enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
17°C

Tabea Antik Kenti | Denizli’de Antik Kentler

Denizli’nin tarihi bakımında şanslı bir şehir olduğu hep söylenir. Kültürel zenginlik açısında ön plana çıkan Denizli’de Tabea Antik Kenti’ni hiç duymuş ya da gezme fırsatına sahip olmuş muydunuz? İşte Kale ilçesinde bulunan Tabea hakkında bilinenler

Tabea Antik Kenti | Denizli’de Antik Kentler
A+
A-

Artık Dünyaca ünlü tanınan Hierapolis ve Laodikya dışında, Denizli’de bugün hala tam manası ile gün yüzüne çıkarılamamış belki de adını daha önce hiç duymadığınız antik kentler bulunuyor. Denizli’nin Antik Kentlerinden biri olan Tabea Antik Kenti ise son zamanlarda adını sık sık duymaya başladığımız tarihi Helenistik döneme kadar dayanan bir kültür mirası olarak dikkat çekiyor.

Tabea Antik Kenti Hakkında Bilgi | Tarihi

Tabea Antik Kenti,  Büyük İskender’den sonra Anadolu’da kurulan kent devletlerden biridir. Doğal bir kale görünümündeki antik kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Büyük İskender’in Makedonya İmparatorluğu’ndan sonra kurulduğu tahmin edilen şehir dönem dönem farklı medeniyetleri ağırlamıştır. Bundan 1954 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılan kente sırasıyla Karya, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, ve Osmanlı gibi medeniyetler yerleşmiştir. 17.yüzyılda sık sık şiddetli depremlerin olmaya başlamış ve deprem sonucunda evler yıkılmıştır. Yaklaşık 12 000 kişinin ölümüne neden olan depremlerin ardından kent boşaltılmaya başlamış ve yıkılan ev sakinleri Kale ilçesine taşınmıştır.

Zengin ve kültürel bir kent olarak bilinen Tabea kenti, kendi adına sikkeler ve altınlar da bastırmıştır. Sikkeleri önceleri gümüş olarak bastırılmış zamanla zenginleştikçe bronz ve altın olarak basılmaya başlanmıştır.

Tabea Antik Kenti Yapıları

Tahmini olarak 6 devlet ve medeniyete ev sahipliği yapmış Tabea Antik Kenti 17. Yüzyılda gerçekleşen şiddetli depremlerin ardından kent terk edilmiştir. İbni Batuta ve Evliya Çelebi gibi seyyahların defterlerinde yaklaşık 50 bina planlı ev 300 tek odalı ev, 5 cami, bir hamam, üç mektep, 3 sebil ve iki tekke olduğunu yazmışlardır. Ancak bu yapılardan günümüze Roma döneminden kalma oyma evler, toprak üzerinde 2 camii, bir hamam, bir çeşme ve bir sebil ulaşabilmiştir.

Kayaya Oyma Evler

Kentin girişinde en çok göze çarpan yapı doğal kayaya oyulmuş niş binalarıdır. Ev olarak kullanıldığı tahmin edilen odalarda dikkat çeken bir diğer detay da sıvanalardan ahşap kapılarıdır. Bina kuzey güney doğrultusunda yapılmış olup, plan bakımından dikdörtgen şeklindedir. Bu evler genellikle kayalık platonun uçurum ve sarp kısmında yer almaktadır.

Cevher Paşa Camii

Antik kentte aralıksız süren yerleşim ve en son terk edilen antik kentlerden biri olan Tabea’da en çok dikkat çeken yapılardan biri de 19. Yy Osmanlı’nın batılılaşma sürecinde inşa edildiği bilinen Cevher Paşa Camiisi’dir. Dikdörtgen planlı ve kuzey kısmında cemaat yeri bulunan yapının kuzeybatısında da minaresi bulunmaktadır. Zaman içinde yerleşimin Eski Kale’den başka yere taşınması ile de uzun süre kullanılmamış bu nedenle de uzun süre bakımsızlıktan büyük hasarlar almaya başlamıştır.

Cevdet Paşa Camii

Kayaya oyulmuş tek odalı evler ise bir diğer yapıdır. Sarp kayalıklara oyularak oluşturulan yapıların ev olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Tabea Antik Kenti Nerede?

Tabea Kenti, Denizli’nin Kale ilçesinin 1 km. kadar güney batısında olup Denizli – Muğla karayolunun 78. Kilometresinde yer almaktadır. Antik dönemlerden kalma eski bir yerleşim yeri olan ve Osmanlı döneminden 1954’lü yıllara kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Tabea, halen günümüzde kazı çalışmalarının durmadan devam ettiği bir yerleşim alanıdır.

Önemli stratejik konumlardan birisi olan Tabea ticarette de kendini geliştirmiştir.

Tabea Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Tabea Antik Kenti Denizli – Muğla karayolunun 78. kilometresinde bulunmaktadır. Denizli’den Kale ilçesine minibüs ve otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır.

Giriş Ücreti Ne Kadar? | 2020

Tarihin içinde kaybolmayı sevenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de antik kentlere giriş ücreti oluyor. İşte tam da burada size güzel bir haberimiz var. Tabea kentinde halen kazı çalışması devam ettiği için herhangi bir giriş ücreti bulunmamakta. “Nedir, ne kadar?” diye düşünmeden arabaya atlayıp bu antik kenti keşfedebilirsiniz.

Dilerseniz ilgili haberler ve içeriklerimize göz atabilirsiniz:

Tarihi ile Çok Özel Bir Alan Tabae Antik Kenti Uyanıyor

Denizli’nin Bilinmeyen Antik Kentleri

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.