Doğu konide son derede düzenli bir mimariye sahip evsel mekânlar ortaya çıkardık. Yapıların içinden depolama ve işlik alanları gibi günlük yaşam ile ilişkilendirebilecek alanlar tespit ettik. Batı konide ise büyük bir istila sonucu tamamıyla yanmış ve terk edilmiş olan yapılar üzerinde araştırmalar sürdürdük. Bu senenin en heyecan verici bulgusu, bu evlerden birinde açığa çıkardığımız dokuma alanları oldu. Dokuma tarağı, ağırşak hatta dokuma parçaları bulunması dönemi itibariyle bu yerleşim alanını özgün kılıyor. Araştırmalar sonucunda da Beyce Sultan Höyüğü’nde Dünyadaki en eski el örgü dokuma örneklerine ulaştık” dedi.

5000 Yıllık

Panelde konuşan Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven de, “Beyce Sultan Höyüğü, Denizli’nin en eski yerleşim alanlarından bir tanesidir. Bu topraklar 5000 yıl kesintisiz birçok medeniyete beşiklik etmiştir. Hocalarımız önderliğinde bize düşen ne varsa yapmaya çalışacağız. Buranın değerini daha da artırmak için önümüzdeki dönemlerde önce ilçemize arkeo park ardından müze kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

DENİZLİ (İHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.