9. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi(9.BTKS) için geri sayım başladı.Organizasyon bu yıl ilk defa uluslararası seviyede gerçekleştirilecek.
26-27-28 Eylül 2019 tarihlerinde Denizli Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 9. Uluslararası BTKS için çalışmalar son sürat devam ediyor. Önemli organizasyon öncesi kongre yürütücüsü TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Prof. Dr. Harun Kemal Öztürk açıklamalarda bulundu.
İşte kongrenin önemi, paydaşları, amacı, ana teması ve birçok konu hakkında röportaj gerçekleştirdiğimiz Başkan Öztürk’ün açıklamaları;
Biz bu yola uzun yıllar önce çıktık. Bu yıl kongrenin 9.’sunu uluslararası olarak gerçekleştireceğiz. Bu etkinlik bizim için çok önemli çünkü Türk Mühendis Mimarlar Odası Birliği ve Makima Mühendisleri Odası olarak ilk kez uluslararası bir kongre yapacağız. Bu organizasyonu Denizli şubesinin yapması onur verici birşeydir. Bizim bu kongreleri neden yaptığımıza gelirsek, kongrelerin büyük bir önemi olduğuna inanıyoruz. Öğrencilerimizi üniversitelerden mühendis olarak mezun ediyoruz. Sanayi sektöründe çalışmaya başlıyorlar. İş hayatına başladıklarında bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmeleri zorlaşıyor. Biz bu noktada odalar olarak ara bir yerdeyiz. Biz mühendislerimizin teknolojiden kopmamaları ve gelişmeleri takip edebilmeleri için kongreler yapıyoruz. Bu kongrelerde bilimsel bildiriler sunuluyor, paneller,kurslar, seminerler yapılıyor. Böylece gelişmelerden meslektaşlarımız haberdar oluyorlar.
Bakım teknolojisine gelecek olursak, bakımsız bir makine arza yapıyor. Bu işgücü, üretim kaybına ve kazalara neden oluyor. Bunlar ülke için kayıptır. Bir insanın kaza sonucu hayatını kaybetmesi başlı başına önem arz ediyor. Biz bu kazaları önlemek için bakımın önemini anlatıyoruz. Ekonomik kayıpları önlemek istiyoruz. Yapılan çalışmaların ülke ekonomisine yüzde 1-5 arasında katkısı oluyor. Bu da milyarlarca lira demektir. Biz bakım dendiğinde periyodik bakımı bilirdik. Artık kestirimci bakım, öncü bakım gibi kavramlar hayatımıza girdi. Artık önceden bir makinanın parçasının ne zaman arıza yapabileceğini söyleyebiliyoruz. Yani bakım süresi gelmeden önlem alabiliyoruz. Kısacası bakım çok önemli, üretimin devam etmesi, can kaybı yaşanmaması için önemli.
Biz bu sene organizasyonu uluslararası hale getirdik. Bunun yanısıra başka bir hedefimiz daha var. Biz bu organizasyonu Denizli’de yaptığımız için buradaki kuruluşlarla yola çıktık. Merkezefendi, Pamukkale Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası, DENİB, OSB ve Pamukkale Üniversitesi ile çalışacağız. Pamukkale Üniversitesi hem bize diğer kurumlar gibi destek oluyor, hemde mekan konusunda Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ni tahsis ediyor. Diğer kurumlara ve üniversitemize teşekkür ederim. Pamukkale Üniversitesi’nin yanısıra 9 Eylül, Gazi, Maltepe,19 Mayıs ve Ardahan üniversiteleri bizi destekliyorlar. Kentteki kurum ve kuruluşların bize destek vermesi bize güç katıyor. Dünyanın birçok yerinden firmalar, bilim insanları, mühendisler buraya gelecek. Eğer biz bu organizasyonu tek başımıza yapsak bunun çarpan etkisi çok az olacaktı.
Geçtiğimiz kongrede Vestel anasponsorumuzdu. Vestel’in yanında Ford Otosan, Enerya, Sanayi Odası ve OSB bize ekonomik olarak katkı sağlamışlardı. 32 firma stant açmış, 40 bilim insanı bildirileri ile katılmıştı. Bu yıl sayının artmasını bekliyoruz. Daha önümüzde zaman olmasına karşın firma olarak 30’un üzerine çıktık. Görüşmelerimiz devam ediyor. Bildiri sayısı ise 50’ye yakın bildiri var. 60’a yakın bildiri bekliyoruz. Uluslararası olması sebebiyle İtalya, İsveç, Kosova, Almanya, Polonya, Slovakya gibi birçok ülkeden katılımcı olacak. Ülke sayısının artmasını bekliyoruz.
Bu yılki ana temamız Endüstri 4.0 ve bakım olacak. Teknoloji son yıllarda çok hızlı gelişiyor ve değişiyor. Endüstri yeni bir boyuta geçti. Dolayısıyla bakımında buna uyarlanması gerektiğini düşünüyoruz. Kongrede güvenilik mühendisliği, sanayi devriminde bakım gelişimi, bakımcı, bakım mühendiliği yetkinliği ve bakım teknikleri, toplam üretken bakım, 4. sanayi devriminde bakım, sanayide bakım mühendisliği, bakım mühendislerinin çalışma şartları gibi konuları işleyeceğiz. Biz bakım mühendisliğini bir olgu olarak ortaya koymak istiyoruz. Bakım konusundaki teknolojik gelişmeleri konuşurken, mühendislerin geleceğini de tartışmak istiyoruz.
Kongre turizmi ile Denizli’ye fayda katıyoruz. Denizli’de bu tür uluslararası etkinlikleri çoğaltabiliriz. Üniversite, biz buna öncülük edebilir, orta çalışmalar yapabiliriz. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ buna açık. Biz kurum olarak, Denizli’deki belediyeler buna açık. Bu kenti ve bu ülkeyi ne kadar kalkındırabilirsek bu hepimize fayda sağlar. Bölgemizi ne kadar tanıtabilirsek, uluslararası anlamda çok önem taşıyor. Pamukkale Denizli için çok önemli. Pamukkale gibi doğayı başka yerde bulabilirsiniz. Ama Pamukkale’deki tarihi ve doğayı başkaya yerde bulamazsınız. Dünyada tarih ve doğanın bu kadar iç içe olduğu başka bir yer yok. Bunun iyi değerlendirdiğini düşünmüyorum. Bunun geliştirilmesi lazım. Bizim yaptıklarımız bu gelişim için tohum ekmektir. Bu organizasyonun tanıtıma katkı sunacağını düşünüyoruz.
RÖPORTAJ:AHMET DEDA-ORAL CAN TATAR